8 noiembrie 2024

Debate „Aleg Europa” la „Vrănceanu”

Seriozitate și entuziasm, profesionalism și maturitate. Pe scurt, în această manieră s-a desfășurat, zilele trecute, la Colegiul Național „Gh.Vrănceanu”, Concursul Județean de dezbateri „Aleg Europa”.

Alături de profesorii Diana Popa, Nadia Morărașu, Veronica Gavriliu și Viorel Anghel, două echipe a câte trei elevi au contribuit, cu ferme argumente, la o dezbatere în formatul World School, având ca moțiune „Prezența la vot la alegerile europarlamentare va întări Uniune Europeană”. Etapa locală a acestui concurs, desfașurată în 15 licee (10 din Bacău și 5 din zone de pe ValeaTrotușului) a fost organizată sub egida Europe Direct și are ca scop conștientizarea importanței participării la vot, cu precădere la alegerile europarlamentare de pe 26.05.2019. Evenimentul a fost pregătit de Ambasadorii Juniori vrănceni, care implementează în colegiu Proiectul EPAS (Școli ambasador ale Parlamentului European în România).



Șansa de a-și exprima direct opiniile pro și contra a aparținut elevilor Ștefan Măgirescu, Rareș Bibire, Larisa Oșlobanu, Mihai Lungu, Alexandru Sladaru și Matilda Iacob, însoțiți și de aproximativ 40 alți elevi ai colegiului, interesați de realitatea politică actuală, ce au participat la dezbatere.
În doar 5 minute acordate fiecărui vorbitor, participanții au susținut propriile păreri cu argument solide.

Începând cu filosofia de caz a Guvernului, tema abordată a fost rezumată sugestiv încă de la început prin definirea verbului „a întări”. Astfel, votul a fost prezentat ca o revalidare a valorilor Uniunii Europene și a obiectivelor acesteia. Informarea cetățenilor europeni cu privire la problemele economice și sociale cu care ne confruntăm are ca scop determinarea asumării responsabilității civice de a ne exprima viziunea proprie, orice cetățean de peste 18 ani având datoria de a participa la alegerile de pe 26 mai.

Contra-argumentând, Opoziția a definit votul ca o expresie a dorințelor și nevoilor individuale, bazându-se pe euroscepticismul de care dăm dovadă din ce în ce mai frecvent ca din 1979, inutilă fiind prezența mare la vot ce nu se reflectă și în imaginea reprezentanților în Parlamentul European, pe care ne-o dorim. Sub o lumină pesimistă, lipsa de pregătire în domeniul politic, reputațiile iluzorii ale canditaților și dezinteresul de care dau dovadă majoritatea votanților au fost aduse la suprafață, concluzionând că masa mare a populației care votează nu va putea influența rezultatele.

Cum totul are un curs bine definit, instiganta dezbatere a luat sfârșit după aproximativ o oră, verdictul juriului fiind favorabil Guvernului. Elevii participanți la dezbatere au fost recompensați după merite, nu doar cu o frumoasă experiență, ci și cu materiale didactice utile pentru viitoare alte dezbateri. Următoarea etapă a concursului va avea loc pe data de 06.04.2019, când se va dezbate o nouă moțiune legată de necesitatea exercitării dreptului nostru democratic de a vota.

Teodora Cucu, clasa a IX-a, Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” Bacău




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014