25 noiembrie 2024

Mindfulness Online la Colegiul Economic «Ion Ghica»

Colegiul Economic „Ion Ghica” din Bacău a organizat marți, 9 aprilie, evenimentul Mindfulness online, prin care această instituție școlară participă la concursul național „Aleg conștient. Stop dependenței de Internet!”. Concursul se derulează din 20 februarie până pe 12 aprilie, a fost inițiat cu ocazia Zilei Internaționale a Siguranței pe Internet și a ajuns la ediția a XI-a. Tema din acest an a concursului se încadrează în mișcarea globală propusă de INSAFE – rețeaua internațională a Centrelor Naționale „Better Internet for Kids”.

La eveniment au participat 53 de elevi-beneficiari, 18 elevi voluntari, 5 specialiști-invitați, precum și 60 de cetățeni băcăuani. Participanții au vizionat resursele video și informaționale oferite de coordonatorii naționali ai proiectului și au dezbătut cele mai importante aspecte privind dependența de internet și rolul adulților în educarea copiilor pentru o folosire echilibrată a tehnologiei. La acest eveniment au participat elevi de la clasele a XI-a E, a XII-a C, a IX-a D și E, coordonați de profesoarele Tatiana Coșeraru și Nicoleta Iftimiu.



Conceptul de mindfulness a pătruns în lumea occidentală în anii ‘70. De atunci, mii de studii științifice au demonstrat beneficiile multiple ale mindfulness-ului: reducerea stresului și anxietății, îmbunătățirea calității vieții, a performanțelor profesionale, a relațiilor interumane etc.
În perioada octombrie-decembrie 2018, peste 2.200 de profesori din 820 de instituții de învățământ din 432 de localități, s-au alăturat echipei „Salvați Copiii” în campania națională „Dă BLOCK agresivității. Stop cyberbullying!”. Cei 47.723 de copii implicați în activitățile derulate și raportate de dascălii lor, voluntari în programul „Ora de Net”, au participat la o serie de trei activități, în timpul cărora au aflat despre riscurile relaționării în mediul online și au identificat măsuri de protecție pentru evitarea acestora.

Mai mult de un sfert dintre copiii din România petrec peste șase ore online, dacă sunt într-o zi de școală, iar procentul crește la 48,3%, dacă elevii sunt într-o zi de final de săptămână sau de vacanță – arată datele Studiului privind utilizarea Internetului de către copii, realizat de organizația „Salvați Copiii”, în proiectul Ora de Net.
Organizația Salvați Copiii atrage atenția asupra modului în care utilizarea Internetului de către copii are efecte directe asupra stării lor emoționale și a performanțelor sociale și școlare.

„Ne dorim ca prin participarea la acest concurs elevii să conștientizeze importanța efectelor pe care le are, pe termen lung, utilizarea neproductivă a internetului. De asemenea, prin activitățile noastre vom descoperi noi alternative sănătoase și creative prin care să transformăm viața digitală într-o resursă care să ne îmbogățească oriunde și oricând, rămânând totodată conectați și la ființa noastră profundă.”
Tatiana Coșeraru, profesor coordonator



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014