23 decembrie 2024

Sindicatul Pensionarilor a implinit 20 de ani

Cu acest prilej, conducerea organizatiei si-a prezentat bilantul activitatii. Sindicalistii nu au pierdut ocazia, insa, de a reitera nemultumirile si, in acelasi timp, revendicarile lor. Majorarea pensiilor, protectia sociala si asistenta medicala, sunt cateva din doleantele exprimate.

Desfasurata in sala mare de sedinte a Consiliului Judetean, manifestarea aniversara a reunit reprezentanti ai sindicatelor pensionarilor din intreaga Moldova, precum si invitati din partea unor institutii si a altor organizatii bacauane ale persoanelor varstnice. Evenimentul a constituit un bun prilej pentru conducerea Sindicatului Liber al Pensionarilor din judetul Bacau de a prezenta bilantul activitatii din cei 20 de ani de cand fiinteaza. De-a lungul anilor, acest sindicat nu s-a abatut de la scopul infiintarii lui. A actionat pentru reprezentarea intereselor si apararea drepturilor pensionarilor la nivel national, a organizat actiuni umanitar-filantropice pentru sprijinirea celor aflati in situatii materiale precare, a atras persoanele varstnice in diverse activitati pentru evitarea marginalizarii sociale. S-au acordat ajutoare materiale si financiare celor care traiesc la limita subzistentei, au fost desfasurate activitati de sustinere a celor bolnavi dar si actiuni culturale si de relaxare a membrilor de sindicat. Activitatea Sindicatului Liber al Pensionarilor a fost apreciata de catre membrii acestuia dar si de reprezentanti ai autoritatilor judetene. "Sunteti seniorii nostri, care ati demonstrat ca insemnati ceva in Moldova, a spus Constantin Scripat, prefectul judetului. Multi sunteti un exemplu de succes pentru noi si avem foarte multe de invatat de la dumneavoastra. Personal, desi va aflati la pensie, consider ca sunteti foarte activi. Am toata stima pentru dumneavoastra." La randul sau, Dumitru Braneanu, vicepresedintele Consiliului Judetean, a declarat: "Cand vorbim de sindicatele pensionarilor, cel mai important e ca au menirea si darul de a realiza comunicarea dintre oameni, de a ajuta persoanele singure sa treaca mai usor peste singuratate, de a le sprijini pe cele cu venituri mici sau cu probleme de sanatate… Sunt liantul care ajuta sa-i faca pe oameni sa nu se simta singuri intr-o comunitate."



Nemultumiri si revendicari

Infiintat in 1991, Sindicatul Liber al Pensionarilor numara acum 5.300 de membri. Acestia au insa si nemultumiri. Pensionarii sunt revoltati ca aplicarea legii care prevede ca punctul de pensie sa reprezinte 45 la suta din salariul mediu brut pe economie a fost suspendata, ca li se ia din pensie 5,5 la suta pentru sanatate, ca veniturile le-au fost diminuate si prin cresterea preturilor la produsele de baza si la medicamente etc. "Am trimis la Guvern un numar mare de petitii in care am cerut insistent recalcularea pensiilor, medicamentele sa nu se scumpeasca iar bolnavii internati in spital sa nu fie obligati sa si le cumpere", a declarat Ioana Droanta, presedintele Sindicatului Liber al Pensionarilor Bacau. In final, pensionarii au cerut indexarea pensiilor cu 7,8 la suta, cat reprezinta rata inflatiei, dezvoltarea retelei institutiilor de asistenta sociala a varstnicilor, acordarea celei de-a treisprezecea pensii si nu, in ultimul rand, compensarea mai multor medicamente, precum si imbunatatirea conditiilor de hrana, cazare si tratament in spitale.

"In Romania nu s-au modificat si adaptat o serie de legi in conformitate cu normele Comunitatii Europene, in special cele pentru pensionari si persoane varstnice. Este foarte greu pentru acestea. Noi suntem generatia de sacrificiu. Pana cand, nu stim!"
Maria Paraschiv, vicepresedinte al Federatiei Nationale a Sindicatului Pensionarilor din Romania
Elena Tintaru



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img