Lumea presei occidentale, un univers care se declară moral și profund atașat unor idealuri jurnalistice, care nu se dă în lături să pronunțe sentințe la adresa tiranilor și care critică derapajele antidemocratice reale sau închipuite, a ajuns la concluzia că mai importantă decât soarta lui Julian Assange este soarta pisicii acestuia.
Ceea ce ne duce la concluzia inevitabilă că în culise se trag sforile pentru a-l transforma pe Assange într-un exemplu pentru oricine ar mai încerca să scoată la iveală scheletele din dulapurile celor care se proclamă lideri ai lumii libere, în fapt, la fel de sângeroși ca dictatorii țărilor africane. Singura diferență este că primii omoară cetățeni ai altor state în numele democrației.
De altfel, de aici a pornit totul; Julian Assange a dărâmat mitul corectitudinii americane publicând o înregistrare video în care militari ai SUA ucideau civili și jurnaliști în Irak.
A urmat furtuna telegramelor care au dezvăluit secretele murdare ale superputerii mondiale, modul în care făcea politică. Ce a urmat te face să consideri practicile mult hulitei Securități drept masaj terapeutic: acuzat de viol în Suedia pentru că i s-ar fi spart prezervativul, Assange ajunge în Marea Britanie, unde este interogat și, înainte să fie reținut, ajunge în Ambasada Ecuadorului, unde obține azil politic.
Este interesant că, după câțiva ani, autoritățile suedeze închid investigația, scoțându-l de sub acuzare, dar nu comunică acest lucru decât după doi ani. Iar, deși Assange a scăpat de acuzații în Suedia, autoritățile britanice îl acuză în continuare și fac presiuni pentru a obține arestarea sa. Acest lucru nu se produce decât după ce se schimbă președintele Ecuadorului.
Noul șef al statului, apropiat de SUA, anulează statutul de azilant al lui Assange iar acesta este arestat de poliția londoneză. În mod deloc surprinzător, a doua zi după arestarea lui Assange, Ecuadorul primește un masiv împrumut de la FMI.
Evident, în spatele acestor mașinațiuni se află SUA, care încearcă să obțină extradarea lui Julian Assange, care să fie judecat pentru dezvăluirile sale.