27 decembrie 2024

Si-au invins limitele si au ajuns campioni mondiali: Aur pentru copiii cu nevoi speciale

Si-au depasit limitele. Au luptat, au muncit si acum culeg roadele. Roadele unei ambitii incredibile, a daruirii de sine, a unor forte supraomenesti. S-au antrenat zi de zi in sala de sport, si-au sters transpiratia de pe frunte cu maini de copil si au invins. Acum sunt campioni. Campionii mondiali ai celei mai mari competitii sportive pentru copiii cu dizabilitati, “Special Olympics” Atena 2011.

Sunt patru copii. Elevi la Scoala Speciala “Maria Montessori” si la Centrul Scolar de Educatie Inclusiva nr.1, ambele din municipiul Bacau. Sunt persoane cu deficiente, pentru care, o data la patru ani, se organizeaza cea mai mare competitie sportiva numita “Jocurile mondiale de vara Special Olympics”, care anul acesta a avut loc la Atena – Grecia, in perioada 20 iunie – 5 iulie. Abia au revenit acasa, dupa un drum lung si obositor, dar cu lauri pe umeri si medalii. Multe medalii. Trei de aur, trei de argint, una de bronz, dar si un binemeritat loc cinci. Sunt copiii sportivi cu nevoi speciale ai Bacaului, pe numele lor (iar ordinea este aleatorie) Catalin Lecusanu (16 ani – clasa a VII-a), Alexandru Chirila (12 ani – clasa a VII-a), Ana Maria Toader (17 ani – clasa a X-a) si Ana Maria Ghiurcusor (18 ani – clasa a X-a), antrenati de Dorel Tataru, profesor de Educatie fizica si sport, cu o calificare suplimentara pe psihopedagogie speciala.



Au concurat alaturi de 7.000 de sportivi din toata lumea

“Sunt copii deosebiti, cu nevoi deosebite. Sunt elevii mei de ani de zile, ambitiosi, dornici de a trai, de a se bucura, de a obtine rezultate, motivati. Asa am plecat cu totii acolo, dar mai ales ei – motivati. Am reusit in final sa luam cele mai mari premii la categoria noastra, cu rezultate peste asteptari”, ne-a declarat emotionat, chiar la intoarcerea in tara, prof. Dorel Tataru. Echipa din Bacau a participat la competitia de tenis de masa, pe cele trei categorii: simplu, dublu si dublu mixt. Fiecare din cei patru elevi ai sai a luat premiu pe toate cele trei categorii. Cele mai mari premii. Si au revenit acasa cu lacrimi in ochi. S-au urcat pe podium, au ridicat drapelul Romaniei, intr-o competitie de mare anvergura la care au participat 180 de tari si peste 7.000 de sportivi din toate colturile lumii.
Jumatate din premiile delegatiei Romaniei

Bacauanii au facut parte din lotul Romaniei, care a totalizat in jur de 50 de persoane (concurenti, antrenori, profesori insotitori). Iar daca Bacaul a concurat doar la tenis de masa, ceilalti copii romani cu nevoi speciale au mers pe alte sporturi respectiv bocce (sport cu mingi), fotbal, baschet, atletism si gimnastica. “Noi insa, echipa din Bacau, am luat jumatate din medaliile intregii delegatii romane”, a mai spus profesorul Tataru.

Si-au depasit suferinta si au ajuns invingatori

Povestea celor patru campioni e trista, din cauza bolii de care sufera. Fetele sunt in plasament familial amandoua, in aceeasi familie, dupa ce si-au pierdut parintii naturali. Baietii provin din mediul rural. Iar daca la scoala fiecare este ajutat sa isi dezvolte nivelul educativ, alaturi de psihologi si cadre didactice pregatite in domeniu, prin activitati instructive si terapii de recuperare, in baza unui curriculum adaptat, ei au vrut sa isi depaseasca limitele. Au ales, in afara orelor de curs, sala de sport, unde s-au antrenat zi de zi, ceas de ceas, aproape un an, pentru a ajunge la aceasta performanta. Pentru a deveni invingatori. In ciuda suferintei, a bolii, a prejudecatilor celor din jur.

O olimpiada de peste 60 de milioane de euro

“Am fost ajutati foarte mult de Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala, de Clubul Lions, iar delegatia tarii a fost sponsorizata de Fundatia Vodafone si societatea Tarom Romania. Sunt oameni fara de care nu am fi putut ajunge acolo, in conditiile in care nu aveam nici echipamentele necesare. Mai ales ca aici vorbim de o competitie de anvergura", a retrait clipele din Atena profesorul antrenor. Cheltuielile olimpiadei de anul acesta au depasit 60 de milioane de euro, iar Gala de premiere si seara de inchidere au fost adevarate spectacole de lumini la care a participat toata lumea, la care au venit cei mai mari campioni mondiali. Acolo copiii s-au simtit oameni normali, in care fiecare “si-a facut treaba”, nemarginalizati. “La noi, conceptia celor din jur e, din pacate, cu totul alta, a adaugat trist profesorul. Daca ne-am implica mai mult cu totii, daca am face si altceva pentru ei, ar fi mult mai bine. Pentru ei, dar si pentru noi, ca si comunitate.” E prea mult?
Roxana Neagu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img