20 septembrie 2024
EvenimentUniversitatea "George Bacovia" - 20 de ani de invatamant superior privat in...

Universitatea “George Bacovia” – 20 de ani de invatamant superior privat in Bacau

Diploma de Excelenta pentru Dumitru Sechelariu, primar 1996-2004

Intr-o atmosfera de gala, corpul profesoral al Universitatii “George Bacovia”, alaturi de un numar important de studenti si invitati, au marcat – printr-o festivitate deosebita – 20 de ani de existenta a institutiei academice. In cadrul evenimentului, omul de afaceri Dumitru Sechelariu a primit Diploma de Excelenta pentru contributia adusa la dezvoltarea cunoscutei universitati private bacauane. Sechelariu, candidat independent la functia de primar al Bacaului, a declarat ca va sustine neconditionat invatamântul bacauan si ca se va implica in rezolvarea tuturor problemelor cu care se confrunta cadrele didactice din municipiu.

Luni, de la ora 12, intr-o atmosfera de mare sarbatoare, membrii fondatori, profesori, studenti si prieteni ai Universitatii “George Bacovia” au marcat doua evenimente importante din viata institutiei: 20 de ani de la prima prelegere academica si 10 ani de la acreditare institutionala. Prin actul din 9 aprilie 1992, prin care s-a infiintat Fundatia Academica Social Culturala si Instructiv Educativa “George Bacovia”, s-a creat cadrul de functionare a primei institutii de invatamânt superior privat din Bacau. Au urmat ani de peregrinari prin diferite spatii din municipiu, toate acestea culminând cu inaugurarea, in anul 2002, a noului sediu al Universitatii. Proiectat de societatea de arhitectura VANEL EXIM Bacau, arhitect sef Constantin Amâiei, si construit de SC CONIMPULS Bacau, sub directa coordonare a managerului general ing. Sergiu Sechelariu, noul sediu, impreuna cu acreditarea institutionala din acelasi an, a consfintit intrarea universitatii bacauane in rândul institutiilor de prestigiu de acelasi nivel din tara, fiind a sasea universitate particulara acreditata din România.



“Brand de succes al Bacaului”

La festivitatea de deschidere a manifestarilor, care se vor derula in perioada 14 – 19 mai 20012, au participat, pe lânga corpul profesoral, studenti si fosti studenti si invitati de la alte universitati din tara, reprezentanti ai administratiilor locale, precum si numerosi prieteni ai institutiei, care au sprijinit in toti acesti ani dezvoltarea si afirmarea acestui nou brand de succes al judetului Bacau, carora le-a adresat un cuvânt de bun venit prof. univ. dr. Tatiana Puiu, rector al Universitatii “George Bacovia”: “In 1992, la initiativa unor cadre didactice din Iasi, dar si bacauani, in orasul nostru a luat fiinta o noua universitate, ca alternativa la cea de stat, Universitatea “George Bacovia”. Dupa numai 10 ani, in 2002, am primit acreditarea institutionala. Prin intreaga sa activitate didactica, de cercetare, de educatie, noua institutie de invatamânt superior privat a contribuit si contribuie la afirmarea comunitatii stiintifice a Bacaului, a Moldovei. Anul 2012 are o dubla semnificatie si de aceea dorim sa-i cinstim pe toti cei care au contribuit la construirea acestui edificiu, cu o arhitectura moderna, cu o dotare exceptionala. Observându-l aici, alaturi de noi, pe Dumitru Sechelariu, primar in perioada 1996-2004, fara al carui sprijin important Universitatea “George Bacovia” nu ar fi beneficiat de un asemenea amplasament, ii multumim. Fara implicarea domniei sale Universitatea n-ar fi avut sediul de astazi. Aceleasi multumiri aducem si proiectantului acestei cladiri, arhitectul Constantin Amâiei, dar si constructorului Corpului A, societatea CONIMPULS, al carei presedinte este domnul Sergiu Sechelariu. Tuturor le suntem recunoscatori si le multumim”.
Despre proiectul universitatii “George Bacovia” a vorbit si Dumitru Bontas, primul rector. Acesta a rememorat anii de inceput ai Universitatii, precum si dificultatile ce au insotit stabilirea amplasamentului de astazi al institutiei academice. Bontas a amintit ca fara ajutorul fostului primar al Bacaului, Universitatea “George Bacovia” n-ar fi putut functiona in sediul modern situat in strada Pictor Aman. Profesorul bacauan a trecut in revista si dificultatile administrative ce au insotit mutarea Universitatii in noul sediu, precum si efortul financiar notabil presupus de o asemenea investitie.

“O favoare facuta bacauanilor”

A urmat un moment emotionat, primit cu aplauze de toti cei prezenti. Profesorul universitar doctor Liviu Drugus – membru al Senatului universitatii – a dat citire Hotarârii Senatului de acordare a Diplomei de Excelenta omului de afaceri Dumitru Sechelariu.
Diploma a fost inmânata de presedintele Senatului, prof. univ. dr. Toader Gherasim, in acordurile Imnului academic Gaudeamus Igitur.
“Inainte de acorda aceasta diploma, noi am avut o convorbire in Senat, am analizat cu responsabilitate ce avem de facut si, va spun cu toata sinceritatea ca nu am avut nicio dificultate in a stabili persoana, este vorba de domnul Dumitru Sechelariu. Dumnealui a avut initiativa pentru a construi aici, pe acest teren, inca din primii ani de la infiintare, fiind in acelasi timp printre singurii oameni de afaceri care au sponsorizat universitatea. Domnul Sechelariu nu ne-a facut numai noua o favoare, ci Bacaului si bacauanilor, cum si universitatea noastra contribuie la afirmarea scolii bacauane la nivel national si international. Acestea au fost argumentele noastre in acordarea acestei Diplome de Excelenta, drept multumire si apreciere”, a motivat prof. univ. dr. Toader Gherasim, presedintele Senatului.

 “Am sprijinit si voi sprijini, in continuare, invatamântul bacauan”
 In cuvântul de multumire, omul de afaceri Dumitru Sechelariu a afirmat ca va fi, intotdeauna, un sustinator al invatamântului bacauan. Fostul primar al Bacaului a aratat, in schimb, ca recunostinta este o pasare rara in ziua de azi. “Aceasta diploma m-a surprins, m-a emotionat si va sunt recunoscator. Pentru mine recunostinta este un cuvânt sacru, o datorie de onoare. Am sprijinit si voi sprijini si in continuare invatamântul bacauan, atât pe cel de stat cât si privat. Sunt convins ca voi iesi invin­gator in alegerile din 10 iunie 2012, iar de a doua zi, aceasta diploma va fi la loc de cinste in biroul de primar. Eu le propun bacauanilor un proiect de durata, o administratie loiala bacauanilor, un oras deschis si prosper. Vreau sa multumesc domnilor profesori, in special domnului profesor Marius Paraschivescu. Va multumesc inca o data si va doresc in continuare noi realizari”. Vizibil emotionat, fostul primar al Bacaului a relatat momente de cumpana din istoria Universitatii, afirmând ca a crezut tot timpul in perspectiva unui invatamânt superior privat in municipiu si judetul Bacau.
Au mai primit diplome aniversare si de Prieten al Universitatii Sergiu Sechelariu, Constantin Amâiei, Dumitru Braneanu, Petru Cimpoesu si Vasile Deju. Cu aceeasi ocazie a fost lansat si albumul Universitatea “George Bacovia” – 1992-2012, coordonat de prof. univ. dr. Viorica Paraschivescu, in care sunt evidentiate, intr-o prezentare grafica de calitate, istoria si realizarile din cei 20 de ani. Manifestarea s-a incheiat cu un spectacol literar-artistic prezentat de studenti ai universitatii, membri ai cenaclului “Mihai Eminescu” si elevi din Bacau.
Gheorghe Baltatescu


spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img