15 ianuarie 2025

Drăganii în „Euro-comitat”

Asemeni personajelor din „Stăpânul inelelor”, câțiva drăgani au avut o interesantă misiune în cadrul proiectului auto-finanțat, „Europeshire”, aceea de a fi ambasadorii Școlii Gimnaziale „Mihai Drăgan” din Bacău, în frumoasa suburbie Valkenswaard, a orașului Eindhoven din Olanda.

Așadar, un norocos grup de 13 elevi de clasa a VII-a și a VIII-a, cu ajutorul logistic al părinților, s-au lăsat provocați timp de o săptămână, 5-12 aprilie 2019, de activitățile gen „Școala altfel” propuse de organizatorii cursului de limba engleză din cadrul „comitatului” Harba Lorifa aflat în zona mai sus amintită.



Însoțiți de doi adulți, dir.adj. prof. de limba engleză Drăgoi Alina-„challengerul” incursiunii și de d-na Nechita Ramona, mama unei eleve-susținător inimos, asistent, fotograf, observator, etc., elevii au participat la diverse ateliere de lucru, muncă în echipă, autogospodărire în minicomunitatea ce s-a creat prin întâlnirea cu ceilalți participanți din Portugalia, Spania și Franța.

Nu mică ne-a fost mirarea, când, încă de la primele activități de spargere a gheții, de construire a echipei, am constatat nivelul ridicat de cunoaștere a limbii engleze al copiilor noștri, politețea, bunul simț și pasiunea specifice drăganilor, aspecte remarcate mai ales de către trainerii englezi și de către organizatori.

Într-un mediu relaxant, relativ auster, de tip pensiune pentru elevi (fără televizoare în cameră ori cu iz de vacanță de lux) drăganii au învățat să împartă spațiul de dormit, de învățat, de luat masa cu de acum prietenii lor francezi, spanioli și portughezi. Participarea activă la luarea de decizii, la serviciul în sala de mese, la organizarea și ordonarea spațiului de lucru, la confecționarea de materiale didactice doar din materiale reciclabile, au fost subiecte de adânci dezbateri, comparații și dorințe de a împărtăși cele trăite cu ai lor colegi de acasă.
Extrem de mândri de sincerele aprecieri primite gen: „Românii sunt cei mai tari la engleză.”, „Sunteți foarte inteligenți. ” sau „Ce talentați!” (am cântat la pian, chitară și voce, am jucat teatru) și vădit mulțumiți datorită prieteniilor legate cu promisiuni de revedere, am concluzionat cu toții că, adevăratele comori, cităm din film „my precious”, se găsesc în lucruri simple, în oameni pozitivi și cu inițiativă, în joc și mișcare, în creativitate și inovație.


Drumul parcurs, inițiatic prin noutatea lui pentru elevii noștri și de promovare a imaginii Școlii Gimnaziale „Mihai Drăgan” și a comunității băcăuane, românești în general, a avut ca scop nu doar perfecționarea limbii engleze și contactul cu alte limbi europene, ci s-a constituit și ca vizită de studiu pentru elaborarea unui proiect strategic ERASMUS+ cu Olanda, Spania, Franța și Italia pentru anul școlar viitor.

Dir. adj., prof. Drăgoi Alina, Școala Gimnazială Mihai Drăgan, Bacău



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img