Primăvara, pe lângă muncile câmpului, săpăturile din vie și curățatul pomilor din livezi, tot gospodarul știe că a venit și vremea primenirii locuinței, curățeniei și a plantărilor de flori și arbori. Se pare că semnalul tras vinerea trecută, în preambulul acestei pagini a avut ecou exact unde trebuia să se audă.
Luni, 8 aprilie, edilul municipiului Bacău, Cosmin Necula, a scos toți oamenii din primărie la o acțiune de igienizare a parcurilor. Se obișnuia, aproape în fiecare an, ca presa să fie invitată alături de aleșii noștri și de alți oficiali să pună cot la cot mâna pe cazma, dând cetățenilor urbei un bun exemplu de urmat.
Pe baza fotografiilor aflate în arhivă, am încercat să vedem cine a avut mână bună sau nu la plantat, și dacă timpul a cruțat arborii sădiți cu atâta elan. În numărul de astăzi, ne întoarcem în timp cu un reportaj realizat acum aproape două decenii, semnat de Doina Mincu și Gheorghe Bălțătescu.
De la mapă pân’ la sapă
„Ieri, prim-ministrul României nu a mai organizat săptămânala videoconferință cu autoritățile locale. Și așa țara se mișcă binișor, de aceea s-a considerat că nu a mai fost nevoie de încă o «săpuneală». Pentru destindere, Trustul de Presă Deșteptarea a organizat o ieșire la aer a mai multor VIP-uri băcăuane. Aliat ne-a fost Vasile Buțurcă, directorul Direcției Salubritate și Spații Verzi din cadrul Primăriei Bacău, care ne-a «concesionat» fără știrea Consiliului Local o bucată de pământ în Parcul «Cancicov», pentru a planta mai mulți puieți de tei. De dimineață am stabilit parcela, tehnologia extrem de sofisticată, am lustruit cozile săpătoarelor, pentru a evita accidentele.” Acțiunea se desfășura în a doua săptămână a lunii aprilie, 2003.
„Prima care a sosit la locul faptei a fost Rodica Pădureanu, echipată corespunzător pentru o asemenea muncă. La colț, s-au întâlnit Cornelia Cojocaru și Petre Hăineală. Cum se obișnuiește la români, sfertul de ceas întârziere s-a respectat. Cum de altfel am înregistrat și absențe la apel. După instructajul de rigoare, în conformitate cu noul cod al Muncii, lumea s-a pus pe treabă. Chestiunile de ordin tehnic au fost stabilite din capul locului: fiecare are de făcut o groapă de 80 cm, adâncă tot de 80 cm. A fost chinul de pe lume! Pământul tare, antrenament zero! S-a acceptat o derogare: câte doi la groapă. S-au format echipele. Nelu Niță cu Laurian Lucaș, Cornelia Cojocaru cu Oana Chelaru, Petre Hăineală cu Gabriel Vlase. Doar Doina Melinte și Rodica Pădureanu au avut curajul să «atace» singure obiectivul. Primele semne de oboseală le-a arătat Gabriel Vlase.
«Prea mare groapa, coane Vasile (Buțurcă, directorul de la Spații Verzi)! Ieri am plantat la Gârleni doi copaci și a fost mai ușor». Petre Hăineală ne-a făcut observație că nu am chemat și un sobor de preoți. «Să ne pomenească», a precizat Cornelia Cojocaru. Laurian Lucaș și-a luat în serios rolul și a purces la săpat. Prima care a terminat groapa standard a fost Rodica Pădureanu.
Pe locul doi s-a clasat Doina Melinte, neobișnuită de altfel în această postură! Bronzul a revenit perechii Niță – Lucaș. Surprinzător pentru noi a fost spiritul de întrecere care s-a instalat încă de la început. Toate tirurile ironice s-au îndreptat către echipa «Sănătatea». Oana Chelaru și Cornelia Cojocaru: «Nu mai avem nicio șansă, s-au terminat medicamentele compensate și cele gratuite», dă tonul Nelu Niță, «O să murim cu zile, aici pe tarla, până primim o pastilă!», nu se lasă Petre Hăineală. «Nici paturi nu mai sunt, o să venim cu pliantul de acasă», înțeapă și Rodica Pădureanu.
«Hai, băieți, treceți mâine pe la DSP să vă explic ce-i cu reforma sanitară», pune punct Cornelia Cojocaru. Și discuțiile au continuat. Oricum, după aproape o oră, treaba a fost isprăvită. Cel mai câștigat a fost, așa cum ne-am propus, Parcul Cancicov!”
Deși au trecut atâția ani, constați cu ușurință că problemele societății băcăuane au rămas cam aceleași. Asta după două decenii de evoluție, pe care nu o mai putem numi… tranziție. Deșteptarea!!!