23 ianuarie 2025

Trista moștenire a „Doamnei de Fier”

Margaret Thatcher, fost premier conservator britanic, a lăsat o gravă moștenire care nu a afectat doar politica și economia britanică, ci și societatea. Supranumită „Doamna de Fier” pentru faptul că refuza să-și schimbe opiniile și să-și adapteze politica la realitate, Margaret Thatcher a contribuit nu doar la dezindustrializarea Marii Britanii dar, spune un studiu citat la The Guardian, și la creșterea criminalității.

La patru decenii după ce Margaret Thatcher a pierdut puterea, cercetările au constatat că în zonele în care au fost lovite în anii ’80 industria cărbunelui, oțelului, cea năvală și căile ferate, tinerii aveau mult mai multe șanse să aibă necazuri cu poliția. Cercetătorii de la Universitatea Derby au descoperit că între 1980 și 2000, numărul tinerilor care au atras atenția polițiștilor a fost cu 21% mai mare în zonele cu un nivel mai ridicat nivel de pierderi de locuri de muncă decât în ​​zonele în care s-au pierdut mai puține joburi.



„Nimeni nu a încercat vreodată să studieze legătura dintre carierele individuale ale celor ce încalcă legea și deciziile politice. Abordările actuale adoptate de criminologi tind să se concentreze asupra caracteristicilor personale ale infractorului și nu au reușit să se implice în modul în care procesul decizional politic modelează viețile și cursurile de viață ale cetățenilor”, a spus profesorul Stephen Farrall.

Deși utilizarea datelor privind locuințele, cartierele, relațiile, sănătatea și bunăstarea psihologică ar putea stabili o legătură între numărul de avertismente pronunțate de poliție și populația cu vârste cuprinse între 10 și 30 de ani, analiza datelor care nu includ factorii economici a explicat doar aproximativ un sfert dintre infracțiuni. Adăugarea de date privind creșterea șomajului în zona lor a confirmat că aceasta a fost responsabilă pentru jumătate din avertismente.

„Dacă ai avea un tată care era în mină sau într-o fabrică de oțel, trebuia să-l urmezi în această ocupație și dacă mina sau turnătoria s-au închis, asta a te-a afectat economic”, a spus Farrall. „Deci, procesul de dezindustrializare a luat speranța și aspirațiile tinerilor făcându-i pe părinții lor șomeri și lovind propriile lor perspective de muncă. Asta ar putea duce la orientarea lor către droguri și crime”.

Rata șomajului s-a dublat de la 4%în 1979 la 8% în 1981 în Marea Britanie, fiind afectate mai ales zonele industrializate.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img