19 septembrie 2024
EvenimentTraditii si obiceiuri la Hemeius

Traditii si obiceiuri la Hemeius

Obiceiurile de Craciun ne duc adesea cu gandul la copilarie, poveste, magie, la puritatea si intensitatea vietii din satul romanesc. Perioada sarbatorilor de iarna este o vreme a jocului, a bucuriei ce poate fi cu greu egalata. Obiceiurile de Craciun sunt strans legate atat de credinta crestina, cat si de cea populara, marea lor majoritate ascunzand o taina. Cu zestrea artei populare, cu vechile amintiri bizantine, cu darul decorativ al romanului, cu spiritul inventiv si fantezia proprie se realizeaza an de an activitati de inalta traire emotionala si de mare insemnatate crestineasca, respectiv in cinstea Nasterii Sfantului Prunc Iisus.
Astfel, in ton cu acesta perioada magica a sarbatorilor de iarna, scolile “Grigore Tabacaru” si “Ion Siminescu” din Hemeius deruleaza un amplu program artistic format din poezii religioase, plugusoare si caprite, activitate inclusa intr-un proiect educational national care are menirea de a pastra vii obiceiurile si traditiile populare romanesti. Proiectul, initiat de educator Felicia Anton de la Gradinita Luizi Calugara, aduna sub umbrela sa mai multe scoli partenere din Bacau, printre care si Scoala “Grigore Tabacaru”, reprezentata de bibliotecar-documentarist Silvia Laslau, care a primit un sprijin important din partea cadrelor didactice in realizarea recuzitei. “Societatea s-a redesenat si reinventat in nenumarate randuri, in ritmul alert al prezentului, insa lupta pentru a pastra frumusetea obiceiului popular merita dusa si doar pentru a mai avea ocazia de a auzi rasunetul clopoteilor in mainile copiilor cu obraji rumeni de ger”, ne-a precizat Silvia Laslau.
Debutul programului artistic a avut loc sambata, 17 decembrie, pe scena Teatrului “Bacovia”, activitatile continuand zilele urmatoare dupa urmatorul program: miercuri, 21 decembrie, la Primaria Hemeius, HIT Park, SOS Satele Copiilor, dupa care pe 22 decembrie, la Caminul Cultural din localitate, pentru ca incheierea sa aiba loc in 23 decembrie la Asociatia “Vasile Pogor” din Iasi. (Radu G.)





spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img