23 decembrie 2024

Ziua Jandarmeriei

161 DE ANI DE ISTORIE, PATRIOTISM SI RESPONSABILITATE

3 aprilie este ziua in care Jandarmeria Romana a implinit 161 de ani. A fost ocazia in care si cele doua unitati ale Jandarmeriei din Bacau, respectiv Inspectoratul de Jandarmi Judetean si Gruparea Mobila de Jandarmi, au aniversat, in avans cu doua zile, intr-un cadru solemn, atestarea documentara a acestei institutii.

S-au implinit 161 de ani de cand Jandarmeria Romana a luat fiinta ca institutie. Pe 3 aprilie 1850, domnitorul Grigore Alexandru Ghica, printr-un “ofis” domnesc, a aprobat hotararea Divanului obstesc “Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor in corp de jandarmi.” Astfel s-a semnat “actul de nastere” al Jandarmeriei, a carei zi este sarbatorita in fiecare zi in data de 3 aprilie. O sarbatoare cu totul aparte a fost si in Bacau, la Inspectoratul de Jandarmi Judetean, unde jandarmii de la cele doua structuri care servesc aceasta arma, au fost felicitati, premiati, iar unii dintre ei chiar avansati in grad inainte de termen. “Rolul Jandarmeriei a crescut in timp, odata cu cerintele sociale, iar jandarmul roman a devenit unul dintre stalpii puternici pe care trebuie sa stea orice stat democratic”, a declarat col. Vasile Enache, inspector sef Inspectoratul Judetean de Jandarmi Bacau. “Aceasta sarbatoare reprezinta si un prilej de bilant, de evocare a traditiilor, de omagiere a inaintasilor si de prospectare profesionala”, a completat si col. Ghiorghe Stan, inspector sef Gruparea Mobila de Jandarmi Bacau.



Porti deschise

De ziua lor, jandarmii au deschis portile si publicului bacauan. S-a prezentat institutia, o parte a tehnicii din dotare, parcul auto de interventie, chiar si armamentul. A fost o zi in care s-au felicitat si colaboratorii, in care au fost invitate si cadrele in rezerva. La manifestare au fost prezenti si foste cadre din Jandarmerie, veteranii de razboi, administratia publica locala, prefectul Constantin Scripat, vicepresedintele Consiliului Judetean, Dumitru Braneanu, viceprimarul Bacaului, Dragos Luchian, dar si reprezentanti ai Politiei, Pompierilor, Aviatiei, procurori si colaboratori. “Realitatile zilelor noastre au impus necesitatea regandirii sistemului de ordine si siguranta publica, o componenta importanta a activitatii pe care o desfasoara jandarmii. Aceste obiectiv major poate fi operationalizat prin cresterea gradului de siguranta stradala, iar pentru indeplinirea asteptarilor pe care le au cetatenii in raport cu oamenii legii este necesar ca transferul centrului de greutate al activitatii Jandarmeriei sa se faca in strada”, a precizat prefectul Constantin Scripat. “Stim ca rolul dumneavoastra este acela de a preveni si combate faptele antisociale, de a asigura ordinea si disciplina in societate, dar v-am vazut de multe ori luptand si cu apa, si cu focul, cu muntele, chiar si cu viata. Va felicit pentru integritatea dumneavoastra, pentru profesionalismul si responsabilitatea de care dati dovada”, s-a adresat si Dragos Luchian, viceprimarul municipiului Bacau.

Oameni de arme

Cu acest prilej, prin ordin de ministru au fost inaintati in grad inainte de termen doi subofiteri de la Inspectoratul de Jandarmi Judetean si alti doi ofiteri de la Gruparea Mobila. Cei prezenti au aflat o parte din istoria Jandarmeriei, dar si faptul ca termenul de “jandarm” a fost preluat din denumirea franceza “geans d’armes”, care inseamna oameni de arme, intr-o perioada istorica in care “puterea armelor” era un privilegiu social. Au urmat apoi demostratiile tactice prezentate de lucratorii celor doua structuri militare. Intreaga manifestare s-a incheiat cu o defilare.
Roxana Neagu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img