Consiliul Judetean (CJ) Bacau a gazduit, ieri, simpozionul „200 de ani de la rapirea Basarabiei”. La eveniment au participat zeci de istorici din România si Republica Moldova, studenti, specialisti de la Directia Arhivelor Nationale si Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, reprezentanti ai CJ si mass-media.
Interesul fata de simpozion a facut ca sala de conferinte a CJ Bacau sa devina neincapatoare, ieri. Au fost prezenti circa 50 de profesori universitari, academicieni, conferentiari, militari si istorici. Pentru ultimii veniti au fost aduse scaune. Simpozionul a fost organizat de Asociatia Pedagogica "Grigore Tabacaru", CJ Bacau, Liga Culturala pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni si Universitatea "Apollonia". La propunerea prof. Stefanache Spulber, presedintele Asociatiei "Gr. Tabacaru", evenimentul a inceput cu un moment de reculegere in memoria celor cazuti in lupta pentru libertate sociala si nationala. Evocarea pierderii Basarabiei nu este un moment de sarbatoare, au afirmat istoricii, ci unul de mare tristete. "Sunt 200 de ani de când o parte din teritoriul Moldovei a revenit Rusiei Tariste in urma unui razboi intre Rusia Tarista si Imperiul Otoman, razboiul din perioada 1806-1812", a declarat conf.univ.dr. Alexandru Amititeloaie, Universitatea "George Bacovia". La 1812, când s-a semnat tratatul ruso-turc, romanii nu au participat, "desi s-a semnat la Bucuresti, la Hanul lui Manuc. Românii nu au participat, nu au fost reprezentanti. Pe seama noastra s-au disputat aceste teritorii fara ca noi sa fim prezenti." Simpozionul a avut rolul de a ne aminti ce importanta are pentru români libertatea nationala, dar si pe acela de a-i ajuta pe tineri sa inteleaga cine suntem si ce am patimit.
Medalii cu „Borna” lui Brâncusi
Comunicarile in plen au vizat teme ca "Rezistenta Basarabiei", "Politica de oprimare si deznationalizare a românilor, dupa rapirea Basarabiei la 1812", "Adevar istoric – realitate geopolitica", "Deznationalizarea românilor din Basarabia prin falsificarea istoriei – obiectiv ideologic major al «Ciumei rosii» sovietice" etc. Prof.univ. Victor Craciun a decernat, din partea Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, o medalie pe care e imprimata "Borna" lui Brâncusi si care simbolizeaza rezistenta Basarabiei in fata imperiilor. Beneficiarii au fost Dragos Benea, presedintele CJ, Dumitru Braneanu, vicepresedinte CJ, prof. Stefanache Spulber si acad. Ion Dediu, din Republica Moldova. In cadrul simpozionului au fost lansate trei carti: albumul "Rezistenta Basarabiei, 1812-2012" si "Documente si cercetari", apartinând prof. Cristiana si Victor Craciun, si "Constiinta unitatii nationale in gândirea si istoria românilor", a acad. Constantin Marinescu. In partea a II-a a simpozionului au avut loc intâlnirile pe sectiuni.
Silvia Patrascanu