18 noiembrie 2024

Erasmus+, prin ochii elevilor

„Paroles d’ici, musiques d’ailleurs”, un proiect al Colegiului Național Catolic „Sf. Iosif” Bacău

„Paroles d’ici, musiques d’ailleurs” este parteneriatul Erasmus+, Acțiunea Cheie 2 ce are drept scop cunoașterea limbilor străine și comunicarea elevilor din țările implicate (Franța, România şi Lituania) prin intermediul muzicii. Acest proiect s-a derulat în Colegiul Național Catolic „Sf Iosif” Bacău, pe parcursul a doi ani (2017-2019), timp în care elevii s-au mobilizat pentru a scrie cântece, alături de ceilalți participanți, sub îndrumarea coordonatorilor (prof. Irina Ștefură, prof. Adrian Farcaș, pr. dr. Anton Săboanu, pr. voluntar Marius Cojan).

Prima mobilitate a participanților a avut loc în aprilie, 2018, în Lituania, unde elevii au reușit să realizeze un prim spectacol, având deja trei cântece compuse și interpretate chiar de ei. Mai târziu, în octombrie 2018, elevii reprezentanți ai celor trei colegii din cele trei țări s-au întâlnit în Bacău timp de o săptămână pentru a realiza spectacolul prezentat în România. Acesta a fost văzut ca „o repetiție finală” pentru cele patru spectacole ce au urmat în Franța. Ultima deplasare a acestui proiect a avut loc în săptămâna 11-19 mai, în Brioude (Franța). Cei 10 elevi ai fiecărei echipe, din România, Lituania și Franța, au participat în cursul săptămânii la workshop-uri, au repetat și pregătit concertele, având parte și de experiențe de cunoaștere a culturii franceze.



Spectacolele finale au constat în șase cântece despre libertate, speranță și iubire, scrise de elevi cu sprijinul profesorilor în limbile română, franceză și lituaniană. Munca în echipă, comunicarea și dăruirea au fost cheile ce au dus la succesul proiectului, elevii comunicând, învățând și împărtășind, astfel lărgindu-şi spectrul cunoștințelor și emoțiilor. Pentru prima dată s-au aflat pe scene profesioniste, mesajul lor muzical depășind pragul școlii gazdă și ajungând la publicul larg francez. Toată munca elevilor (instrumentiști: Richeard Balint, Mihaela Covaci, Maria Saroș, Francesca Ferenț; soliști: Antonina Farcaș, Crina Chițigoi, Maria Turbuc și artist desenator, Raluca Dîm) se va regăsi în produsul final al parteneriatului, un DVD marcă înregistrată, realizat cu ajutorul tehnicienilor profesioniști colaboratori din Franța.

Proiectul a avut un impact imens atât asupra profesorilor participanți, cât, mai ales, asupra elevilor.

„Acest proiect a însemnat pentru mine o nouă șansă, o nouă oportunitate de a mă dezvolta. Mi-am îmbunătățit limba engleză și am întărit mai mult talentul artistic. Aș îndemna fiecare elev să participe la un proiect pentru că îl ajută foarte mult comunicarea cu elevi din alte țări atunci când îşi manifestă talentul. Își va da seama de ce poate și va crede mai mult în el. Muzica, pasiunea și dorința de cunoaștere ne-a unit.”
Crina Chițigoi, clasa a XII-a, la Colegiul Național Catolic „Sf. Iosif” Bacău

„Pentru mine, participarea în acest proiect a însemnat atât acumularea de cunoștințe și experiențe noi, cât și îmbunătățirea nivelului de cunoaștere a limbilor străine. Prin intermediul acestui proiect am reușit să îmi îmbunătățesc și tehnica vocală și să îmi exprim liber pasiunea pentru muzică. Totodată, m-a făcut să conștientizez că adevăratul succes se obține prin efort, implicare și dăruire.”
Antonina Farcaș, clasa a XII-a, la Colegiul Național Catolic „Sf.Iosif” Bacău

„A fost o experiență minunată din care am avut multe de învățat. Am căpătat mai multă încredere în propriile aptitudini și consider că am devenit o fire mai sociabilă.”
Raluca Dîm, clasa a X-a, la Colegiul Național Catolic „Sf. Iosif” Bacău

„Proiectul muzical «Paroles d’ici, musiques d’ailleurs» căruia i-am dedicat doi ani de zile, a fost un test de răbdare, căutări și transformări muzicale excepționale pentru mine. O experiență minunată și deosebit de frumoasă. Am descoperit oameni noi, interesanți și la fel de dedicați muncii lor și talentului lor, oameni lângă care am cunoscut și trăit momente unice și inedite. Muzica ne-a adus pe toți împreună. Ea este o parte importantă din viața fiecăruia dintre noi. Fie că o ascultăm, cântăm sau fredonăm. Acest univers sonor complex, ne-a oferit bucurie, zâmbete, diferențe, trăiri intense, stări de bine, oameni dedicați și talentați. Mulțumesc colegilor și coordonatorilor acestui proiect pentru că mi-au oferit șansa de a mă alătura acestui grup minunat. Mulțumesc elevilor mei pentru dăruirea, implicarea, pentru frumusețea lor interioară, dar, nu în ultimul rând, pentru talentul lor muzical și nu numai. Un proiect reușit de o mână de oameni talentați. Închei prin a-l cita pe Billy Joel, un muzician american care spunea: «Cred că muzica este prin ea însăși o vindecare. Este o explozivă expresie a umanității. Este ceva care ne atinge pe toți. Indiferent de cultură, toată lumea iubește Muzica.”
prof. Adrian Farcaș, coordonator muzical

„Ce a oferit echipei noastre această experiență cu tinerii din Lituania și Franța? Atunci când părăsim mediul nostru cotidian și ne punem alături de cei din afara spațiului nostru, la început ne provoacă identitatea celuilalt: «De ce este așa? Noi facem altfel!» Remarcăm diferențele și creăm niște așteptări de la celălalt. Dar prin dialog și muncă în comun înveți să-l cunoști pe celălalt, treptat el ți se revelează. Și recunoști că acest proces de cunoaștere devine în același timp unul de autocunoaștere, deoarece acceptarea celuilalt înseamnă și depășirea propriilor limite. Implicarea în acest proiect Erasmus ne-a oferit tuturor zile minunate în care, în ciuda eforturilor și diferențelor, am experimentat frumusețea de a intra în relație unii cu alții și de a realiza ceva deosebit împreună!”
pr. voluntar Marius Cojan

Articol realizat de prof. Irina Ștefură, împreună cu elevele Noelia Barticel (clasa a X-a A) și Mara Vatră (clasa a XII-a D)




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014