Casa de Insolvență Transilvania (CITR), administratorul judiciar al societății Rafo Onești, a fixat un nou termen pentru vânzarea activelor acesteia. Acesta este 13 mai, cu numai trei zile înainte ca Tribunalul Bacău să judece din nou cererea de intrare în faliment a Rafo.
Prețul de pornire a procedurii prin vânzare directă arămas 44,625 de milioane de dolari SUA, fără TVA. CITR va putea recepționa însă și oferte sub prețul de pornire, dar nu sub valoarea de 29,750 de milioane de dolari. Garanția de participare este de două milioane de dolari și nu este purtătoare de TVA, iar caietul de sarcini costă 20.000 de euro, plus TVA.
Pe 16 mai, Tribunalul Bacău vrea să știe exact care este datoria rafinăriei către creditori și care justifică cererea de intrare în faliment. Rafo este în insolvență, iar foștii ei salariați – spunea reprezentantul lor, Ion Marian – mai cer acum un singur lucru: să le garanteze cineva că își pot recupera și în ce condiții creanțele de natură salarială, drepturile neachitate în anul 2016.
„Părerea mea – a opinat, după ultimul termen al procesului de la Bacău, pe 28 martie, Ion Marian – este că până pe 16 mai cineva real interesat ar trebui să vină cu banii ceruți la licitație, plus ce mai trebuie pentru menținerea instalațiilor în conservare până la toamnă. Astfel măcar ar deveni proprietarul rafinăriei și ar valorifica-o cum vrea: ori modernizată și repornită ori vândută pe bucăți”.
Unele surse susțin că pentru preluarea rafinăriei rămâne interesată compania chineză Sinopec Luoyang, care se spune că își va trimite reprezentanții la Onești în această săptămână.
Un grup de specialiști oneșteni, de exemplu, a discutat deja cu investitori din China, care s-au declarat interesați de Rafo, chiar și de termocentrala din Borzești.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.