Cea de-a treia duminică a Postului Mare dorește să ne reamintească ceea de în Miercurea Cenușii am auzit prin vocea preotului: „Convertește-te și crede în Evanghelie”! Însă ecoul acelor cuvinte răsună în tot timpul acesta al postului, deoarece convertirea nu este un element izolat, dar un proces care continuă zilnic.
Prin cuvintele Mântuitorului în evanghelia acestei duminici auzim și de cele două exemple, galileenii uciși din porunca lui Irod și turnul din Siloe care a făcut 18 victime, cu întrebarea: „Oare ei au fost mai păcătoși decât ceilalți?” „Nicidecum, răspunde Isus, dar dacă nu vă convertiți, cu toții veți pieri la fel!” Ce fel de avertisment să fie în aceste cuvinte atunci?
În prima lectură vedem exemplul unui om pregătit chemat de Domnul, Moise, în fața căruia El își dezvăluie numele: „Eu sunt cel care sunt”! Acest titlu este de fapt motivul convertirii noastre zilnici, deoarece El este cu adevărat Dumnezeu nostru! Dar cât de adevărat este și acel proverb care spune că un exemplu bun valorează cât 1000 de cuvinte! În zadar vom încerca să spunem, dacă nu vom face! Când va veni ceasul, vom fi pregătiți?
La sfârșitul evangheliei de astăzi, Cristos prin parabola smochinului neroditor, ne avertizează că El are răbdare, dar ceasul tot va veni într-o zi. Chiar cei din Ninive, chiar și ei s-au convertit, acel oraș păcătos, de la rege până la cel mai mic, în sac și cenușă, au ținut un post sfânt la predica lui Iona, iar Domnul a renunțat la pedeapsa cu care îi amenințase.
Dumnezeu nu ucide, dar așteaptă să ne convertim. Chiar dacă știrile arată adesea tragedii, catastrofe, accidente, Dumnezeu are răbdare, niciodată însă nu este prea târziu să ne convertim, totul este la îndemâna noastră.
În încheiere, așa cum spunea un autor necunoscut, „Viața omului se aseamănă cu valurile mării, se nasc şi se înghit unele pe altele, dar crestele lor sunt încununate cu spumă albă ca zăpada, la fel ca orizontul regăsit după moarte, alb-ca-zăpada”, la fel, faptele zilnice ne preced înaintea lui Dumnezeu, de aceea, cu atât mai mult, acum, cât mai avem timp, să ne întoarcem la faptele cele bune, iar ceasul acela necunoscut nouă, dar cunoscut de Dumnezeu nu ne va surprinde, dar ne va găsi pregătiți.
Pr. Alistar Marius Cătălin, Parohia Catolică „Înălţarea Sfintei Cruci” Luizi-Călugăra
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.