23 ianuarie 2025

Să-l aducem pe Mihai Viteazul în Bacău!

Dacă tot le-a luat Dumnezeu mințile edililor din Oradea, care l-au dat jos de pe soclu pe Mihai Viteazul ca să-l urce în locul său pe regele Ferdinand, poate ar trebui ca noi, moldovenii, să luăm inițiativa și să cerem statuia voievodului întregitor.

Dacă orădenii tot n-au ce face cu Mihai Vodă și consideră că un Hohenzolern e mai valoros decât Întâiul Întregitor, nu văd de ce băcăuanii nu ar cere măcar cu împrumut pe 100 de ani statuia marelui domnitor. Și să nu aud că Mihai Viteazul nu are legătură cu Bacăul. Are!



La 8/9 mai 1600 armatele sale, intrate prin pasul Oituz în Moldova, înving la Bacău oastea trimisă de domnitorul Ieremia Movilă, pentru ca la 1 iunie, la Iași , după cum ne spune Nicolae Iorga, boierii moldoveni să fie puși să jure în numele cârmuitorului celui nou. Mihai Viteazul devenea „Domn al Țării Românești și Ardealului și a toată țara Moldovei”.

Deci, legătura cu Bacăul există, chiar una destul de puternică în termenii istorici ai primei Uniri. Mai rămâne ca autoritățile să facă solicitarea formală pentru a obține împrumutul statuii. Care ar putea fi amplasată ori în sensul giratoriu de la Autogară, ca să fie în linie cu statuia lui Ștefan cel Mare, ori, poate mai bine, la Policlinica Veche, în intersecția de la „Ciupercuțe”.

Costurile ar fi nesemnificative: un soclu de beton placat cu marmură, nu prea înalt, și multă bunăvoință. O asemenea solicitare e neapărat necesară într-o vreme în care există atâtea forțe care încearcă să ne dezbine. Gestul edililor din Oradea este absolut de neiertat; așa ceva nu se face.

Simbolistic, Mihai Viteazul este mai puternic decât Ferdinand. A-l da jos pe voievodul Mihai este un gest cu o semnificație mult mai puternică decât amplasarea în locul său a lui Ferdinand. Mesajul care se transmite este mult mai tragic, e un semn că Ardealul renunta la o parte din istorie.

Din Oradea au mai fost date jos două statui: cea a lui Emanuel Gojdu și statuia Independenței. Ambele au fost demolate de același primar, cu promisiunea că vor fi relocate, fără să se mai știe nimic de ele.

Să nu uităm că la Arad a fost reamplasat monumentul celor 13 generali maghiari executați de trupele imperiale, generali care s-au aflat în fruntea armatelor revoluționare care au ucis 40.000 de români, după ce au trecut prin foc și sabie 300 de sate.

Monumentul fusese demolat chiar de regele Ferdinand în 1925, din cauza acțiunilor iredentiste maghiare.

Iar la Cluj se cere aproape pe față mutarea statuii lui Avram Iancu.

Așa că trebuie să transmitem un semnal!

Aduceți-l pe Mihai Viteazul în Bacău!

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img