25 decembrie 2024

Bun de plată / Bani publici cheltuiți ilegal

Directorul Direcției Județene pentru Tineret Bacău, Mihai Suștac, este acuzat că ar fi cheltuit peste o sută de milioane de lei din banul public, fără să fi avut viza controlului preventiv. El a folosit suma respectivă în derularea a patru proiecte cu trei ONG-uri, dar n-a putut face decontarea din cauza contabilului instituției. Clemente Moisa a considerat că n-au fost respectate condițiile legale și a refuzat viza controlului preventiv. DGFP Bacău i-a dat dreptate contabilului.

Patru proiecte făcute cu trei ONG-uri, în valoare de 104 milioane de lei, au creat tensiune în cadrul Direcției Județene pentru Tineret Bacău. Instituția respectivă are un director tânăr, Mihai Suștac, care îndeplinește această funcție de puțină vreme, și este subordonată Agenției Naționale pentru Tineret. Conform statutului acestei Agenții, anumite sume de bani sunt direcționate în programe pentru activități destinate tinerilor din întreaga țară. În acest scop, în cadrul ANT funcționează Direcția Programe pentru Tineret, Informare, Cooperare și Parteneriat cu SAT (Societăți Asociative de Tineret).



Conform unui calendar de acțiuni pentru tineret, în perioada 7.XI – 15.XII 2005, Direcția Județeană pentru Tineret Bacău avea de desfășurat cinci proiecte. Directorul DJT Bacău, Mihai Suștac, a încheiat în acest sens cinci contracte cu trei ONG-uri din județul Bacău: ARDOR Buhuși, Asociația pentru Dezvoltare și Intervenție Socială și Educațională (ADISE) Onești și „Cu noi!”, din municipiul Bacău.

„Fiind ordonator de credite, am procedat la semnarea acestor contracte conform legii, fără ca ele să mai fie semnate și de contabilul instituției, Clemente Moisa, aflat în concediu de odihnă la acea dată”, spune Mihai Suștac. „Mai mult, deși metodologia nu cerea acest lucru, am procedat la anunțarea în mass-media locală a concursului pentru oferte, la care s-au prezentat cele trei ONG-uri”, declară directorul DJT Bacău.

Din cele cinci proiecte, doar patru s-au concretizat și pentru acestea s-au cheltuit aproape 105.000.000 lei. De fapt, ele s-au derulat… pe datorie, pentru că banii nu fuseseră primiți de la ANT. Acest lucru trebuia să se întâmple numai după ce directorul DJT Bacău, Mihai Suștac, depunea deconturile la contabilitatea instituției, acestea erau vizate de contabilul-șef, după care se solicita suma respectivă de la Agenția Națională pentru Tineret. Numai că, de-abia acum a început scandalul.

Viza de control preventiv a fost refuzată în condițiile legii

„În baza Legii Finanțelor Publice, a OMF 1792/2002 și a OUG 119/1999, am considerat că decontarea nu poate fi făcută și astfel am refuzat să pun viza controlului preventiv pe documentația prezentată de dl. director Mihai Suștac. Respectând legile în vigoare, am informat despre această stare de lucruri Direcția Generală a Finanțelor Publice, Curtea de Conturi și Agenția Națională pentru Tineret. În termen de 14 zile, DGFP are obligația să efectueze controale la orice refuz al contabilului-șef de a pune viza controlului preventiv și să-și exprime punctul de vedere”, spune Clemente Moisa, contabil-șef al DJT Bacău.

Dacă refuzul se justifică, este anunțată Curtea de Conturi. „Controlul efectuat de Serviciul de audit intern al DGFP Bacău a scos la iveală faptul că refuzul de viză al contabilului-șef se justifică, fără nici o obiecție, în condițiile în care nu s-a respectat legea. Drept urmare, s-a dat termen de 30 de zile pentru intrarea în legalitate în ceea ce privește, printre altele, deschiderea creditării bugetare și constituirea activității de control preventiv la DJT Bacău”, ne-a declarat Cezar Marariu, director adjunct al DGFP Bacău. Procesul-verbal încheiat a fost înaintat Curții de Conturi Bacău, singura care poate lua măsuri în acest sens și stabili prejudiciul.

„Noi am primit informările contabilului-șef. După sosirea procesului-verbal încheiat în urma actului de control efectuat de DGFP, vom dispune un control de fond la această instituție, bineînțeles dacă se consideră justificat refuzul contabilului”, ne-a declarat Gheorghe Neicuțescu, directorul Curții de Conturi Bacău. Despre acest refuz de viză a fost informată și ANT, singura care poate decide dacă dă cele peste o sută de milioane de lei sau nu.

„Există două posibilități: ori să se considere legal refuzul făcut de mine, și atunci cineva trebuie să plătească această sumă cheltuită din banul public, eu fiind în afara oricărei răspunderi, sau să nu fie considerat ilegal, iar în acest caz ANT să emită o decizie prin care să deconteze banii pe răspunderea directorului. Nu este mai puțin adevărat că, dacă se consideră de către Curtea de Conturi, în urma unui control anual, că banii au fost cheltuiți cu nerespectarea condițiilor legale, atunci suma va fi imputată celui care a cheltuit-o, indiferent de avizul ANT”, declară contabilul-șef Clemente Moisa.

Însă Mihai Suștac, directorul DJT Bacău, este ferm convins că el are dreptate și că ANT îi va trimite banii, în ciuda faptului că, după primul hop, a rezultat că a cam călcat greșit. Dacă și Curtea de Conturi va considera ilegală decontarea, Mihai Suștac este bun de plată.

Scris de Dan MINDIRIGIU



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img