Suntem implicați în programul mondial Eco-Școala încă din anul 2010, program de educație ecologică a tinerilor și de acțiune orientate spre învățarea globală, coordonat la nivel național de Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie (CCDG). Ca recunoaștere a eforturilor pe care le fac profesorii și elevii din LiceulTeoretic „Henri Coandă” din Bacău pe tărâmul activismului ecologic, acesta este deținător al Steagului Verde și al brandului internațional „Eco-Școala”. Tot în acest context, elevii liceului, îndrumați de profesoarele Claudia Negulescu și Alis Mocanu (coordonatoare ale programului), au marcat o nouă activitate în suita celor ecologice, parade „Eco Fashion”. Acest proiect, ca multe altele desfășurate aici, pune accent pe problematica colectării selective și reciclarea deșeurilor, despre cum se pot refolosi aceastea, cu imaginație și îndemânare, pentru a crea ținute și accesorii fashion.
„Proiectele ecologice au devenit o constantă în viaţa întregului colectiv de elevi, profesori, ale tuturor categoriilor de personal din şcoala noastră, astfel încât vom continua cu plăcere şi entuziasm munca de voluntariat şi militantism ecologic. Suntem convinşi că toate activităţile noastre concură deopotrivă la menţinerea sănătăţii tinerilor, a sănătăţii şi curăţeniei tuturor spaţiilor şcolii, împrejurimilor, a întregii comunităţi, și nu în ultimul rând la formarea de abilități și deprinderi, care vor contura stilul de viață al elevilor noștri, și care, astfel, vor contribui la sănătatea planetei si sustenabilitatea mediului”, a declarat directorul liceului, prof. Tatiana Nămoloșanu.
„Elevii au refolosit materialele reciclabile în confecționarea ținutelor de paradă. Ei au învățat că o consecință a standardizării produselor este crearea de ambalaje din plastic, hârtie, aluminiu etc, mari consumatoare de resurse de apă, de energie, combustibili etc., iar reutilizarea/reciclarea lor, poate însemna un «pansament» pentru mediu”, a adăugat prof. Claudia Negulescu. „Un alt aspect legat de deșeurile pe care omenirea le produce, este cel al poluării produse pentru fabricarea lor și al aruncării acestora în locuri nepotrivite ceea ce produce consecințe foarte grave în ce privește calitatea mediului. Parada Eco Fashion a pus în evidență problematica deseurilor, colectarea corectă a acestora și, de asemenea, refolosirea lor în scopuri personale”, a explicat și coordonatoare a programului, prof. Alis Mocanu.
Prin intermediul proiectelor derulate de Liceul Teoretic „Henri Coandă” prin programul mondial Eco-Şcoala, și nu numai, personalul și elevii liceului consideră că pot penetra mai uşor în conştiinţa comunităţii, invitând-o să le urmeze exemplu, să devină cu toţii o singură voce când e vorba să protejăm copiii, casa, oraşul, întreaga planetă. Se dorește astfel, ca prin aceste acțiuni să fie sensibilizați toţi factorii responsabili din comunităţile în care trăim, din ţară, să susţină demersurile liceului, pentru a crea și trăi într-o lume curată pe care s-o lăsăm moştenire generaţiilor viitoare.
Prof. Claudia Negulescu și Alis Mocanu, coordonatori ai Programului Eco-Școala