Frumoasa strălucire a unei vorbe pline de duh („măsoară fericirea cu bucuriile pe care le ai”), a adus în sufletul profesorului oneștean Nicolae Ciorobea și a celor mai buni prieteni ai săi „buchetul de dragoste” al unei sărbători deosebite. Astfel, la împlinirea a 70 de ani, înconjurat de cei care îl prețuiesc foarte mult, de foști colegi din învățământ, de membrii familiei sale, de cei care-i poartă un profund respect pentru că a contribuit la formarea lor, profesorul Nicolae Ciorobea și-a lansat un volum, a cărui încărcătură emoțională este mai mare decât un album al vieții sale.
Volumul se numește „Crâmpeie de viață” și ilustrează, în mod cât se poate de fericit cei 7 „luștri” împliniți pe care acest „Prâslea” al familiei Ciorobea (născut pe meleagurile Argeșului) i-a dăruit din tinerețe plaiurilor băcăuane. De la absolvirea Facultății de Științe Naturale și Agricole (în 1972) profesorul Nicolae Ciorobea a activat până în 2014, la pensionarea sa, în doar trei instituții de învățământ (la Școala Generală Nr.1 Drăgugești – com. Helegiu, la Liceul Industrial Nr. 3, azi Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” și la Colegiul Național „Dimitrie Cantemir”, ambele din Onești).
„Să scrii o carte este darul cel mai de preț pe care îl poți oferi! Extrem de rar întâlnești oameni ce reușesc să-și facă timp și pentru noi, cititorii, iar cartea «Crâmpeie de viață» arată un periplu fascinant, în care vibrează emoția lirică a autorului. Profesorul Nicolae Ciorobea este un exemplu de jovialitate, de optimism, un veșnic «căutător de oameni» în marile provocări ale acestor zile”, a remarcat prof. Adina Mitroiu, moderator al Cenaclului literar-artistic „George Călinescu” din Onești (colegă de breaslă la Colegiul „Cantemir” cu autorul acestui volum).
Pornind de la o idee a scriitorului universal Umberto Eco – „aptitudinea omului de a construi viața ca pe o narațiune” – înv. Nadia Tufă, de la Școala Gimnazială „George Călinescu” Onești a făcut o prezentare în detaliu a cărții nou apărute, menționând: „În această lume a comercialului, în care prea multe false valori pun în umbră adevăratele valori umane, prof. Nicolae Ciorobea reconstituie din crâmpeie de viață o axă a valorilor. Sufletul domnului profesor se deschide «ca o poezie»- după cum mărturisește – și toate amănuntele vieții, deduse din fapte, amintiri și evocări epistolare creează imaginea omului simplu, «crescut la firul ierbii», care-și asumă rolul și rostul lucrurilor cu sens. Autorul a construit o narațiune ruptă din viață, ce promovează eterna valoare: familia”.
La această lansare de carte un gând încurajator și plin de căldură a fost amintit și de … învățătoarea Lenuța Ciorobea (soția autorului): „Aceste «crâmpeie» se înșiruie ca perlele într-un șirag! Cu lacrimile vărsate în copilărie, cu rănile ce s-au vindecat dar cicatricile au rămas în sufletul său zbuciumat, dornic de perfecțiune!” Referindu-se la volumul „Crâmpeie de viață” prof. Vasile Boz (de la Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi”) a rămas foarte încântat „de talentul de mare povestitor și fin observator al faptelor și întâmplărilor, în spațiu și timp. Prof. Nicolae Ciorobea vine cu date exacte în cartea sa și ne povestește despre multe lucruri.
Aici întâlnim și poezii foarte inspirate, parodii și cu siguranță el ne va surprinde și pe viitor cu alte creații puse într-un nou volum!” Prof. Elena Șerbu (fost director al Bibliotecii Municipale ”Radu Rosetti” din Onești) a evidențiat „bogăția volumului… scris cu har, ce cuprinde pagini autobiografice consemnate cu sensibilitate, cu simțul observației precise, cu detalii semnificative, în note nostalgice, afectuoase, adesea cu umor. Alături de acestea găsim mărturii ale celor mai însemnate evenimente sentimentale și înclin să cred că fără toate consemnările așternute pe hârtie Omul Nicolae Ciorobea nu ar fi avut liniște și sentimentul datoriei împlinite după care s-a condus întotdeauna!”
Cu deosebită considerație și prețuire prof. ing. Soltana Avanu (de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”), nu și-a putut ascunde admirația pentru apariția volumului „Crâmpeie de viață” (care este cea de-a patra carte scrisă de prof. Nicolae Ciorobea). „Este un vis împlinit pe care a ales să-l împartă cu noi, colegii și prietenii săi! Scrisă într-o notă autobiografică această carte aduce în prim plan oameni, fapte și locuri ce au rămas vii în memoria autorului, care i-au marcat existența și față de care se simte recunoscător! Reperele vechi, ignorate de cei mai mulți oameni sunt inspirație, forță și fiecare pagină a acestei cărți emană iubire, învățătură, dragoste, respect, dăruire și recunoștință!”, a afirmat prof. ing. Soltana Avanu.
Când micile lumânări ale tortului festiv au scăldat în scânteietoare lumini cifra 70, prof. Nicolae Ciorobea a adus mulțumiri de suflet celor prezenți și a declarat: „Am simțit un îndemn al părinților pentru a scrie această carte, părinții noștri trăind vremuri foarte grele!” Cum lumina prieteniei învăluie totul Ion Geană (prieten din 1975 cu profesorul sărbătorit Nicolae Ciorobea) i-a urat acestuia „să-l țină Dumnezeu mulți ani în viață, sănătos, să fie mai optimist, mai încrezător ca să poată să scrie și alte cărți, pentru că are talent, har și pricepere să facă acest lucru!”