Interviu cu Vasile Budaca, presedintele PSD Comanesti
– Cum v-ati gândit ca, din postura de absolvent de teologie pastorala, sa faceti acest salt in politica stiut fiind faptul ca mediul politic nu e cel mai „sfânt” cu putinta?
– Am terminat Facultatea de Teologie in 1997, la Bucuresti. Dupa terminarea facultatii aveam o obligativitate de a ma casatori pentru a putea avea o parohie si pentru a primi harul preotiei. Fiind prea tânar, având doar 22 de ani, am considerat ca mai am de cautat in viata si am decis sa ma casatoresc abia in 2003. In aceasta perioada, am luat-o pe un drum al afacerilor. Am plecat mai intâi la munca in strainatate si acolo am reusit sa incheg o relatie cu diferiti angajatori spanioli, eu fiind cel care le-am furnizat de-a lungul ultimilor 10 ani forta de munca pentru activitatile pe care le desfasurau dumnealor in Spania. Reintors in tara am considerat ca nu pot amesteca preotia cu aceasta cale a afacerilor si, totodata, am zis sa fiu mai aproape de oameni daca nu prin ceea ce am invatat in scoala, prin politica. M-am gândit sa fiu alaturi de comanestenii mei si sa incerc sa-i ajut prin aceasta calitate de consilier si, poate mai târziu, de primar. De aceea am considerat ca trebuie sa intru intr-un partid. Am ales PSD pentru ca are o doctrina sociala. Am luat-o, prin urmare, pe calea celor lumesti si am hotarât atunci ca nu pot amesteca cele doua ipostaze: sa fiu preot, de dimineata, in biserica si dupa-amiaza sa dezvol afaceri. Am ales cea de-a doua cale, dar pentru a fi mai aproape de oameni am ales sa intru in politica, la social-democrati.
– Cum ati ales PSD? V-ati apropiat de doctrina social-democrata sau, pur si simplu, ati avut o persoana in interiorul organizatiei care, la un moment dat, va facilitat accesul in partid?
– M-am orientat spre acest partid datorita doctrinei sale, o doctrina care pune in centrul atentiei omul. PSD este un partid care se vrea alaturi de oameni si, indeosebi, de cei aflati in paturile sociale mai nevoiase. De aceea am optat pentru acest partid si cred ca prin educatia pe care am primit-o, mai intâi in familie si ulterior in scoala, cred ca pot fi alaturi de oameni si sa ii ajut. Si inainte de a ajunge consilier local, si dupa ce am ajuns consilier am incercat sa-i ajut cum pot mai bine pe oamenii nevoiasi, dar sunt lucruri care prefer sa nu le fac publice. Am fost alaturi de oameni in masura posibilitatilor.
– In ce an ati intrat in PSD si din ce mediu social proveniti? Sunteti o persoana tânara, fara vechime in politica.
– Am intrat in politica in 2007, ca membru al organizatiei locale Comanesti. Am intrat inainte de alegerile locale din 2008, in ideea unei schimbari. Asa cum v-am spus, provin dintr-o familie de oameni simpli. Tatal meu, Mitica Budaca, a fost maistru electromecanic la mina Comanesti, iar mama mea – Tincuta Budaca – este de 40 de ani asistenta medicala la dispensarul din cartierul Laloaia. Provin dintr-o familie simpla.
– In 2008, PSD a suferit o infrângere severa la Comanesti. Cum cadreaza imaginea dumneavoastra, de absolvent de teologie, cu imaginea unui PSD care, stim foarte bine, are o imagine destul de nefavorabila, poate chiar compromisa, la nivel de Comanesti?
– Intr-adevar, când am intrat in politica, ce m-a atras la PSD a fost nu imaginea pe care o are, poate nu cea mai buna, ci ideologia acestui partid. In 2008, organizatia locala a suferit o infrângere dureroasa. Când am venit in rândurile PSD, organizatia nu traversa cel mai bun moment al ei. Am gasit o organizatie locala dezorganizata, ca sa spun asa, liderii ei nu aveau niciun obiectiv clar pe care sa-l si urmeze. Am reusit sa animez aceasta organizatie, iar in 2009 am devenit presedinte interimar. In 2011, prin votul membrilor am devenit presedinte cu acte in regula. De la an la an, organizatia a crescut si in toate tipurile de lupte electorale prin care am trecut am obtinut rezultate din ce in ce mai bune. La alegerile prezidentiale din 2009 am obtinut, in primul tur, un scor egal cu al celor de la PNL, iar in turul 2 sa obtinem cel mai bun scor pentru Mircea Geoana din judet, aproape 61 la suta.
– Cum ati ajuns intr-un timp atât de scurt la vârful PSD Comanesti? Ati spus ca ati gasit o organizatie dezorganizata. Cine v-a sprijinit sa ajungeti presedintele organizatiei, in conditiile in care experienta dumneavoastra politica nu este foarte vasta?
– In primul rând munca facuta in organizatie m-a facut sa câstig respectul colegilor. Ei m-au sprijinit sa ajung la vârful organizatiei. Când am candidat, in 2011, la presedintia PSD Comanesti nu am avut contracandidat. Nu am facut separatisme. Am reusit sa fac o echipa cu cei vechi si cei noi, si toti au ajuns la concluzia ca eu as fi solutia cea mai potrivita pentru conducerea acestei organizatii locale. A fost un consens. Nu i-am indepartat pe cei pe care i-am gasit. Am incercat sa fac o echipa si de aceea au crescut si rezultatele de la o confruntare electorala la alta. Am atins niste scoruri pe care nici organizatia judeteana nu si le imagina ca o sa le atingem. La Geoana, cei de la judet imi spuneau ca daca am fi obtinut un scor de 27-28 la suta ar fi venit pe jos de la Bacau la Comanesti. Tin sa spun ca l-am depasit, am obtinut scoruri egale cu cei din PNL, dar cei de la Bacau au omis sa vina pe jos la Comanesti.
– Actualul primar, Viorel Miron, a lansat la un moment dat o acuza in ceea ce va priveste, asociindu-va cu fostul primar al Comanestiului, Dorinel Miron. Primarul in functie a declarat ca ati fi un fel de marioneta in mâinile fostului primar care, prin intermediul dumneavoastra, incearca sa puna din nou mâna pe putere. Cum comentati aceste aprecieri si care este relatia dintre dumneavoastra si Dorinel Miron, fostul primar?
– In 2003, când m-am casatorit, alaturi de mine au tinut sa fie oameni importanti din viata Bisericii. As aminti aici un episcop din Bucuresti, directorul Seminarului Teologic din Bucuresti. Acesti oameni au tinut sa fie alaturi de mine in calitate de nasi la oficierea cununiei in Biserica „Sf. Maria” din cartierul Laloaia. Având ca nasi oameni atât de importanti, veniti din afara Comanestiului, am considerat ca bine ar fi sa am un nas la fel de reprezentativ din interiorul orasului. M-am orientat catre primarul de atunci, Dorinel Miron. Educatia pe care eu am primit-o in familie si in scoala ma indeamna sa-mi respect nasul – asa este crestineste – dar activitatea dumnealui politica, dar si cea ca primar, nu pot sa spun ca o apreciez foarte mult. In 2008, la alegerile locale, am ales sa sprijin candidatul PSD, in timp ce domul Dorinel Miron candida din partea altei formatiuni politice. Il respect ca nas, dar ca activitate politico-administrativa nu am fost, intotdeauna, de acord cu ceea ce a facut. Domnul primar Viorel Miron incearca sa ma asocieze cu fostul primar stiind foarte bine ca imaginea vechii administratii nu este foarte buna la nivel de oras. Sunt o persoana cu picioarele pe pamânt, detin o afacere proprie in Comanesti, o afacere transparenta, si nu sunt marioneta niciunei grupari de interese.
– Este, la Comanesti, un soi de vrajmasie locala intre PSD si PNL. Aceste partide, teoretic, au infiintat USL. Alianta nu functioneaza la Comanesti si, a afirmat primarul Viorel Miron, nu va functiona niciodata in oras…
– Intr-adevar, la Comanesti USL nu va putea functiona si asta nu din vina PSD. Am actionat primii si i-am adresat domnului primar o scrisoare, in care am incercat sa punem bazele unei colaborari in cadrul USL la nivel de oras. In urma intâlnirii la care a participat domnul primar si un grup de consilieri PNL, nu s-a putut ajunge la nicio intelegere pentru ca domnia sa considera ca dumnealui sta foarte bine in sondaje iar noua nu ni s-ar cuveni absolut nimic. Dumnealui a venit cu un protocol specific Comanestiului, nicidecum cu protocolul national al USL. Era un protocol care prevedea candidatura dumnealui la functia de primar, lucru pe care nu l-am negat, iar in ce priveste lista de consilieri locali noua ni se ofereau 5 consilieri, iar restul si-i atribuia dumnealui. Noi am obtinut 5 consilieri inca din 2008, când organizatia nu era asa de puternica si consideram ca acum puteam obtine mai multi consilieri. Negocierile s-au rupt aici si a ramas ca fiecare sa o ia pe drumul sau. Dumnealui va candida din partea PNL la functia de primar, iar eu din partea organizatiei PSD. Pe de alta parte, un obstacol in vederea realizarii USL la nivel de oras a fost si apropierea vizibila a primarului Viorel Miron de PDL, fapt confirmat si de prezenta a numeroase personalitati din conducerea PDL in orasul nostru – Sulfina Barbu, Gabriel Berca, Valerian Vreme sau Marcel Hoara. Au participat, chiar iarna trecuta, la festivalul datinilor organizat in Comanesti.
– Ce considerati ca va recomanda pentru a prelua conducerea administrativa a Comanestiului, in conditiile in care experienta politico-administrativa a dumneavoastra este de data relativ recenta?
– Ma recomanda tineretea si dorinta de munca. In ultimii doi ani am fost consilierul local cu cea mai bogata activitate. Nu a existat sedinta a consiliului local in care sa nu reprezint interesele cetatenilor si chiar in contradictoriu cu conducerea primariei. M-am luptat atât cât mi-a permis si numarul redus de consilieri fata de cel al puterii. As aminti câteva dintre proiectele pentru care m-am luptat. A fost proiectul de hotarâre care viza majorarea pretului la apa in Comanesti. Am votat impotriva acestui proiect. Pretul la apa din Comanesti a comparabil cu cel din Darmanesti, oras vecin. In Comanesti, la aceleasi costuri de furnizare a apei ca in orasul vecin, pretul platit de consumatori este cu 40 la suta mai ridicat. Am incercat sa opresc acest proiect de hotarâre, considerând ca este nejustificat. Noua societate care s-a infiintat, Apa Serv Trotus, a ajuns la concluzia de majorare a pretului la apa in urma unor angajari repetate de personal. Conducerea societatii e asigurata de 3 directori, cu salarii frumusele fiecare. Nu este normal ca cetateanul sa sufere, in buzunar, cresterea pretului la apa, doar din cauza ca primaria doreste sa introduca in aceasta societate diferite persoane care nu fac altceva decât sa faca campanie electorala domnului primar.
– Aici e si o contradictie. Ati fost acuzati, ca alesi locali PSD, ca v-ati opus tuturor proiectelor importante initiate de primarul Miron, dar in acelasi timp numarul de consilieri pe care-l aveti este nesemnificativ in raport de majoritatea larga a PNL, din CL Comanesti…
– Aveti dreptate. Structura consiliului local este urmatoarea: PNL detine 13 consilieri, PSD 5, iar PDL doar 1 consilier, care face alianta cu cei de la PNL. Chiar daca cei de la PSD intentionau sa se opuna unui proiect initiat de conducerea primariei, nu-l puteau impiedica din cauza numarului mic de consilieri. Conducerea primariei detine chiar doua treimi in consiliul local. Deci, din punctul asta de vedere noi n-am putut fi „Gica contra” pentru ca nu exista efectiv posibilitatea sa ne impotrivim. Au fost proiecte la care ne-am impotrivit, cu argumente, cum a fost cel legat de majorarea pretului la apa. A mai fost un proiect la care ne-am opus, este vorba despre exploatarea ilegala de pietris de pe dealul Podei. Acolo s-a exploatat pietris in valoare de câteva miliarde lei vechi, fara forme legale, iar in conturile primariei nu au ajuns decât 1000 de RON. Când conducerea primariei a venit in sedinta Consiliului Local din august, deja exploatarile se faceau de 3 luni. Din dealul respectiv s-au extras cantitati importante de pietris, dar in conturile primariei au intrat 1000 de lei. Intr-adevar, consilierii PSD sunt cei care atunci s-au opus si au solicitat intrarea in legalitate si obtinerea avizelor necesare de la autoritati si, de asemenea, sa fie platite redevente catre statul român pentru pietrisul exploatat. S-a degradat, ireversibil, mediul; au fost afectati locuitorii din zona respectiva a Comanestiului. O alta discutie aprinsa in Consiliul Local a fost cea legata de banii care vin de la APIA pentru curatatul pasunilor. Din anul 2007, acesti bani sunt dirijati catre o asociatie a crescatorilor de animale din municipiul vecin, Moinesti. În sedinta din luna ianuarie 2012 a Consiliului Local atunci când s-a propus spre aprobare programul de întretinere a pasunilor apartinatoare Comanestiului, am cerut ca acesti bani sa ajunga la crescatorii de animale din orasul nostru, dar solicitarea mea a fost ignorata de conducerea primariei. Tin sa mentionez ca în ultimii 5 ani, asociatia din Moinesti a încasat peste 1 milion de euro pentru serviciile de curatare a pasunilor, bani care puteau ajunge la crescatorii de animale din orasul nostru.
Lipsa de preocupare a administratiei locale fata de mediul de afaceri comanestean rezulta si din faptul ca toate lucrarile executate în oras în ultimii ani au fost facute de catre firme din alte localitati. 90% din lucrarile orasului au fost efectuate de catre o societate din Moinesti, societate înfiintata în anul 2007 si care la 1 an de la înfiintare câstiga o licitatie în valoare de 1 milion de euro si ma refer aici la statia de transfer din cartierul sipoteni. Implicarea firmelor din orasul Comanesti în realizarea acestor lucrari ar duce la crearea de noi locuri de munca si realizarea de venituri suplimentare la bugetul local.
– Ati afirmat ca veti candida, din partea PSD, la functia de primar. Care sunt temele principale pe care intentionati sa va calati campania? Ce doriti sa realizati la Comanesti?
– In primul rând, as incerca pentru comanesteni sa vin cu masuri privind crearea de noi locuri de munca. Este o problema majora, nu doar la noi in oras. In ultimii ani, administratia locala din Comanesti nu a facut absolut nimic pentru crearea de noi locuri de munca. Oamenii de afaceri din Comanesti sunt cautati doar de doua ori pe an: odata vara, cu ocazia Zilelor Comanestiului, pentru sponsorizare; si tot pentru sponsorizare, in preajma Sarbatorilor de iarna. Niciodata nu s-au facut intâlniri cu mediul de afaceri local, cu cei care creeaza locuri de munca. Am avut in Comanesti investitori care, din cauza tratamentului de la primarie, au ales sa-si mute afacerile din oras. As aminti aici pe cei de la fabrica de conserve din peste „Bonito”. Este adevarat, locatia unde-si desfasurau dumnealor activitatea nu era tocmai cea mai potrivita datorita faptului ca desfasurau activitatea intre blocuri, dar se putea veni cu solutia de a oferi o suprafata de teren cu titlu gratuit sau o hala din platforma CPL-ului pentru a le oferi o alta alternativa. Cei de la Bonito aveau locuri de munca in productie. Ei au ales sa plece la Buhusi, unde primarul le-a pus la dispozitie o hala de la fosta fabrica de stofe. Acum au 250 de angajati. Noi i-am avut in mâna la Comanesti, dar n-am stiut sa fructificam acest avantaj. Mai sunt si alti agenti economici. Un vermestean de-al nostru, comanestean, a ales sa faca o fabricuta de lapte la Moinesti. Nu in ultimul rând as adauga ca, atât datorita formatiei mele, cât mai ales respectului pe care-l am fata de comanesteni, imi propun sa-i slujesc pe cetatenii din Comanesti cum pot eu mai bine.
– Ce alte initiative va propuneti sa aduceti in prim-planul comunitatii comanestene? Locuiti intr-un fost oras monoindustrial, axat pe minerit si pe prelucrarea lemnului.
– Legat de minerit, chiar zilele trecute am purtat o discutie cu dl. deputat Iulian Iancu, seful comisiei de industrie in Camera Deputatilor, despre ce se mai poate face cu mineritul in aceasta zona. Dumnealui si-a luat angajamentul fata de noi ca ne va sprijini in vederea crearii de multe locuri de munca in minerit. Am organizat o intâlnire intre dumnealui si ultimii specialisti care au lucrat in exploatarea miniera. Stiu ca s-au pus la dispozitia domnului Iancu materiale vizavi de stratul de carbune existent si dumnealui, in urma unor cercetari, va veni in sprijinul nostru in vederea posibilei redeschideri a anumitor sectoare miniere. Tot prioritate pentru Comanesti ar fi continuarea proiectelor in ceea ce priveste asfaltarile in oras. Avem câteva cartiere cu nevoie urgenta de asfaltari, cum ar fi Zavoi si Lunca de Jos. Conducerea primariei vine in fiecare an si ne aminteste ca anul urmator se vor face aceste asfaltari. Ne este promisa asa-zisa mare asfaltare a orasului, printr-un proiect depus la ADR Nord-Est inca din 2009. Domnul primar se lauda de ceva timp ca acest proiect ar fi aprobat pentru finantare. La ora la care vorbim se poate vedea pe site-ul ADR ca proiectul pentru Comanesti nu are inca semnat memorandumul de finantare. Nu avem aprobata aceasta finantare, iar Comanestiul pare uitat pe o lista de asteptare, chiar daca in repetate rânduri conducerea orasului ne promite ca in cel mai scurt timp va incepe finantarea. O alta tema pe care o voi aborda in calitate de primar va fi aceea de a incerca sa introduc Comanestiul in Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Bacau. In ceea ce priveste proiectele legate de tot ce inseamna canalizare si aductiune cu apa la nivel de oras. Tin sa va spun ca orasul Comanesti nu face parte din aceasta asociatie. Printr-o informare de la Consiliul Judetean am observat ca toate celelalte localitati din mediul urban, cu exceptia Comanestiului, beneficiaza de fonduri nerambursabile. As aminti Darmanestiul, care beneficiaza de 26 milioane euro, Moinestiul 20 de milioane, Tg. Ocna 15 milioane etc. Comanestiul e singura localitate urbana din judet care nu beneficiaza de acesti bani europeni si asta din cauza unei hotarâri a Consiliului Local votata in 2007 sau 2008 prin care edilii au refuzat sa faca parte din ADIB. Daca celelalte orase se pot mândri ca pâna in 2013 vor face zeci de kilometri de conducte noi si statii de epurare, noi la Comanesti nu mai avem nici statie de epurare in administrarea primariei. Statia de epurare este cumparata in urma unei lichidari de catre o societate din mun. Bacau. Comanestiul nu are nici statie de epurare. Mai mult, nu avem nici bani pentru a investi in astfel de proiecte. Avem in Comanesti cartiere intregi – Laloaia, Sublaloaia, Supan – in care canalizarea lipseste cu desavârsire. Comanestenii merita mai mult.
Lucian Bogdanel