24 decembrie 2024

„De cand nationalismul si patriotismul sunt infractiuni?”


Interviu cu Ioan Enasoae, vicepresedinte al Organizatiei Judetene a PRM Bacau

– Sunteti printre putinii mei interlocutori nascuti si crescuti in Bacau, in Bacaul de altadata. Ati crescut odata cu el, orasul s-a transformat, au venit buldozerele si l-au luat. Odata cu modernizarea si-a pierdut aerul si farmecul de altadata. De ce credeti ca nu s-a mai pastrat nimic din zestrea edilitara a vechiului oras?
– Familia noastra este din Gheraiesti. Actualul cartier apartine de Bacau din anul 1930 prin decret regal. Pana atunci era un sat al comunei Margineni. Scoala am facut-o la nr. 4, orasul era departe, avea farmecul lui, cu cladirile lui cochete, cu gradina publica, trasuri, teatru, insa erau si multe cocioabe. Am citit o carte a lui Marius Mircu in care se observa nostalgia dupa Bacaul de altadata, am vazut cativa ani la rand o expozitie de fotografii a profesorului Eugen Sendrea cu “vederi” din orasul vechi. Sigur, devii sensibil la aceste semnale, insa nu puteam ramane acolo. Fiecare oras este frumos, daca il cunosti, daca te leaga sufleteste anumite amintiri in fiecare perioada a lui, iar daca traiesti acolo transformarea nu mai este dramatica, ea se petrece odata cu tine. Nu au ramas multe “semne” din acea perioada, doar Prefectura, Biblioteca, Tribunalul, actualul teatru, fostul Palat Marasti, Casa de Apa, care a disparut si ea. Am uneori nostalgia acelui oras, a acelui aer, insa vremurile s-au schimbat, trebuie sa mergem inainte.
– Totusi, care sunt amintirile cele mai frumoase pe care le pastrati, la care apelati uneori?
– Perioada copilariei, apoi cea din liceu, am intrat la “Ferdinand” si am terminat la “Alecsandri”. Au fost ca pentru orice copil, adolescent, cele mai frumoase timpuri. Mi-au ramas in minte Gradina Publica, cu frumusetea ei, cu crasma din mijloc, unde se ducea tot bacauanul duminica. Orasul Bacau nu are si nu a avut ceva de care sa te legi, care sa devina simboluri, unele s-au creat in anii din urma, statuia din centru a lui Bacovia, a lui Stefan, Casa Albastra, Muzeul de Istorie, cateva banci. Bacaul este un oras nou. Nu stiu ce sa aleg ca emblema, cum au alte orase. In timpurile moderne, dupa Revolutie, s-a vorbit mult despre Bacau ca un oras curat, plin de flori, de pe vremea lui
Dumitru Sechelariu. Oriunde in tara ma duceam aceste doua lucruri le auzeam. Desigur, orasul are istoria lui, insa nu despre asta vorbim acum. Imi iubesc localitatea unde m-am nascut, unde am crescut si am invatat, cu bune, cu mai putin bune, este orasul nostru. El are nevoie de gospodari, de primari gospodari, oameni care sa fie mai putin politicieni. Cine face prea multa politica, ca primar, sigur are si alte interese, sa-si multumeasca prietenii de partid, sponsorii din campanie. Uitati-va cine are lucrari, cine lucreaza, cand se lucreaza, in Bacau.

Mi-ar fi placut sa fiu un bun orator



– Stiu ca ati cochetat cu gazetaria in tinerete. Cum s-a intamplat?
– Am terminat Istorie-Filozofie la Bucuresti, nu prea mi-a placut la catedra, sotia a fost o viata profesoara si a fost de acord cu mine ca ajunge un dascal in casa. Cand s-au infiintat judetele, in 1968, m-am angajat la ziarul “Milcovul” din Vrancea, il tipareau la Bacau, eram corector. Dupa ce au plecat la tipografia din Focsani, am ramas corector la Steagul Rosu, vreo doi ani, dupa care am fost responsabil al ziarului fabricii Letea, “Steaua Rosie”, insa in 1973 si acela s-a desfiintat. A fost o perioada foarte frumoasa, in care am cunoscut multi oameni de valoare, am invatat comunicarea, sa lucrez cu oamenii, sa-i ascult si sa-i ajut.
– Mai tarziu, la Masterat, ati avut lucrarea pe comunicare.
– In anii din urma am terminat un masterat la Universitatea “Vasile Alecsandri”, la Stintele comunicarii si limbajului, cu o lucrare de dizeratie despre mari oratori romani si l-am ales pe Barbu Delavrancea, care mi-a placut foarte mult, parlamentar si avocat celebru, cel care l-a aparat pe
Caragiale la un proces cu Caion, orator desavarsit. Au devenit celebre unele discursuri din Parlament, mai ales cele la Legea invatamantului a lui Spiru Haret. Mi-ar fi placut si mie sa fiu un bun orator, cine nu si-ar dori? Au urmat 22 de ani pe santier, la Resurse umane, cum se spune acum, la Trustul de Constructii Industriale (TCInd), Antrepriza Bacau, pana in 1996, dupa care am devenit functionar public la Directia Muncii si am iesit la pensie de la ITM. Asta-i tot, ca am vazut interesul pentru cariera mea.
– Bacaul a fost un oras industrializat, cu zeci de intreprinderi, unele cu traditie, altele fiind creatii din anii socialismului. De ce am distrus totul si am ramas doar cu doua-trei?
– Eu resimt si mai dureros desfi­intarea sau inchiderea unor intreprinderi, deoarece pe unele le-am construit noi. TCInd avea 2700 de salariati numai in Bacau. Tot trustul, cu sediul in Onesti, avea peste 7000 de oameni. Era o perioada mare de investitii. Am construit in strainatate foarte mult, de exemplu am ridicat capitala Libiei, Tripoli, care, paradoxal, si ea este dis­trusa acum. Mi-e greu sa fac o analiza a fiecarui caz. S-a vandut fara dis­cernamant unor oameni, unor entitati care numai de productie nu le ardea. Ei au urmarit alte scopuri, pe care si le-au atins pana la urma. Am pus lacatele si am devenit piata de desfacere. Vindem, cumparam, nimeni nu mai produce.

PRM nu este un partid extremist

– “Clanul Enasoae”, cu ghilimelele de rigoare, a facut politica din tinerete, dumneavoastra ati stat deoparte de aceasta arena. Vi s-a deschis apetitul dupa anul 1990 si ati ales un partid al carui sef este un bun orator. De ce PRM?
– Este o poveste mai lunga. Atunci am considerat ca sunt suficienti doi frati implicati in activitatati politice, sociale, culturale. Intai va spun ca i-am cumparat discursurile lui Vadim Tudor, au toate elementele unui bun orator. L-am cunoscut personal, este un barbat deosebit de placut, cu un umor debordant, nu te poti supara pe el chiar si atunci cand face greseli. Este Sagetator! Am cumparat
Romania Mare inca de la primul numar, ma regaseam, imi regaseam ideile in aceasta publicatie, apoi in doctrina partidului, in statut. Am intrat in politica, cred, dupa ce am vazut ce se intampla in tara si vroiam sa ma implic si eu. Am fost intai presedintele filialei din Bacau a Partidului Roman pentru Noua Societate, infiintat tot prin ‘91-‘92. Aveam si un ziar, Noua Societate, am tiparit vreo patru editii, dupa care, in 1996, cele doua partide s-au unificat prin fuziune. Prin protocolul incheiat, mi s-a recunoscut ca vechime in PRM si perioada de la PRNS. In acest fel am devenit membru PRM din iunie 1991.
– In perioada 1991-2004, PRM a jucat un rol important in politica romaneasca, a fost si la guvernare. Care au fost atuurile, argumentele PRM in fata elec-
toratului?
– Noi am fost intr-o crestere permanenta, incepand cu 92, cand am avut 22 de parlamentari, in 1996 am ajuns la 27 de parlamentari, in 2000, anul de varf, 121. Partidul condus de Vadim Tudor detinea in Camera Deputatilor 21 de procente, iar la Senat 23, prin redistribuire a ajuns la 25 la suta. A urmat, ceea ce toata lumea stie, o campanie furibunda impotriva PRM, de discreditare, de etichetare fara argumente. Discursurile, ascensiunea lui Vadim au speriat pe multi, fiind acuzat mai ales de nationalism de dreap­ta si ca antidemocratic. Eu vreau sa punctez doar cateva aspecte, nu sunt avocatul presedintelui PRM, stie foarte bine sa-si apere ideile, programul. N-am dat dovada de extremism, nici de un nationalism exacerbat. Suntem niste nationalisti luminati, nu-i nicio rusine sa fii nationalist, sa-ti iubesti poporul, limba, patria, istoria. De ce este rau sa fii nationalist, patriot? De cand aceste sentimente sunt infractiuni? De ce sa nu spui, de ce sa nu actionezi in cadrul democratic oferit de Constitutie in sensul apararii valorilor poporului, ale tarii, sa-ti aperi conationalii, atunci cand in unele zone sunt discriminati, unde romanii sunt straini in tara lor. Despre asta este vorba. Nu spun o noutate, o stie toata lumea, insa unora le este frica, teama, sa spuna lucurilor pe nume, deoarece am deranja nu stiu ce institutie europeana. Cine stie istorie a anticipat ca se va ajunge aici; s-a ajuns.

Multi vor sa distruga PRM

– Unde s-a ajuns, domnule Enasoae?
– S-a ajuns aici, acolo unde a dorit UDMR. Pretentiile maghiarilor au fost si sunt tot mai mari, au ajuns arbitru in politica si guvernarea din Romania. Afirma, proclama, cer autonomie teritoriala, formarea unor structuri statale separate, sunt sprijiniti substantial de state vecine. Multi politicieni europeni, chiar unele state cred ca Ardealul nu este al Romaniei. Cum a fost posibil? Nicio institutie a statului nu a reactionat la aceste atacuri, cum ar fi fost normal intr-o tara civilizata, europeana, membra a UE, a NATO. Militam pentru respectarea valorilor tuturor nationalitatilor care traiesc pe teritoriul Romaniei, insa cu respectarea Constitutiei. Nimic mai mult. Pentru asta PRM este acuzat de nationalism?
– Se spune ca PRM inseamna Corneliu Vadim Tudor.
– PRM nu inseamna numai Vadim, insa trebuie sa-i recunoastem meritele pentru infiintarea partidului, pentru promovarea ideilor din statut si program, cum trebuie sa recunoastem ca mai exagereaza, mai face si greseli. Nu intotdeauna are cei mai buni consilieri, sfatuitori pe langa el. Este iute la suparare, dar are si regrete pentru unele decizii, care se dovedesc in timp pripite. PRM are mii de membri, sute de organizatii, mii de lideri locali, dar cel mai important, PRM are idei, program politic, program electoral. S-a lucrat si se lucreaza intens la distrugerea acestui partid, cele mai dense atacuri sunt adresate liderului partidului. Uneori au reusit, fapt dovedit in 2008, cand am obtinut cele mai proaste rezultate la alegeri.
– In plan local, cum se pozitioneaza PRM?
– Noi suntem un partid de centru-stanga. Prin statut si program. Asta nu inseamna ca nu putem colabora cu celelalte partide pentru interesul local. Am avut multi ani consilieri, primari, vicepresedinti ai CJ, am colaborat cu partidele aflate in majoritate, la putere, am incheiat aliante. Suntem un partid deschis la dialog, pe principii democratice, europene. Noi ne pregatim pentru alegerile locale din 2012, vom merge singuri si speram sa facem o figura frumoasa, mai ales ca pregatim destule surprize celor care sunt la conducerea unor institutii politice sau de stat. Dupa anul 2008, activitatea de partid a fost mai slaba, cateva organizatii s-au des­tramat, alti lideri ne-au parasit, au fost diferite frictiuni la nivelul conducerii, un interimat. Incepand cu 2009, de cand la conducerea filialei se afla Petru Cojan am ajuns la o formula ideala de conducere si de activitate, ne refacem incet-incet. Multi ani nu aveam unde ne intalni, ne rugam de unul sau de altul sa ne primeasca pentru o sedinta, pe la subsoluri, prin magazii, de parca eram in clandestinitate. Primaria ne-a luat sediul pe care il aveam si, cu toate interventiile noastre, cu cele ale prese­dintelui partidului, europarlamentar fiind, nu a binevoit sa ne dea macar un raspuns: se poate, nu se poate.

Pregatim multe surprize pentru alegeri

– Daca la nivel national, nationalismul este punctul forte al PRM, la nivel local, in Bacau, acest obiectiv este mai putin important. Cu ce va prezentati in fata electoratului?
– Exista un program la nivel national, din care am sa citez cateva obiective, suntem intre alegeri si – nu-i asa? – nu avem voie sa ne facem campanie. Dupa aceea, este prematur sa ne facem publice programele, ideile, obiectivele. Intai vrem sa stim cu cine ne luptam, cine ne sunt partenerii. Pe langa cele doua forte, USL si PDL-UNPR, vor mai fi in campanie si alte partide. Ne consideram a treia forta politica la nivel local. Avem avantajul ca suntem curati, din 2008 nu am fost la guvernare, avem de partea noastra cinstea, corectitudinea, avem oameni valorosi. Dezavantajul nostru este ca suntem un partid sarac, nu avem bani, subventii de la buget, fiecare candidat va trebui sa-si sustina campania. Cat priveste problemele din alte coalitii si partide, noi le monitorizam atent, le analizam si vom decide la momentul potrivit, cum la fel de atent si critic analizam activitatea Primariei Bacau, a celorlalte primarii si consilii locale. Cum va spuneam avem cateva surprize pentru actualul primar al Bacaului, pentru cel de la Onesti, dar si la Comanesti sau Buhusi. In Bacau, Romeo Stavarache nu si-a indeplinit promisiunile electorale, banii din buget au fost cheltuiti pe proiecte, unele discutabile, altele inutile, a indatorat orasul pentru multi ani de acum incolo. Vom analiza unde si pe ce s-au cheltuit banii, a fost oportun, au fost doar orgolii personale, deoarece am observat ca nu duce lipsa.
– Bacaul a intrat intr-un con de umbra, se situeaza acum printre municipiile resedinta de judet pe ultimele locuri in Moldova. Cum apreciati aceasta situatie?
– Nu vreau sa intru in polemica cu nimeni, insa acesta este adevarul. Nu se misca mare lucru. In mod normal, motorul dezvoltarii sunt investitiile, insa instabilitatea, criza la care facem mereu trimitere, legislatia neadecvata perioadei, absenta pe plan local a unei strategii clare, a initiativei, nedirectionarea fondurilor in consens cu dorintele populatiei sunt tot atatea obstacole in dezvoltarea localitatii. Este o mare criza de locuinte, de locuinte sociale, pentru tineri. Primaria, ANL, pot investi in acest domeniu. Punem pavele, punem borduri, sunt si ele necesare, dar nu sunt o urgenta.

PDL vrea sa ingroape partidele mici

– PRM va avea candidati proprii in toate localitatile?
– Avem acum un electorat care ne indreptateste sa speram la un procent de peste 12 la suta la viitoarele alegeri. Exista o nemultumire generalizata fata de actualele partide care s-au succedat la guvernare in ultimii ani. Avem un electorat fidel, insa depinde si de calitatea candidatilor pe care ii vom desemna sa ne reprezinte, sa candideze pentru o functie sau alta. Suntem la nivelul discutiilor cu multi membri pentru a candida la diferite functii in administratiile locale.
– In 2012 se preconizeaza, se discuta acum, sa fie cumulate alegerile locale cu cele parlamentare, s-a stabilit deja alegerea primarilor din primul tur. Sunteti pre­gatiti pentru acest lucru?
– Se discuta, insa va fi o lovitura neconstitutionala pentru partidele mici, care nu au forta, posibilitatile celor mari, care au primari, parlamentari, au bani, dar si multe institutii ale statului in subordine. Dupa aceea, nu avem galeti, cizme, ulei si zahar. Noi nu le putem promite decat ca vom face multe lucruri mai bine, pentru ei, impreuna. Daca vor sa ne voteze va fi bine, daca ei mai cred in actualii guvernanti este problema lor, insa atragem atentia ca tara este in pericol, economic, social si politic. Cred ca lumea s-a saturat si doreste o schimbare, iar noi le oferim o varianta. Vrem sa ne axam obiectivele politice, economice, sociale pe om, pe cetatean. Implinim, pe 29 august, 20 de ani de cand s-a infiintat filiala PRM din Bacau. Au fost ani grei, am capatat experienta, am invatat din greseli. Este un moment important pentru filiala noastra, pentru PRM.
– Domnule vicepresedinte, acesta este si motivul pentru care noi stam de vorba acum. Conducerea redactiei a considerat, cum este si normal, sa consemnam acest moment, aniversarea dumneavoas­tra. Ce va fi la alegeri, ce politica face sau va face PRM, ce le va promite oamenilor, este problema partidului si a electoratului. Eu va multumesc si, cu siguranta, vom mai avea ocazia sa stam de vorba.
Gheorghe Baltatescu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img