Mutarea ambasadei la Ierusalim poate avea consecințe din cele mai ciudate și neplăcute în contextul, mai larg, în care în zonă se petrec și alte lucruri, pe care politica noastră externă se face că nu le observă și le lasă nemarcate.
Da, mutarea ambasadei este o greșeală în contextul în care există niște decizii ONU care stabilesc un anumit statut al orașului revendicat și de israelieni și de palestinieni.
România preferă să ignore regulile internaționale pentru că a ajuns într-una dintre acele situații cu care s-a mai confruntat de-a lungul istoriei și în care a fost pusă cu spatele la zid, fiind nevoită să-și aleagă aliați dintre puternicii momentului.
Ne amintim 1940? Alianța cu Germania după ce garanțiile de securitate ale Franței și Angliei s-au dus pe copcă iar țara a fost sfârtecată? Contextul actual este destul de similar: România se află sub puternicul asediu politic și economic al Germaniei, țară care conduce de facto UE.
În aceste condiții, România trebuia să-și găsească aliați capabili să țină piept acestui asediu. Iar costurile alianței strategice cu SUA și Israel încep să iasă la lumină, mutarea ambasadei și abandonarea relațiilor cu lumea arabă fiind începutul. Problema e că este posibil să nu fie ultima gălușcă pe care va trebui să o înghițim.
Recunoașterea de către SUA a suveranității Israelului asupra Înălțimilor Golan, teritoriu ocupat de la Siria, constituie un precedent periculos care, atenție, legitimează anexarea Crimeei de către Rusia. În viitorul foarte apropiat, pe baza acestui precedent, orice țară va putea ocupa teritorii ale altor țări și să ceară recunoașterea internațională a acestui fapt. România, care nu a recunoscut nici acum Kosovo, ce va face?
Ce se va întâmplă dacă Ținutul Secuiesc își va declara autonomia și va cere SUA să o recunoască? Este drept, de ani de zile politică externă a României este dictată de Germania; acum, însă, a ajuns să fie dictată de SUA și ne putem trezi, de exemplu, că suntem puși să blocăm toate relațiile cu China așa cum am blocat relațiile cu Rusia.
Eșecul României în 1940 a fost dat și de faptul că economia țării era subordonată celei germane; anii de zile in care a funcționat tratatul de clearing ne-a făcut dependenți de schimburile comerciale cu ei. Nu este o greșeală care ar trebui repetată.