20 decembrie 2024

Greenpeace si in Bacau

Vineri, 9 aprilie 2010, Greenpeace Romania a infiintat un nou grup de voluntari si in Bacau. Prima intalnire informativa a avut loc luni, 5 aprilie 2010. La intalnire au participat aproximativ 15 voluntari. La prima intalnire Greenpeace Bacau au fost prezenti si doi voluntari de la Bucuresti, ei prezentand obiectivele organizatiei si genul de activitati in care voluntarii vor fi implicati pe plan local, acestia desfasurand activitati in cadrul campaniilor nationale desfasurate de Greenpeace Romania.
Grupul din Bacau este al doilea grup consolidat in aceasta parte a tarii. Inca din anul 2009, Greenpeace a aprimit cereri de infiintare a unor grupuri locale si in orasele: Suceava, Bistrita si Iasi.
Organizatia Greenpeace este o organizatie mondiala, independenta de protectie a mediului ce foloseste confruntarea creativa si non-violenta pentru a expune problemele globale ale mediului si pentru a forta adoptarea unor solutii esentiale pentru un viitor pasnic si verde.
In Romania campaniile desfasurate de Greenpeace sunt: campania „Schimbari climatice”, „Protectia padurilor”, „Eficienta energetica”, ”Energie regenerabila”, „Energie nucleara” (Campania spune NU energiei nucleare), „Promovarea becurilor economice”, „Organisme modificate genetic”, „Rosia Montana”.
In Bacau organizatia a fost infiintata la initiativa elevei Rujan Andreea, din clasa a XI-a H, de la Colegiul National „Gh. Vranceanu”. Pentru a afla mai multe detalii despre acesta noua organizatie de voluntariat i-am adresat Andreei cateva intrebari:

Reporter: De unde a venit ideea infiintarii grupului?
R.A.: De la o prietena care tocmai isi incheia un referat despre Greenpeace. De la ea am aflat ca poti activa ca voluntar Greenpeace in orasul tau si cum stiam ca mai exista doritori am incercat sa fac tot posibilul sa infiintez acest grup.
Reporter: Care e scopul grupului?
R.A.: Noi vom implementa in Bacau campaniile Greenpeace, atat cele nationale cat si cele internationale. In Romania, Greenpeace deruleaza campanii precum „Schimbari climatice”, „Protectia padurilor”, „Eficienta energetica”, „Energie regenerabila”, „Energie nucleara (Campania Spune NU energiei nucleare), „Promovarea becurilor economice”, „Organisme modificate genetic”, si, nu in ultimul rand, „Rosia Montana”.
Reporter: Care sunt obiectivele pe termen scurt si lung?
R.A.: Strangem semnaturi impotriva construirii reactoarelor nucleare in plus fata de cele existente, dar si donatii de 2% prin formularele 230.
Pe termen lung dorim sa le aducem bacauanilor la cunostinta problemele semnalate de campaniile Greenpeace, sa facem publice actiunile care au loc impotriva mediului si sa urmarim respectarea normelor legale in domeniul ecologiei.
Reporter: Cati voluntari sunteti si care ar trebui sa fie profilul voluntarului Greenpeace?
R.A.: Momentan suntem aproape 20 de voluntari din liceele „Alecsandri”, „Vranceanu” si „Ferdinand I” dar asteptam noi membrii. Voluntarul Greenpeace trebuie sa fie o persoana pasionata de problemele mediului, bine informata in ceea ce priveste campaniile care se deruleaza, sociabila, comunicativa, care sa poata sa isi dedice 4-5 ore voluntaiatului pe saptamana, sa aiba un puternic spirit de echipa, sa nu aiba o atitudine discriminatorie si sa nu fi participat la activitati violente, sa aiba disponibilitatea de a participa la activitati si intalniri in timpul saptamanii de lucru.
Reporter: Cum se poate inscrie cineva pentru a fi voluntar in grupul vostru?
R.A.: Pai poate vorbi cu Irina Bandrabur, Volunteer coordinator, GREENPEACE, 0720780363, irina.bandrabur@greenpeace.ro / www.greenpeace.ro.



Daniela-Olivia Ghicajanu


spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img