A fost primar al Bacaului vreme de opt ani. Intre 1996 si 2004, numele lui Sechelariu era sinonim cu orasul pe care l-a condus. Candidase si in 1992, dar fara succes. Candidatul de atunci a acuzat fraudarea alegerilor, opera atribuita social-democratilor, care ar fi aruncat la groapa de gunoi zece mii de voturi favorabile lui Sechelariu. Stie cine l-a lucrat, dar orice reclamatie este tardiva. A invatat, insa, o lectie pretioasa: sa nu te pui rau cu presa. Mai tarziu, a crezut ca poate sa lase aceasta regula la o parte si si-a pus presa-n cap. Si l-a costat.
A intrat in afaceri chiar in 1990, cand a infiintat compania Selena, prima societate comerciala nascuta dupa legislatia noua. In 1996, era bogat si urca in scaunul de primar. Dupa 8 ani in care si-a pus amprenta asupra orasului, Sechelariu a plecat din primarie fara sa fi trecut nici macar o data pe la casierie, sa-si ia leafa. La capatul celor doua mandate in care a condus orasul, firmele lui Sechelariu aveau credite de cateva milioane de euro la banci. Si nici un leu restanta la bugetul de stat. Sechelariu se mandreste ca n-are astfel de probleme. Si, totusi, a facut 45 de zile de arest. El si doi colaboratori de-ai sai. Li s-a pus tot Codul Penal in cap. Dupa aproape un an de ancheta, PNA a fost nevoit sa renunte la cele mai multe si mai importante din capetele de acuzare. De fapt, dosarul „Sechelariu” a inceput cu Letea, General Proiect, Transport Public. Dar aceste capete au cazut, lasand descoperita incompetenta si reaua-credinta a procurorilor. Desi s-au straduit, anchetatorii PNA n-au putut satisface un ordin politic venit de la noua putere.
Antipatizat de ziaristi
„Sechelariu, prins in offsaid de Curtea de Conturi”, „Dumitru Sechelariu si-a batut joc de bacauani”, „Tiganeala la pomana lui Sechelariu”, „Sechelariu si-a tras, la final de mandat, o bucata din parcul Gheraiesti”, „Minciunile lui Sechelariu, scoase la expertizare”, „Sechelariu ameninta ca executa ziaristi” s.a.m.d. Iata cateva dintre titlurile cu care a fost tratat de presa locala. De altfel, caracterul coleric l-a facut pe fostul primar extrem de antipatic ziaristilor. Timp de opt ani, Dumitru Sechelariu a fost cea mai mediatizata figura politica din Bacau. Extrem de influent om de afaceri, impatimit al fotbalului, fostul primar al Bacaului a intrat in gura intregii tari in iulie 2002, cand si-a aniversat cei 44 de ani in Parcul „Cancicov”. Diabolizat de presa centrala, criticile care au urmat au dus la paroxism atitudinea anti-Sechelariu a unei prese deja ostile oamenilor politici cu accent moldovenesc. Atitudinea critica la adresa lui Sechelariu a fost accentuata si de cultul personalitatii, promovat de trustul de presa al fostului primar. Aici merita sa facem unele mentiuni. Sechelariu nu a ajuns patron de presa dupa ce a cumparat cotidianul Desteptarea. Cu multi ani inainte, omul de afaceri a promovat cu succes presa libera, prin cotidianele Ziua si Ultima ora. La aceste publicatii au lucrat unii dintre cei mai acerbi critici pe care i-a avut, ca primar, Sechelariu. Revenind, putem concluziona ca trustul de presa creat de fostul primar i-a adus numai deservicii, pentru ca a indus electoratului o imagine de om inabordabil a lui Sechelariu. Asta se poate demonstra foarte usor: cand a castigat primul mandat, Sechelariu abia cumparase Desteptarea, iar cand a parasit fotoliul de primar trustul mai includea un post de televiziune si unul de radio.
La relatiile proaste cu presa, a contribuit si spiritul de fronda cu care Dumitru Sechelariu a tratat criticile. „Eu sunt baron local din 1990, nu de acum. Si atunci eram om de afaceri, asa cum sunt si acum. In 1996, la Primaria Bacau am venit in Volvo, nu in Dacie”, a spus, de mai multe ori, fostul primar. Dar, nu e mai putin adevarat, ca unele dintre cele mai dure atacuri au venit din partea unor ziaristi platiti de adversarii sai politici. Sau manati de propria vanitate.
Punct de cotitura
Declinul ca om politic al lui Sechelariu a inceput chiar atunci, in 2002, cand, de ziua lui, a organizat o actiune de binefacere. Peste trei miliarde de lei s-au strans atunci pentru ajutorarea saracilor. Si unde mai pui ca numarul mare al invitatilor de seama sau simpli a depasit orice inchipuiri: cateva zeci de mii. Suficient cat sa gadile orgoliul unui primar la mijloc de mandat si increzator in propria charisma. Dar indeajuns sa irite la maximum „Bucurestiul”. Chiar inainte de eveniment, il sunasera Adrian Nastase si alti apropiati. I-au cerut sa renunte. Degeaba. N-a renuntat si pace. N-a inteles ce poate fi rau intr-o actiune de binefacere. La peste trei ani de la eveniment, Sechelariu nu regreta si are inima impacata: zeci de familii nevoiase au primit un ajutor nesperat. Numai ca lucrurile s-au vazut altfel in presa centrala, in care au aparut doar aspectele superficiale: micii, carnatii, berea, vinul. A inrautatit lucrurile si un cantaret, care s-a gasit sa-l compare pe fostul primar cu Stefan cel Mare. Neinspirat, Sechelariu n-a reactionat imediat, lasand impresia ca se crede cu adevarat os din osul voievodului.
Dar ceea ce a fost mai rau a venit de la presedintele de atunci al statului, Ion Iliescu. „Mentalitate de vechil”, a decis presedintele. El a reactionat astfel la articolele aparute in presa centrala, care a relatat trunchiat tot ce s-a intamplat in acea zi din iulie 2002. De altfel, cohorta de jurnalisti de la presa centrala a relatat cu burta plina evenimentul, ca nu s-au sfiit sa se ospateze alaturi de ceilalti invitati ai „baronului”. Dupa ce a fost acuzat de Iliescu, Sechelariu a reactionat, pornind un razboi cu Presedintele. Gurile rele spun ca, avand serviciile secrete pe mana, lui Iliescu nu i-a fost greu sa dirijeze votul din vara anului trecut, cand Sechelariu a iesit pe locul al doilea, pierzand, neasteptat, al treilea mandat. Ba, din acea perioada dateaza un dosar, fabricat de PNA la ordinele a doua guvernari: Iliescu si Basescu.
Conflict si cu Basescu
Paradoxal, unul dintre cei mai aprigi inamici ai lui Sechelariu este actualul presedinte al tarii, Traian Basescu. Desi generatii putin diferite, cei doi au fost chiar colegi de scoala. Mult mai tarziu, cei doi au colaborat, unul in calitate de primar, celalalt in calitate de ministru al Transporturilor. Din aceasta colaborare, a reiesit, acum cativa ani, refacerea arterei E85. Tot atunci s-au pus bazele conflictului, antipatia dintre cei doi devenind tot mai evidenta. La galceava a contribuit si organizatia PD Bacau, condusa de ineficientul fost deputat Vasile Nistor. „Mic la sfat”, omul s-a remarcat prin aceea ca a sarit in barca lui Basescu la momentul potrivit. Doar asa si-a mai putut masca lipsa de mijloace de exprimare politica si practica. De altfel, oamenii lui Nistor n-au stiut a face altceva decat sa joace rolul de vesnic Gica Contra, desi pedistii sunt plini de bube-n cap. Se cuvine sa amintim aici faptul ca Rafinaria Darmanesti a fost falimentata, in urma unei privatizari marca „Constantin Draganuta”, mana dreapta a lui Nistor. Si multe firme privatizete de pedist au ajuns in scurt timp pe butuci.
Relatia Sechelariu-Basescu s-a inrautatit, mai ales dupa ce marinarul a ajuns primar al Capitalei. „Moldova nu-i a ta, Basescule, si nici nu va fi”, l-a avertizat public Sechelariu pe actualul presedinte. Fostul primar al Bacaului l-a provocat pe Basescu la o lectie de administratie. Si dusmania a crescut. A urmat campania electorala de anul trecut. Basescu a castigat din primul tur. Sechelariu a iesit pe locul al doilea, dupa anonimul Stavarache. Intre primul si al doilea tur, un adevarat asediu s-a declansat la portile Bacaului. Generalul Voikulescu a dezlantuit o apriga campanie de presa, prin trustul sau, menita sa-l diabolizeze pe Sechelariu. S-a ajuns pana acolo, incat fostul primar al Bacaului a fost asimilat cu megalomanicul edificiu al Catedralei „Inaltarea Domnului”. S-a spus ca ar fi investitia sa, cand, in realitate, fostul primar doar a sprijinit, din cand in cand, investitia Consiliului Judetean. Campania anti-Seche a culminat cu descinderea celor trei lideri ai opozitiei de atunci, acum aflati la guvernare: Voikulescu, Basescu si Stolojan. Se nascuse o coalitie nationala contra lui Sechelariu. In timp ce primarul in functie avea probleme majore si cu opozantii din PSD, ca sa nu mai vorbim de actiunile declansate de oamenii lui Iliescu, mai subtile si mai eficace.
Debutul anchetei
Desi declarase ca se retrage din viata publica, Sechelariu n-a rezistat prea mult in postura de simplu om de afaceri. Lumina reflectoarelor, dar si propria vanitate, gandul ca mai are inca un cuvant de spus in politica romaneasca, atragandu-l intr-o campanie electorala alaturi de presedintele clubului Steaua, Gigi Becali. In august 2004 fostul primar al Bacaului intra in Partidul Noua Generatie cu functia de presedinte executiv si se angajeaza intr-o lupta electorala la nivel national fara un sprijin foarte consistent din partea unui partid care pana atunci nu contase nici macar in sondajele de opinie. Se pare ca a fost o greseala. Imediat dupa incheierea primului tur de scrutin, in noiembrie Parchetul National Anticoruptie incepe sa-i fabrice un dosar. Ciudat este ca inceperea urmaririi penale s-a facut in baza unei notificari a Serviciului Roman de Informatii (SRI), notificare clasificata. Nici pana astazi Sechelariu nu a putut afla ce contine acea hartie incriminatoare la adresa sa. Trebuie mentionat ca o notificare a SRI se clasifica atunci cand prezinta informatii privind siguranta nationala. In rechizitoriul care i s-a intocmit ulterior, Sechelariu nu nu este acuzat de asa ceva, nici macar un singur element din dosar nu sugereaza macar asa ceva. Oricum la momentul declansarii urmaririi penale, dosarul „Sechelariu” nu continea decat copii dupa articolele aparute in presa si depozitiile unor personaje anchetate in alte dosare. Trebuie remarcat si faptul ca desfasurarea de forte pentru „infundarea” fostul primar a fost impresionanta. Nu mai putin de 60 de persoane lucrand la dosar mai bine de un an. Primul cap de acuzare – asa-zisa privatizarea frauduloasa a fabricii Letea. Urmeaza extinderea cercetarilor pentru privatizarile altor doua societati aflate in portofoliul afaceristului bacauan, Transport Public si General Proiect, nume grele in peisajul economic bacauan. Nemaipunand la socoteala ca Letea are o rezonanta deosebita pe plan national, mai ales in randul trusturilor de presa, fiind unicul producator de hartie de ziar din Romania si din inca sapte tari din S-E Europei. Curios este ca cele trei acuzatii nu mai conteaza acum. In rezolutia de trimitere in judecata a fostului primar al Bacaului, asa zisele „suspiciuni” au fost solutionate cu NUP (neinceperea urmaririi penale). Au urmat alte cateva rezolutii de extindere a cercetarii penale. De la Bacau PNA a incarcat camioane intregi cu acte, in ideea ca vor gasi ceva compromitator. Totul a culminat cu retinerea pentru 24 de ore a lui Dumitru Sechelariu, Laurian Lucas si Dorinel Ifrim.
Conflict intre instante
Tribunalul Bucuresti respinge cererea PNA de prelungire a mandatelor de arestare pentru Dumitru Sechelariu, Laurian Lucas si Dorinel Ifrim si dispunea punerea lor in libertate. Procurorii fac recurs, iar Curtea de Apel decide mentinerea starii de arest pentru cei trei. Asa arata unul din cele trei episoade ale arestului preventiv in dosarul „Sechelariu”. Mai mult, s-au folosit tot felul de tertipuri prin care s-a reusit mentinerea, timp de 45 de zile, a aceste stari de fapt. Desi recursul procurorilor la decizia Tribunalului urma sa se judece intr-o luni, judecatorii au decis sa puna imediat recursul pe rol, adica intr-o sambata, zi nelucratoare. „Am fost anuntat cu doar doua ore inainte de inceperea sedintei, telefonic, de catre grefiera. Eu stiam ca se va judeca recursul abia luni, in zi lucratoare. Daca eram plecat cu familia undeva in tara? Anuntul m-a surprins neplacut si m-a facut sa-mi pun serioase semne de intrebare”, ne declara la acea data Catalin Dancu, avocatul inculpatilor. „Cand au avut timp judecatorii Curtii de Apel sa studieze un dosar asa voluminos? Asta nu-i justitie. Cineva va raspunde. Nu mai inteleg ce se intampla. Procurorii nu au adus nimic nou la dosar, desi legea prevede ca prelungirea mandatelor se face atunci cand sunt aduse indicii noi, elemente noi. Mai mult, noi am fost cei care am adus probe noi la dosar
care dovedesc nevinovatia lui Dumitru Sechelariu, Laurian Lucas si Dorinel Ifrim”. La acea infatisare, pledoaria aparatorului a durat mai bine de o ora, iar deliberarea judecatorilor s-a facut in mai putin de 40 de minute. „Dincolo de aceste evidente, in care unii judecatori ne dadeau dreptate iar ceilalti ne condamnau din start, au mai fost si alte abuzuri din partea procurorilor. De exemplu o serie de martori au fost audiati in lipsa aparatorilor nostri, fapt de neconceput intr-o tara ce se vrea democratica si europeana”, a comentat Laurian Lucas.
Inalta Curte de Casatie si Justitie gireaza pentru impartialitatea judecatorilor bacauani
Dupa ce Sechelariu a fost pus in libertate prin decizia Curtii de Apel Bucuresti, PNA a cerut stramutarea procesului, incercand sa sugereze ca omul de afaceri ar putea influienta justitia. Pe 11 octombrie 2005, Inalta Curte de Casatie si Justitie a demontat incercarea procurorilor prin decizia ca dosarul in care sunt cercetati Dumitru Sechelariu, fostul primar la Bacaului, Laurian Lucas, fostul viceprimar, si Dorinel Ifrim, seful serviciului Cadastru din Primarie, se va judeca la Bacau. Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins cererea de stramutare a dosarului formulata de PNA. „Decizia Inaltei Curti de Casatie este o noua palma pentru PNA”, a comentat sec, pentru DESTEPTAREA, avocatul Catalin Dancu, aparatorul lui Dumitru Sechelariu si a celorlalti acuzati. Fostul primar al Bacaului a fost mai rezervat in declaratii. „Nu am cum sa comentez decizia instantei. Eu am incredere in justitia din Romania, si consider ca dosarul ar fi fost judecat la fel oriunde in tara. Cererea de stramutare formulata de procurorii PNA nu a avut alt scop decat tergiversarea cauzei”, ne-a declarat Dumitru Sechelariu. Inalta Curte de Justitie si Casatie a fixat si primul termen al dosarului pe 1 noiembrie 2005 (ieri, n.r.).
Scris de Desteptarea