19 octombrie 2024
ActualitateSenatorul Mardare, implicat in scandalul "Doinita Hutu" / Case pentru PSD

Senatorul Mardare, implicat in scandalul „Doinita Hutu” / Case pentru PSD

Senatorul PSD de Bacau, Catalin Mardare, ca si consilierii locali Ilie Birzu si George Bogatu vor fi cercetati pentru coruptie. Cei trei au intervenit la Doinita Hutu, fost consilier la Primaria Bacau, sa ajute cu locuinte din fondurile ANL colegi de partid, rude sau cunostinte. Dosarul lui Mardare a ajuns la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in timp ce consilierii locali vor fi luati la intrebari de Parchetul National Anticoruptie, filiala Bacau.

Fostul prefect de Bacau, Radu Catalin Mardare, actual senator PSD, ca si consilierii locali Ilie Birzu si George Bogatu au intrat in vizorul procurorilor de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bacau din intamplare. Navodul era intins de fapt pentru Doinita Hutu, angajata a primariei, persoana care analiza cererile pentru locuinte. Numai ca in plasa s-au prins mai multi pesti, printre care si cele trei VIP-uri bacauane. Totul a inceput in ziua de 27 mai 2005, cand Elena B. a depus o plangere la Parchetul de pe langa Tribunalul Bacau. Femeia era foarte pornita impotriva salariatului primariei, Doinita Hutu, aceasta fiind reclamata ca pretinde foloase materiale pentru a facilita obtinerea unei locuinte din fondurile ANL. In aceeasi zi, la solicitarea Parchetului, instanta bacauana a emis o autorizatie de interceptare a convorbirilor telefonice efectuate de Doinita Hutu.



Telefoane marca &#8222PSD”

In data de 29 iunie 2005, consiliera Hutu a fost apelata de nimeni altul decat senatorul PSD Radu Catalin Mardare, fostul prefect al Bacaului. Acesta i-a solicitat Doinitei sa ajute o cunostinta buna (Cosmin Necula, membru in cabinetul prefectului in perioada guvernarii PSD si actual sef al Tineretului Social Democrat Bacau) sa obtina o locuinta ANL. Tot in luna iunie, dar si in iulie (22 iunie respectiv 22 iulie), Doinita Hutu a fost sunata de consilierii locali Ilie Birzu si George Bogatu. Birzu dorea sa-si ajute fiul sa se stabileasca la casa lui, iar Bogatul a facut lobby pentru Petruta Lupu si Gabriela Constandache, probabil cunostinte sau chiar rude. Se stie ca Doinita Hutu a fost arestata in seara zilei de 31 august, pe numele ei fiind emis un mandat de arestare preventiva pentru o perioada de 29 de zile. In cazul senatorului Catalin Mardare, Parchetul de pe langa Tribunalul Bacau a declinat competenta de solutionare a cauzei la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Castie si Justitie, sectia Urmariri Penale si Criminalistica, Biroul de Anchete Speciale Demnitari, fostul prefect fiind acuzat de coruptie. In cazul consilierilor locali Birzu si Bogatu, procurorii au declinat competenta la Parchetul National Anticoruptie Bacau. Cei doi politicieni bacauani vor fi cercetati tot pentru coruptie.

Si mana grebla se facu

Cei trei politicieni care urmeaza sa fie dati pe mana anchetatorilor au raspunsuri previzibile fata de situatiile in care se afla, recunoscand ca au intervenit telefonic. Ilie Barzu, consilier local independent, dar ales pe listele PSD, ne-a declarat relaxat ca &#8222nu sunt probleme”. El a intervenit chiar pentru fiul sau, Madalin. Alesul este convins ca telefoanele pe care le-a dat nu reprezinta trafic de influenta. &#8222Am sunat-o si eu pe Doinita Hutu si am intrebat ce se mai intampla cu apartamentul fiului meu. Avea aprobare din 2003 si nu i se daduse inca repartitia”, ne-a declarat Barzu. La fel de fireasca i se pare interventia si consilierului local din partea PSD George Bogatu. &#8222Un consilier e votat de oameni. Ei vin la noi si ii indrumam. Nu e trafic de influenta. Cei pentru care am intervenit la Doinita Hutu reprezinta cazuri sociale grave”, ne-a declarat Bogatu. El a recunoscut ca nu are un birou in primarie, unde sa i se adreseze alegatorii cu probleme, dar nu ne-a putut preciza cum se poate obtine sprijinul sau.

Un caz special este al fostului prefect de Bacau, Radu Catalin Mardare. Acum, el este senator din partea PSD Bacau, a carui organizatie municipala o conduce, si a sunat-o pe Doinita Hutu la rugamintea unui coleg de partid. Astfel, Mardare si-a pus numele-n joc pentru Cosmin Necula, lider al tineretului pesedist bacauan. &#8222Acea persoana m-a rugat sa sun la Doinita Hutu ca sa o rog sa-i dea informatii in legatura cu cererea sa pentru o locuinta. Practic, nu era clar daca dosarul este complet”, ne-a spus, tot telefonic, senatorul Mardare. El s-a declarat convins ca telefonul dat unei functionare nu reprezinta sub niciun chip trafic de influenta.Scris de lili.adochitei@desteptarea.ro florin.popescu@desteptarea.ro



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img