19 septembrie 2024
EvenimentViata sub norul de cenusa

Viata sub norul de cenusa

Zboruri anulate la aeroportul din Bacau

Acest sfârsit de saptamâna le-a stricat planurile bacauanilor care trebuiau sa zboare cu avionul spre Italia sau Anglia. Motivul? Guvernul a decis ca intreg spatiul aerian de pe teritoriul României sa fie inchis din cauza norului de cenusa produs de eruptia vulcanului Eyjafjallajokull din sudul Islandei, care a acoperit intreaga tara. Desi Aeroportul International “George Enescu” din Bacau nu a fost inchis calatorilor, toate cursele din acest weekend au fost anulate. Sâmbata trei curse Blue Air, o cursa Carpatair si una Tarom au fost contramandate, iar duminica au fost anulate trei curse Blue Air catre Roma, Torino si Londra. Toti cei care trebuiau sa plece de pe aeroportul din Bacau au luat cu asalt companiile aeriene, pentru explicatii. “Ni s-a spus ca din cauza vremii s-a anulat zborul. Trebuia sa plec in jurul orei 14.00 spre Roma si pentru ca nu mi-a raspuns nimeni la telefon am venit la aeroport sa vad ce mi se spune”, ne-a spus Marius Afrasinei. In aceeasi situatie a fost Maria Bucur: “M-am asteptat sa nu plec. Recunosc ca mi-a fost putin frica. Am vorbit cu cei de la compania aeriana si m-au reprogramat pentru inceputul saptamânii”, a spus aceasta.



Periculos sau nu?

Pâna in acest moment, norul nu ameninta sanatatea celor de la sol. Agentiile pentru Protectia Mediului monitorizeaza permanent calitatea aerului si eventualele concentratii de pulberi totale in suspensie. Norul se afla la altudine de peste 6000 metri. Nicu Aur, doctor in Geografie ne-a explicat cu s-a produs un astfel de fenomen si care sunt riscurile. “Este normal ceea ce s-a intâmplat. Vulcanul Eyjafjallajokull din Islanda nu a mai erupt de aproximativ 200 de ani. Norii de cenusa arunacti la 8-9 km in aer au fost preluati de curentii de aer din stratosfera, cu o directie serpuitoare. Acesti nori au o compozitie complexa (particule fine de oxizi ai siliciului). Ramânând in suspensie, norii au fost purtati de curenti spre România”, ne-a spus Aur. Din punctul lui de vedere, norii sunt atât de dispersati in momentul de fata, incât nu au efecte negative asupra celor de la sol, ci doar asupra traficului aerian. Motivul? “Cherosenul, in contact cu amestecul de cenusa vulcanica, da nastere unei compozitii ce poate fi exploziva”, a mai explicat Nicu Aur. Pâna in acest moment nu se stie cu exactitate cât va mai sta norul deasupra României. Asta depinde doar de activitatea vulcanului si de curentii de aer, care pâna acum ne-au fost favorabili. Conform meteorologilor acest fenomen nu afecteaza deocamdata vremea. In acest sfârsit de saptamâna, bacauanii au avut parte de temperaturi ridicate si vreme insorita.

Guvernul României a decis ca traficul aerian sa ramâna inchis pâna astazi la ora 12.00. In sedinta de ieri a Comitetului pentru Situatii de Urgenta, Emil Boc a declarat ca exista posibilitatea ca luni, traficul aerian sa fie reluat in câteva aeroporturi din tara.

Sinziana Filimon
Cenusa islandeza, gradinaritul românesc si banana columbiana
 

Lumina din dimineata de sâmbata parca este usor filtrata. O fi de la… Sau e doar… Parca nici târgovetii pietiei nu mai striga asa voios laudele despre formidabilele calitati ale marfii pe care o vând, cum altfel?, la cel mai mic pret. Nea Viorel sta cocotat pe doua ladite pline ochi cu salata, loboda, ridichi si ceapa verde. Pe lânga el, fiica si o cumnata se misca repede-repejor si umplu mereu taraba ca vânzarea merge bine. "Dom’le, acuma vedem si noi ce mici si prapaditi suntem. Ce tehnica, ce avioane care zboara la nu stiu ce inaltimi, Dumnezeu ne pune la punct repejor, ca prea ne-am luat-o in cap…" Capul roscovan se clatina incetisor in timp ce degetele groase scotocesc prin flaneaua impletita in casa dupa o tigara. Si-o aprinde cu chibritul, trage o tuse de control si apoi se adreseaza musteriului nehotarât: "Cumparati cu incredere, ca-i curata, e muncita de mine…" Perechile de ochi ale rubedeniilor il fulgera scurt si doua zâmbete piscatoare ii sanctioneaza lauda "… si de fetele astea. N-am pus pic de ingrasamânt sintetic, numa’ balegar si apa. Lasa ca poate cade niste cenusa de asta de la vulcan si se face ridichea cât bostanu’, c-am auzit ca e buna la pamânt…" Râde cu toata gura si mai scoate inca o data pachetul cu tigari de contrabanda cumparat de la baietii care misuna prin toata piata. Un pâlc de politisti ai Primariei stau la sfat in colt, parca ar planui vreo razie nimicitoare. La cinci metri de ei, esti ispitit in gura mare: "Tigari, avem tigari ieftine. De care vreti?" Ochii alearga dupa rosii care sa nu aiba gust de plastic. Aha, parca acolo… Târgoveata oachesa se prinde ca ai potential si isi lanseaza suvoiul ofertelor: "Ce va dam, domnu’. Avem niste portocale bune, bune, si dulci, nu vreti niste banane, acuma le-am adus, sau verdeata proaspata…" "Rosiile aste…" "Is de gradina, domnu’, românesti, nu d-alea din Turcia. Cât va dau?" O adiere de voce se prelinge prin zumzetul din jur. "Bodaproste, vreu si eu o banana si n-am decât atâta…" In palma alba ca o prescura stau trei banuti de 10 bani si ochii albastrii sunt inecati intr-o apoasa suferinta pe care broboada neagra n-o poate ascunde. O banana de Columbia e rupta rapid dintr-un ciorchine, cântarita, un leu cinzeci de bani si implineste o pofta rusinata. Lumina pare-se ca si-a ascuns taisul in teaca cerurilor, acolo unde, sus de tot, calatoreste cenusa venita de peste mari si tari. Oare si acolo sunt zarzavagii vorbareti, e contrabanda cu tigari, bunicile n-au cu ce sa-si cumpere o banana? Cel putin o vreme n-o sa aflam pentru ca nu zboara niciun avion.

Nelu Brosteanu


spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img