Peste 500 de credinciosi romano-catolici, din cartierul bacauan Serbanesti, au, de acum, o noua biserica. Constructia s-a finalizat in numai doi ani, iar parohia cuprinde teritoriul dintre râurile Bistrita si Siret.
Zi de mare importanta pentru credinciosii romano-catolici. Duminica a avut loc consacrarea altarului si sfintirea Bisericii „Inima Neprihanita a Mariei”, din cartierul Serbanesti, eveniment care a adunat zeci de oameni. „Sfintirea bisericii si consacrarea altarului ar insemna, ca sa facem o analogie cu viata unei persoane, nunta bisericii. Este un eveniment deosebit pentru comunitate, pentru ca astazi, practic, putem spune ca incepem o viata noua in comunitate având biserica sfintita si altarul consacrat in cinstea Fecioarei Maria si prezenta lui Dumnezeu va fi deosebita”, a spus preotul Cristinel Alecu, paroh al Bisericii „Inima Neprihanita a Mariei”. Liturghia solemna a inceput la ora 11.00 iar credinciosii i-au avut in mijlocul lor pe episcopul de Iasi, Preasfintitul Petru Gherghel, pe episcopul auxiliar de Iasi, Aurel Perca si pe episcopul de Chisinau, Anton Cosa. Dupa ce usile noii bisericii s-au deschis pentru credinciosi, slujba a continuat cu citirea lecturilor si consacrarea altarului.
Ridicata in doi ani
Construirea bisericii a inceput in august 2009, la cererea credinciosilor din cartierul Serbanesti, iar piatra de temelie a fost sfintita la sfârsitul lunii septembrie. „Lucrarile de constructie au început in urma cu aproape trei ani si s-au desfasurat, aproape pâna la finalizare, prin grija parintelui Isidor Dâsca, decan de Bacau. Biserica a fost proiectata de domnul arhitect Viorel Dorneanu si domnul inginer Costel Grapa. În ziua de duminica, 26 septembrie 2009, la ora 16.30, PS Petru Gherghel, episcop de Iasi, însotit de un numar mare de preoti, a sfintit piatra de temelie a bisericii, cu hramul «Inima Neprihanita a Mariei»”, a mai spus preotul Alecu. La un an de la sfintirea pietrei de temelie episcopul de Iasi a înfiintat printr-un decret Parohia Romano-Catolica „Inima Neprihanita a Mariei” Bacau, care cuprinde teritoriul dintre râul Bistrita si râul Siret si tot atunci a fost numit paroh preotul Cristinel Alecu si instalat oficial trei luni mai târziu. Ridicarea noii biserici a fost posibila cu sprijinul material al credinciosilor din parohia bisericii si cei ai parohiei Sf. Nicolae”, dar si cu cel al autoritatilor judetene si locale. Biserica are o lungime de 24 de metri, latimea de 12 m, înaltimea turnului de 34 de metri si deserveste peste 500 de credinciosi din cartierul Serbanesti. Inscrisi in cursa electorala, Romeo Stavarache pentru un nou mandat de primar al municipiului Bacau si Dragos Benea pentru continuarea sefiei la Consiliul Judetean Bacau, au profitat de moment si s-au asezat in primul rând pentru a fi remarcati de multime. (Geta P.)