20 septembrie 2024
Eveniment"Ziua Internationala a Pasarilor Migratoare"

“Ziua Internationala a Pasarilor Migratoare”

Ziua Internationala a Pasarilor Migratoare se sarbatoreste anual, din 2006, in cel de-al doilea weekend al lunii mai si este o campanie globala de constientizare a nevoii de protejare a pasarilor migratoare si a habitatelor lor. "Tema din acest an este „Pasarile migratoare si oamenii – impreuna peste timp!” si simbolizeaza relatia fascinanta a oamenilor cu pasarile. Pentru a valorifica intelept beneficiile acestei relatii, oamenii trebuie sa fie constienti de modul in care actiunile lor pot afecta acesti prieteni credinciosi", a explicat Maria Ionos, consilier la Agentia Regionala de Protectie a Mediului Bacau.
La nivelul judetului Bacau sunt inventariate 220 de specii de pasari protejate de interes comunitar si national; Lunca Siretului Mijlociu, lunca Bistritei precum si lacurile de pe cursul acestui râu, reprezinta un important culoar de migratie a pasarilor, impreuna cu zonele din judet declarate arii protejate situri Natura 2000 pentru protectia pasarilor si habitatelor: Creasta Nemirei; Slanicul; Dealul Perchiu; Magura – Tg. Ocna; Lunca Siretului Mijlociu; lacurile de acumulare Buhusi – Bacau – Beresti. "In aceste arii protejate cu o suprafata de 12.526 ha (pe teritoriul judetului Bacau) sunt supuse unui regim de protec?ie circa 174 de specii de pasari de interes comunitar mentionate in Directiva «Pasari» a Uniunii Europene, din care jumatate sunt specii migratoare", a mai spus Ionos.
Conform prevederilor legale in vigoare, pentru protejatea tuturor speciilor de pasari salbatice, inclusiv cele migratoare, este interzisa capturarea, uciderea, ranirea puilor ori adultilor, culesul oalor, deterioarea cuiburilor. Incalcarea acestor prevederi constituie contraven?ie sau infractiune, dupa caz.
Cu ocazia acestui eveniment, ARPM Bacau organizeaza o serie de seminarii in perioada 8-11 mai la Grupul Scolar Agricol Hemeius, Scoala “I. Creanga”, Colegiul Economic, Colegiul “H. Coanda”, Colegiul Tehnic “A. Saligny” si Scoala “M. Dragan”. "Ziua de 12 mai va fi sarbatorita de ARPM prin participarea cu un grup de voluntari la Campania nationala de curatenie «Let’s Do It, Romania!», editia a III-a, la igienizarea ariei protejate Lacul Bacau II", a mai declarat reprezentantul institutiei de mediu.
Andreea Gavrila





spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img