19 septembrie 2024
EvenimentBotezul Domnului si Sfantul Ioan

Botezul Domnului si Sfantul Ioan

Botezul Domnului sau Boboteaza din 6 ianuarie, alaturi de ziua Sfântului Prooroc Ioan Botezatorul si Inaintemergatorul Domnului, praznuita în 7 ianuarie, marcheaza sfârsitul sarbatorilor de iarna si, totodata, al celor dedicate nasterii Mântuitorului Iisus Hristos. In ajunul Bobotezei s-a tinut post negru, au fost sfintite casele,
iar fetele nemaritate, se spune, si-au putut visa ursitul. Conform traditiei, cine a reusit sa nu manânce nimic în ajunul Bobotezei va fi sanatos si norocos tot anul.
Boboteaza aminteste cele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Isus sa paseasca în viata publica, la împlinirea vârstei de 30 de ani. Evenimentul Botezului este descris de catre toti evanghelistii. Isus a venit din Galileea la râul Iordan, unde boteza Ioan Botezatorul, cerând sa fie si el botezat. Ioan i-a zis: „Eu am trebuinta sa fiu botezat de tine si tu vii la mine”, iar la raspunsul lui Isus ca „asa se cuvine”, a fost botezat, în cele din urma, de catre Ioan.
Boboteaza (Botezul Domnului) este o manifestare a celor trei componente ale Treimii: Fiul se boteaza în Iordan de catre Ioan, Spiritul Sfânt se coboara asupra lui Isus în chip de porumbel, iar Tatal din cer îl declara ca fiind Fiul sau. În ziua de Boboteaza, dupa liturghie, preotul face, împreuna cu enoriasii, o procesiune spre un lac, râu sau vreun izvor, pentru slujba Sfintirii Apelor. Când Troparul Bobotezei începe, vânatorii si padurarii satului împusca peste ape, ca sa alunge duhurile necurate. Astazi, acest obicei a pastrat doar semnificatia festiva a unui foc de artificii. Daca este frig, se pregateste o cruce de gheata, pentru a marca locul slujbei si, la sfârsit, preotul arunca în apa o cruce de lemn, iar feciorii satului se arunca sa o scoata, chiar daca este ger. Se crede ca în ziua aceasta toate apele pamântului sunt sfintite; de aceea, femeile nu spala rufe pentru urmatoarele opt zile, pâna la sfârsitul praznicului. În noaptea de Boboteaza, tinerele fete îsi viseaza ursitul. Ele îsi leaga pe inelar un fir rosu de matase si o bucatica de busuioc. Busuiocul se pune si sub perna. Fetele care cad pe gheata în ziua de Boboteaza pot fi sigure ca se vor marita în acel an…
A doua zi dupa Botezul Domnului este sarbatorit Sfântul Ioan Botezatorul. El este prorocul care L-a prevestit pe Mesia si s-a învrednicit, cum am spus, nu doar sa-L, dar si sa-L boteze. Sfântul Ioan a iubit înfrânarea si a trait o viata aspra, retras în pustiul Iordanului. Acolo a trait si a predicat tuturor pocainta. Le vorbea contemporanilor sai despre schimbarea vietii, întoarcerea la Dumnezeu si pregatirea pentru a se întalni cu Cel asteptat din vechime de catre fiii lui Israel, Mântuitorul lumii, Isus. Le spunea oamenilor: „Pocaiti-va ca s-a apropiat Împaratia cerurilor!” (Matei 3, 2). Umbla îmbracat în haina aspra, de par de camila, nu mânca pâine, nu bea vin sau bautura ametitoare si se hranea cu lacuste si miere salbatica. Era un adevarat înger în trup. Smerenia era una din marile lui calitati, fiind constient de rolul sau de Înaintemergator al Domnului si de felul botezului sau: „Eu va botez cu apa spre pocainta. Mesia va boteza cu Duh Sfânt si cu foc, spre mântuire” (Matei 3,11). Pentru sfintenia vietii sale, a capatat o faima foarte mare, astfel încât multimile veneau sa-l întrebe daca nu cumva este chiar Mesia. El raspundea însa: „Nu sunt eu Hristos. Eu sunt glasul celui ce striga în pustie: «Gatiti calea Domnului, drepte faceti cararile Lui.!» Sunt solul trimis sa gatesc calea înaintea Lui. Eu va botez cu apa, dar în mijlocul vostru sta Unul, pe care voi nu-L stiti. Care este mai mare decât mine si eu nu sunt vrednic sa-I dezleg cureaua încaltamintelor Lui. si tocmai pentru aceasta am venit, botezând cu apa, ca El sa fie cunoscut în Israel” (Ioan 1,31). Iisus L-a cinstit pe Ioan, marturisind despre el oamenilor: „Adevar va spun ca, între cei nascuti din femeie, nu s-a sculat unul mai mare decât Ioan Botezatorul” (Matei 11, 7-11). În icoanele noastre, de-a dreapta si de-a stânga lui Isus se afla Maica Domnului si Sfântul Ioan, aratându-se sfintenia lor.
Ion Ion





spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img