1 noiembrie 2024

Bun de plata / Bani publici cheltuiti ilegal

Directorul Directiei Judetene pentru Tineret Bacau, Mihai Sustac, este acuzat ca ar fi cheltuit peste o suta de milioane lei din banul public, fara sa fi avut viza controlului preventiv. El a folosit suma respectiva in derularea a patru proiecte cu trei ONG – uri, dar n-a putut face decontarea din cauza contabilului institutiei. Clemente Moisa a considerat ca n-au fost respectate conditiile legale si a refuzat viza controlului preventiv. DGFP Bacau i-a dat dreptate contabilului.

Patru proiecte facute cu trei ONG-uri, in valoare de 104 milioane lei, au creat tensiune in cadrul Directiei Judetene pentru Tineret Bacau. Institutia respectiva are un director tanar, Mihai Sustac, care indeplineste aceasta functie de putina vreme, si este subordonata Agentiei Nationale pentru Tineret. Conform statutului acestei Agentii, anumite sume de bani sunt directionate in programe pentru activitati pentru tinerii din intreaga tara. In acest scop, in cadrul ANT functioneaza Directia Programe pentru Tineret, Informare, Cooperare si Parteneriat cu SAT(Societati Asociative de Tineret). Conform unui calendar de actiuni pentru tineret, in perioada 7.XI – 15.XII 2005, Directia Judeteana pentru Tineret Bacau avea de desfasurat cinci proiecte. Directorul DJT Bacau, Mihai Sustac, a incheiat in acest sens cinci contracte cu trei ONG din judetul Bacau, ARDOR Buhusi, Asociatia pentru Dezvoltare si Interventie Sociala si Educationala (ADISE) Onesti si &#8222Veniti cu noi!&#8221, din municipiul Bacau. &#8222Eu, fiind ordonator de credite, am procedat la semnarea acestor contracte conform legii, fara ca ele sa mai fie semnate si de contabilul insritutiei, Clement Moisa, aflat in concediu de odihna la acea data&#8221, spune Mihai Sustac. &#8222Mai mult, desi metodologia nu cerea acest lucru, am procedat la anuntarea in mass-media locala a concursului pentru oferte la care s-au prezentat cele trei ONG-uri&#8221, declara directorul DJT Bacau. Din cele cinci proiecte, doar patru s-au concretizat si pentru acestea s-au cheltuit aproape 105.000.000 lei. De fapt, s-au derulat…pe datorie, pentru ca banii nu fusesera primiti de la ANT. Acest lucru trebuia sa se intample numai dupa ce directorul DJT Bacau, Mihai Sustac, depunea deconturile la contabilitatea institutiei, acestea erau vizate de contabilul sef, dupa care se solicita de la Agentia Nationala pentru Tineret suma respectiva. Numai ca, de-abia acum a inceput scandalul.



Viza de control preventiv a fost refuzata in conditiile legii

&#8222Conform Legii Finantelor Publice, a OMF 1792/2002 si a OUG 1199/1999, am considerat ca decontarea nu poate fi facuta si astfel am refuzat sa pun viza controlului preventiv pe documentatia prezentata de d-l director Mihai Sustac. Respectand legile in vigoare, am informat despre aceasta stare de lucruri Directia Generala a Finantelor Publice, Curtea de Conturi si Agentia Nationala pentru Tineret. In termen de 14 zile, DGFP are obligatia sa efectueze controale la orice refuz al contabilului sef de a pune viza controlului preventiv si sa-si exprime punctul de vedere&#8221, spune Clement Moisa, contabil sef al DJT Bacau. Daca refuzul se justifica, este anuntata Curtea de Conturi. „Controlul efectuat de Serviciul de audit intern al DGFP Bacau a scos la iveala faptul ca refuzul de viza al contabilului sef se justifica, fara nici o obiectie, in conditiile in care nu s-a respectat legea. Drept urmare, s-a dat termen de 30 de zile pentru intrarea in legalitate in ceea ce priveste, printre altele, deschiderea creditarii bugetare si constituirea activitatii de control preventiv la DJT Bacau&#8221, ne-a declarat Cezar Marariu, dir. adj. al DGFP Bacau. Procesul verbal incheiat a fost inaintat Curtii de Conturi Bacau, singura care poate lua masuri in acest sens si stabili prejudiciul. „Noi am primit informarile contabilului sef. Dupa sosirea procesului verbal incheiat in urma actului de control incheiat de DGFP, vom dispune un control de fond la aceasta institutie, bineinteles daca se considera justificat refuzul contabilului&#8221, ne-a declarat Gheorghe Neicutescu, directorul Curtii de Conturi Bacau. Despre acest refuz de viza a fost informata si ANT, singura care poate decide daca da cele peste o suta de milioane de lei sau nu. „Exista doua posibilitati, ori sa se considere legal refuzul facut de mine, si atunci cineva trebuie sa plateasca aceasta suma cheltuita din banul public, eu fiind in afara de orice raspundere, sau sa nu fie considerat ilegal, iar in acest caz ANT sa emita o decizie prin care sa deconteze banii pe raspunderea directorului. Nu este mai putin adevarat ca, daca se considera de catre Curtea de Conturi dupa aceea, in urma unui control anual, ca banii au fost cheltuiti cu nerespectarea conditiilor legale, atunci suma va fi imputata celui care a cheltuit-o, indiferent de avizul ANT&#8221, declara contabilul sef Clemente Moisa. Insa Mihai Sustac, directorul DJT Bacau, este ferm convins ca el are dreptate si ANT ii va trimite banii, in ciuda faptului ca, dupa primul hop, a rezultat ca a cam calcat gresit. Daca si Curtea de Conturi va considera ilegala decontarea, Mihai Sustac este bun de plata.Scris de Dan MINDIRIGIU




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri

spot_img
Comandat de AUR Bacău, CMF 11240014
spot_img