18 octombrie 2024
EvenimentBatalionul 498 Parasutisti Bacau "Smaranda Braescu", la 20 de ani

Batalionul 498 Parasutisti Bacau „Smaranda Braescu”, la 20 de ani

Batalionul 498 Parasutisti Bacau “Smaranda Braescu” a implinit 20 de ani. 20 de ani in care unitatea a acumulat realizari si experiente pozitive care, fara nicio indoiala, au transformat-o intr-una dintre unitatile cu adevarat de elita ale Armatei Române.

Batalionul 498 Parasutisti Bacau “Smaranda Braescu” a ajuns la ceas de bilant. Bilantul celor 20 de ani de la infiintare. Un bilant plin de succese si realizari in care s-au executat peste 40.000 de parasutari, fara incidente grave, in care 3.000 de soldati/gradati voluntari si militari in termen au fost antrenati si brevetati ca parasutisti militari, in care s-au efectuat sute, mii de aplicatii tactice si exercitii prin parasutare cu intreg efectivul batalionului, cu subunitati specializate in diferite raioane din tara, dar si cu trupele de parasutisti din alte armate. “Implinim astazi 20 de ani de când Batalionul 498 Parasutisti «Smaranda Braescu» a fost infiintat la Bacau, in cadrul Brigazii 3 Parasutisti. De-a lungul timpului, militarii batalionului au participat in misiuni din toate teatrele de operatii din Angola, Kuweit, Congo, Irak si Afganistan, iar in perioada septembrie 2009 – martie 2010, Batalionul 498 a participat pentru prima data la o misiune de mentinere a pacii in teatrul de operatii din Kosovo, cu un detasament de militari constituit integral din militari ai unitatii. La ceas aniversar, sunt alaturi de noi fosti comandanti ai batalionului, personalitati ai comunitatii locale, precum si comandanti ai esaloanelor noastre superioare”, ne-a declarat lt. Cristian Timos, ofiter de presa. Manifestarea a inceput cu prezentarea onorului militar, apoi au fost transmise mesajele Ministerului Apararii, Statului Major al Fortelor Aeriene si Terestre, alaturi de cele ale autoritatilor locale. A fost si ceremonialul religios, si ceremonialul militar, pentru ca, in final, sa se prezinte parada militara, muzeul batalionului si tehnica din dotare.
Manifestarea s-a incheiat cu un exercitiu tactic. De la dislocarea in noua cazarma, in 2001, in unitatea Batalionului 498 de Parasutisti “Smaranda Braescu” Bacau s-au facut investitii materiale, financiare si umane, pentru realizarea unei baze de instructie care sa raspunda cerintelor actuale de instruire. “In august 1990 am fost pentru prima data in cazarma Scolii Ofiterilor de Rezerva. In octombrie am revenit, iar din 30 noiembrie in acelasi an am fost detasat aici ca si comandant. Nu am mai plecat si cu totii am muncit sa facem aceasta unitate. In ianuarie 1991 am primit primul ordin sa plecam in Irak la operatiunea «Furtuna in desert». A fost frumos, iar astazi e ca o zi de bilant. Unitatea e cu totul alta, ca intreaga armata româna”, a rememorat col.(r) Maricel Brinza, primul comandant al unitatii. In prezent, unitatea dispune de sali de pregatire moderne, o baza sportiva bine dotata si amenajata, de 2 sali de forta, dar si de sali de invatare a limbilor straine, de pregatire pe linie de interoperabilitate si un complex de antrenament la sol a parasutarilor. Tocmai de aceea, Batalionul 498 Parasutisti “Smaranda Braescu”, ca structura, personal, dotare si capacitatea de a folosi a treia dimensiune a spatiului de lupta – spatiul aerian – reprezinta o structura de elita a Armatei Române, capabila sa indeplineasca toate sarcinile si misiunile incredintate la un nivel inalt.
Roxana Neagu



Comandantii Batalionului 498 Parasutisti Bacau
lt.col. Maricel Brinza 1990–1995
col. Toader Mihai 1995–1997
lt.col. Ion Manaila 1997–1999
col. Iulian Ciurea 1999–2009
cpt.cmdor Sorin Horghidan 2009 – prezent



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img