23 decembrie 2024

„Maria sa colaboratorul” Gheorghe Dalban a plecat intr-o lunga calatorie

Avocatul Gheorghe Dalban a lipsit in ultimele zile de la Barou si de la Bara. Nu a fost intr-o calatorie si nici nu a avut probleme cu astenia de primavara. Pur si simplu, Gheorghe Dalban si-a luat un respiro de la tumultul vietii pe care a iubit-o foarte mult.
Maestre, cu plecaciune! Bacauan get-beget, Gheorghe Dalban s-a nascut pe 26 aprilie 1927, tatal lui fiind un cunoscut avocat, cariera pe care o va imbratisa inca de la terminarea studiilor la Universitatea Bucuresti. Intelectual de o rara cultura, avocat dedicat meseriei, cu aplecare spre „cauzele pierdute”, specialist in Codul Penal si cel Civil, prietenul tuturor avocatilor, pe care i-a indrumat si le-a impartasit din vasta lui experienta, domnul Dalban a fost sef de promotie la Liceul Ferdinand, pasiunile lui fiind dreptul, literatura, publicistica si calatoriile. „Un om admirabil, un profesionist desavârsit, un intelectual cu o vasta cultura, in fata caruia nu puteai decât sa te inchini, sa-ti scoti palaria. Un om cu o putere de munca extraordinara, de la care am invatat ordinea, tenacitatea in apararea celor care isi puneau sperante in avocat, o meserie frumoasa insa extrem de dificila, pe care Maestrul Dalban a incununat-o cu personalitatea sa”, au fost putinele cuvinte rostite in aceste momente de Alexandru Lungu, Decanul Baroului de Avocati Bacau.
I-am ascultat in nenumarate rânduri pledoariile de la diferite instante, in nenumarate dosare. Erau pentru mine, doar un jurnalist, o incântare, punctul forte fiind argumentatia, poezia unor fapte care capatau o alta conotatie in dizertatiile lui.
I-a placut gazetaria, a scris si a semnat peste 4000 de articole in ziarele locale, fiind multi ani colaborator al ziarului DESTEPTAREA, la pagina de sport, apoi semnatarul unor rubrici de mare interes pentru cititori: „Pamântul si legea”, „Legea este mai presus de oameni”, „Legea nu iarta”. A fost autorul unor incântatoare articole din calatoriile sale prin lumea intreaga, in calitate de ghid, o alta pasiune a cunoscutului avocat, dar si de turist prin tarile Europei, Asiei, Africii, Americii (in total a strabatut peste 50 de tari). Colectionar impatimit, are acasa aproape 20 de volume cu publicatiile la care a colaborat, ziarul DESTEPTAREA fiind unul din cotidienele la care a scris si a semnat aproape 20 de ani. Plecaciune, Maestre! Te-am iubit si te vom iubi mereu. Am invatat de la dumneavoastra cât de importanta este virgula intr-o cauza, subiectul si predicatul, ca pentru un gazetar fundamentala este grija fata de omul despre care scrii, pe care il ai in fata, ca legea este suprema, insa omul, cetateanul, cu bucuriile si necazurile lui, are dreptul la Aparare.
Maestre, noi te asteptam si mâine cu manuscrisul in mapa pentru un Bun de tipar. Daca nu, Dumnezeu sa va aiba in paza!





spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img