17 noiembrie 2024

• întâlnire cu medicii de laborator despre metode și standarde actualizate privind testarea sensibilității bacteriilor la antibiotice

Workshop regional la Maternitatea Bacău

Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Bacău este în aceste zile, 17-18 mai, gazda unei întâlniri regionale în care lectori universitari, dar și formatori prezintă un Workshop medical cu tema „Metode și standarde actualizate privind testarea sensibilității bacteriilor la antibiotice”. Sunt prezenți la noi în oraș profesori universitari doctori de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Carol Davila” București, UMF „Gr. T. Popa” Iași (prof. univ. dr. Luminița Smaranda Iancu), UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca (dr. Mirela Flonta) și UMF Tîrgu Mureș (conf. univ. dr. Edit Szekely), care, împreună cu dr. Marina Indreas, medic primar Laborator clinic, Microbiologie, SJU Bacău, vor oferi tuturor participanților, medici de laborator din toată regiunea Moldovei, cele mai actuale informații și documente elaborate de EUCAST (The European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing) privind metode de testare, manuale, ghiduri de specialitate, antibiograme, medii de cultură, condiții de incubare și alte asemenea date din domeniu.



„Este un eveniment pe care îl organizăm în parteneriat cu Societatea Română de Microbiologie și care are la bază necesitatea trecerii laboratoarelor de microbiologie la standardul european de testare a rezistenței la antibiotice, respectiv standardul EUCAST. Cerința este de mai mulți, iar această manifestare, gândită ca un atelier de lucru, vine în întâmpinarea celor care lucrează în laboratoare, pentru a primi cât mai multe informații din domeniu. Este un prim astfel de eveniment, care va fi urmat și de altele, în alte regiuni ale țării, în așa fel încât să realizăm o instruire a tuturor persoanelor care lucrează în acest domeniu în vederea, cum spunea, trecerii de la standardul american de testare, utilizat de foarte mulți ani în România, la acest standard european EUCAST, actualizat și mai aproape de tipologia tulpinilor bacteriene care circulă la noi în țară. Toți cei care facem prezentări avem experiență de cel puțin cinci ani în lucrul pe acest standard european, am fost și la instruiri internaționale, am participat și la traducerea în limba română a acestui standard, pentru că facem parte din Rețeaua Europeană de Supraveghere a Rezistenței la Antibiotice, iar limba română va fi și pe site-ul european al EUCAST-ului – Comitetul European pentru Testarea Sensibilității la Antibiotice.”
Dr. Marina Indreas, medic primar medicină de laborator, coordonatorul Compartimentului de Microbiologie a Laboratorului de Analize din Spitalul Județean de Urgență Bacău

Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc vineri, 17 mai, de la ora 14.00, de către prof univ. dr. Alexandru Rafila – UMF „Carol Davila” București -, iar discuțiile și prezentările au continuat, conform programului.


„Ne bucurăm că suntem gazdele unui astfel de eveniment, cu invitați valoroși, profesioniști, din domeniul Microbiologiei, adică a depistării din laborator a principalilor germeni care sunt cauza diferitelor infecții. Nu este întâmplătoare decizia profesorilor invitați de a veni în Bacău, având în vedere că Laboratorul de Microbiologie al spitalului nostru are acreditare națională de câțiva ani, fiind alături de alte două laboratoare din țară, printre care Institutul Național «Matei Balș», ca Centru de Referință în domeniul identificării microbacteriilor, a germenilor patogeni, urmare a certificării ca membru al Rețelei Europene de Supraveghere a rezistenței la antibiotice. De altfel, astfel de prezentări au fost susținute de doamna doctor dr. Mariana Indreas, pe fiecare secție a Spitalului Județean de Urgență Bacău, pentru reinstruirea medicilor și asistenților medicali cu privire la metodele de recoltare a produselor biologice, pentru a avea cât mai bune rezultate de laborator.”
dr. Ioana Dinu, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Bacău

Lucrările acestui Workshop medical vor continua și mâine, sămbătă, 18 mai, începând cu ora 9.00, cu probe practice de laborator și prezentări de antibiograme, iar evenimentul se va finaliza după orele 17.00.

Dacă acest program pilot de pregătire a personalului din laboratoare în lupta împotriva rezistenței la antibiotice va funcționa, procedurile vor fi aplicate în toată țara. Mai mult decât atât, pentru că în Spitalul Județean de Urgență Bacău funcționează deja și un Comitet pentru Testarea Rezistenței la Antibiotice, după cum tot dr. Ioana Dinu a explicat, se lucrează deja la un Ghid propriu de antibioterapie specific Spitalului Județean de Urgență Bacău, care va oferi o imagine clară a rezistenței germenilor din unitatea medicală și va ajuta la adaptarea antibioterapiei de la caz la caz, în funcție de aceste studii, care se fac permanent, pe fiecare secție.




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014