23 decembrie 2024

„Nu-mi place sa ma uit in urma”

interviu cu Ioan Bujor, primar al comunei Dofteana

– Domnule primar, am participat la mai multe intâlniri ale primarilor cu oficialitati ale judetului si am observat ca cele mai multe cereri, doleante vin din partea alesilor din comunele mici si mijlocii. Comuna Dofteana, una dintre cele mai mari unitati administrative din judet, nu are probleme?
– Intâi sa facem o precizare: comuna Dofteana este cea mai mare comuna din judet ca numar de locuitori si face parte din primele cinci din România, populatia variaza intre 11.400 si 12.000 de locuitori, iar suprafata este de 17.500 ha. Din comuna Dofteana fac parte sapte sate: Dofteana, Larga, Cucuieti, Bogata, Haghiac, Stefan Voda si Seaca, care sunt amplasate de o parte si de alta a Trotusului. Exista, ca in orice alte comune mari o fluctuatie a populatiei, una naturala, iar alta ocazionala, determinata de migrari si emigrari in alte localitati din tara sau peste hotare. De exemplu, intre 600 si 700 de locuitori pleaca in alte tari la studiu sau la munca. Este interesant ca multe familii s-au stabilit in Italia, Spania sau Germania, insa vin periodic acasa si investesc aici in achizitii de terenuri, isi construiesc case, unii isi deschid diferite afaceri. In ceea ce priveste afirmatia dumneavoastra, Dofteana are probleme, si inca destul de multe, insa comuna are avantajul, marele avantaj ca are un buget destul de mare, in comparatie cu o localitate cu 2000 de locuitori. Am sa mentionez aici ca sunt inregistrate peste 4500 de roluri, 100 de societati comerciale, cu diferite profiluri, institutii publice (15 scoli si gradinite, cabinete medicale, farmacii, posta etc), de unde se incaseaza taxe si impozite. Ca unitati economice mai mari sunt cele din domeniul petrolier, al prelucrarii lemnului (o fabrica de mobila cu 400 de angajati, alte unitati mai mici care folosesc lemnul ca materie prima), o fabrica de pâine, magazine.



Nu am candidat la Primarie pentru functie

– Sunteti la primul mandat, sunt trei ani de când ati fost ales primar, daca va uitati in urma, ce nu ati rezolvat din ceea ce le-ati promis locuitorilor când au mers la vot?
– Nu-mi place sa ma uit in urma, stiti cum se spune, cine se uita prea mult in urma nu mai vede viitorul. Eu nu am candidat la primarie pentru titlu, pentru functie, eu am vrut sa-mi demonstrez mie, dar mai ales concetatenilor mei, ca pot face multe pentru ei, având ca argumente originea mea, realizarile mele ca gospodar al aceste localitati, competenta, capacitatea de a lucra in echipa. Am preluat de la fosta administratie doua mari obiective, Gradinita cu program prelungit si Casa de Cultura, la care nu se mai lucra deoarece nu aveau o sustinere financiara suficienta, ca exemplu Casa de cultura era inceputa din 2003, iar noi am inaugurat-o in toamna anului 2010, la fel Gradinita am finalizat-o la inceputul anului scolar 2009-2010. Impreuna cu consilierii locali ne-am sfatuit si am demarat alte investitii, cum ar fi reabilitarea dispensarului medical (acum arata ca o mica bijuterie, cu medici generalisti, stomatologi, asistente medicale), dupa care am pus in aplicare programul de reabilitare a tuturor scolilor si gradinitele din comuna si a lacaselor de cult. Nu a fost usor, dar avantajul nostru este ca multe lucrari le-am facut in regie proprie, ne-am constituit o echipa formata din 10 oameni, meseriasi in mai multe domenii si am executat multe lucrari din cele planificate.
– Inainte de sta noi de vorba am citit pe site-ul Primariei câte ceva din istoria acestor locuri. Ocupatiile de baza ale oamenilor au fost cresterea animalelor, exploatarea petrolului, prelucrarea lemnului. Cum se prezinta situatia acum?
– In Dofteana se exploateaza petrol din 1440, evident ca prin metode empirice, apoi activitatea a luat amploare, aici, la Poeni, a fost montata prima instalatie de foraj din România, locul este marcat chiar cu o mica sonda si o placa pe care este mentionat acest lucru. Acum a fost intrerupt forajul, mai sunt in exploatare doar instalatiile de productie, activitatea fiind concesioanta pe mai multi ani unei firme din Austria, care, pentru rentabilizare a restrâns activitatea, a dat oameni afara, au adus instalatii moderne si lucreaza cu un numar mai mic de personal. Mai sunt peste 270 de sonde in functie, mai bine de 100 sunt in conservare, iar activitatea de foraj a fost intrerupta. Pozitiv pentru comuna este ca drumurile de acces sunt foarte bine intretinute, in acest fel beneficiaza si localnicii de aceasta infrastructura, pentru a merge la padure, la terenurile agricole pe care le au in acele perimetre. Cât priveste exploatarea lemnului, ea continua si astazi, avem in comuna o fabrica de mobila, alte mici ateliere cu acelasi profil, iar Directia silvica exploateaza organizat de pe alte suprafete din patrimoniul statului.

Izvorul sanatatii este la Ciunget

– Când eram copil am fost in zona, la Ciunget si am vazut acolo niste izvoare cu ape minerale, de unde localnicii dar si alti vizitatori consumau acea apa sau isi umpleau damingenele pentru acasa. S-a facut ceva in timp pentru a exploata in scop terapeutic aceste izvoare?
– Pe valea Doftenei, la Ciunget, este un izvor de apa minerala foarte buna pentru afectiuni biliare, gastrice etc., deci pentru cura interna, si mai este unul la Sararie, la hotar cu Slanic Moldova. De prin anii 2006-2007, când m-am hotarât sa candidez pentru functia de primar, unul din obiectivele mele a fost si reabilitarea acelor izvoare, dar si construirea unor cai de acces. Cu ani in urma, in zona era un terasament de unde se transporta materialul lemnos pe o cale ferata ingusta, insa, asa cum s-a intâmplat peste tot in anii de dupa revolutie, calea ferata a fost furata, terasamentul s-a destabilizat si a alunecat peste acel izvor. In primavara anului 2009, am reusit de l-am captat, l-am adus cu 250 metri mai jos, intr-o parcare, am construit un zid de consolidare si o troita. In aceste conditii, foarte multi doritori pot avea acces la izvor, cu paharul, cu bidonul, pot ramâne câteva ore in acel loc, care este foarte frumos si practic. In aceasta vara, ma voi ocupa de stabilirea proprietatilor apei, de obtinerea avizelor de exploatare si, poate, impreuna cu Directia Silvica sa facem o treaba gospodareasca acolo, sa multiplicam gurile de preluare, sa construim spatii de adapostire si odihna, astfel ca zona sa devina un punct de atractie turistica, dar si benefica pentru persoanele care au afectiuni de care am pomenit la inceput. Tot din 2008, am vrut sa deschid o zona rezidentiala si am largit PUG-ul localitatii Dofteana, pe valea cu acelasi nume, pâna la padurea DS, pe o lungime de 2,8 km se pot construi, la poalele padurii, diferite imobile. Vom amenaja drumul si vom introduce utilitatile, mai ales apa, deoarece curent electric este in zona de la Petrol. Deja a inceput construirea a doua pensiuni si sunt alte cereri.

Investitii pentru sanatatea oamenilor

– Sunteti o comuna mare, cu posibilitati financiare destul de consistente, insa mereu este nevoie de mai mult. Vorbim in ultimii ani de bani europeni pusi la dispozitia României, câti bani au intrat in Dofteana de la UE?
– Mereu se da vine pe comunitatile locale ca nu atrag asemenea fonduri, insa este destul de dificil. In 2008, localitatea Dofteana nu avea dreptul sa acceseze fonduri europene, din cauza ca, alaturi de alte 13 comune, eram pe lista neagra. A fost un litigiu la un proiect de construire a unui drum prin Programul SAPARD, proiectantul nu era compatibil, deoarece era si functionar public, astfel ca s-a intocmit un dosar penal, iar pâna la finalizarea lui nu am avut voie sa depunem alte proiecte. Am fost nevoit sa returnez suma de 1,3 miliarde de lei la Sapard si am avut dezlegare la alte proiecte. Am inceput cu Masura 3.2.2., un proiect integrat, cu mai multe obiective: 11 km de canalizare si o statie de epurare de mare capacitate, infiintarea unui centru After School, in satul Bogata si asfaltarea unui kilometru de drum in satul Seaca. Valoarea lui era de 2,5 milioane de euro. La verificare am fost depunctat din cauza faptului ca Dofteana depasea 10.000 de locuitori si avea un grad mediu de saracie de 4,5. In aceasta situatia am dezmembrat proiectul si am depus la Ministerul Dezvoltarii proiectul pentru drum, pe care l-am dezvoltat la 2,8 km, iar pe 20 iulie a avut loc licitatia. Canalizarea si Statia de Epurare au fost depuse tot la MDT, proiectul fiind declarat eligibil.
– Mi-ati spus ca anul 2011 este anul Sanatatii, cum acoperiti aceasta afirmatie?
– Este o poveste lunga, cu munca multa, bani putini si beneficii mari pentru cetateni. Am renuntat la proiectul pentru After School din satul Bogata, copiii ii transport patru kilometri cu microbuzul la Dofteana, iar cladirile scolii si gradinitei din satul Bogata le-am concesionat unei firme din Anglia, pentru infiintarea unui Laborator de analize medicale, investitie care fi finalizata in toamna anului 201, extrem de util pentru aceasta zona, pacientii nu vor mai trebui sa se deplaseze la Onesti sau Bacau. Pe lânga Laboratorul de la Bogata, am mai concesionat 1400 mp unei firme din Moinesti, care va investi cu fonduri europene in construirea unei clinici de obstretica-ginecologie, cu termen de finalizare in 2012. Si nu m-am oprit aici, unei firme din Bacau i-am concesionat 100 mp, care a investit in constructia celei mai mari si mai moderne farmacii din mediul rural. Comuna nu avea medic stomatolog, astfel ca am concesionat unui medic un spatiu in Sala de sport, construita in 2009, prin Fondul National de Investitii, care era prevazuta si cu un cabinet medical. Am facut ceea nu s-a mai facut in ultimii 30 de ani. Printr-o munca extrem de dificila, am reusit sa mai aduc inca doi medici de familie, carora le-am concesionat doua spatii in Centrul Cultural Multifunctional, in total comuna are cinci medici de familie.

Toata comuna are apa curenta

– Va acuza lumea ca ati investit doar in satele de unde provine familia dumneavoastra.
– Nu-i adevarat. Am construit si construim in continuare. Nu am neglijat niciun sat. In Cucuieti am reabilitat caminul cultural, inaugurat pe 20 mai. Cu bani de la buget si cu ajutor de la niste sponsori, cum ar NuclearElectica, cu 2 miliarde de lei, construim un pod si consolidam niste maluri distruse la inundatiile din 2010, scotând din izolare sapte familii. In regie proprie mai avem un santier la un pod de 20 de metri si el distrus la inundatii, dar si o statie de reglare a presiunii apei, dotata cu aparatura moderna care imi va ridica apa la 300 de metri, astfel ca toti abonatii sa beneficieze de apa 24 de ore din 24. Trebuie sa stiti ca toata comuna are apa curenta, am construit 17.500 metri de coloana de apa, numai prin hotarârea CL, fara proiect, doar cu acceptul scris al celor care au dorit sa aiba apa pe ulita, in sat, in case. Satul Larga l-am legat direct din conducta de la Darmanesti, nu numai ca eu sunt din acel sat, dar si in Cucuieti am dus apa la 500 de metri inaltime, am montat si acolo o statie de reglare a presiunii, astfel ca este apa in toate catunele. Mai avem un proiect la Masura 1.2.5., prin Ministerul Agriculturii, pe care l-am depus in 2010, este vorba de construirea unui drum de acces agricol, care face legatura intre Dofteana si Darmanesti, pe câmp, astfel ca scoteam utilajele agricole si carutele de pe DN 12A, totodata se deschide accesul si spre unele societati agricole si de constructii. In urmatoarea perioada vom inaugura o scoala cu patru sali de clasa construita prin Banca Mondiala, care a costat 14,7 miliarde de lei. Acestea sunt proiectele, acestia sunt banii de la Guvern si europeni absorbiti de comuna Dofteana.

Primarul trebuie sa fie gospodarul satului

– Sunteti primar din 2008, au trecut trei ani de la preluarea mandatului. Ce calitati trebuie sa aiba un om pentru a fi ales primar?
– Pe 24 iunie am implinit trei ani, am iesit primar din primul tur, cu 61 la suta din voturi, in fata la sapte candidati. Toti au mai candidat si in legislaturile anterioare, iar unul a fost si viceprimar. Niciodata nu am fost consilier, nu am fost inregimentat politic pâna atunci, am depus candidatura ca un simplu cetatean, insa eram cunoscut de oameni ca un bun gospodar, ca un om care are ceva de spus in comunitate. In primul rând, cred ca am fost iubit de Dumnezeu, a doua problema am avut avantajul ca sunt nascut si crescut in satul Larga, sotia este nascuta in Cucuieti, iar casa unde locuim ne-am facut-o in centrul satului Dofteana. Dupa aceea, aici ne-am inchegat o familie, formata din doi copii, ambii au terminat o facultate si-si urmeaza drumul lor in viata, fata este contabil sef la o societate in Iasi, baiatul este in anul 4 la Facultatea de constructii, nora este economist la o firma. Si acest lucru a contat foarte mult in alegerea din iunie 2008. La toate acestea se adauga educatia, comportamentul, stiinta de a lucra cu oamenii, spiritul de echipa. Cetatenii au vazut, vad cum stii sa te gospodaresti acasa si au certitudinea ca esti o garantie pentru a fi ales, dincolo de aparteneta ta la un partid sau altul. Eu nu am program de audienta, zilnic usa de la biorul primarului este deschisa, zilnic ma deplasez la lucrarile pe care le am in derulare, stau de vorba cu oamenii, ma consult cu ei, le cer sfatul, ei ma intreaba pe mine. In fiecare zi ma intorc din teren cu zeci de probleme ridicate de locuitorii din satele comunei, adun staff-ul si le dau in lucru. Si mai este un aspect la care tin foarte mult si le cer si colaboratorilor mei acelas lucru: politete, rabdare, respect pentru cel care vine la Primarie, indiferent de vârsta, pregatire sau afinitati politice.
– Domnule primar, incepând din 2012, primarii vor fi alesi din primul tur. Cum apreciati aceasta modificare a legii?
– Este, in opinia mea, o decizie buna. Nu stiu daca ma avantajeaza sau nu, insa sunt sigur ca daca voi fi sanatos si imi voi indeplini tot ceea mi-am propus voi ales din primul tur, asa cum s-a intâmplat si in 2008, cu modificare sau fara modificare a legii. Eu am incredere in concetatenii mei si va spun sincer nu ma gâdesc in primul rând la candidatura, ma lupt pentru a-mi indeplini promisiunile. Este foarte important pentru mine, pentru numele meu, pentru familia mea. Din primul tur este mult mai echitabil, mai democratic, cu o plaja mult mai mare de concentrare a voturilor.

Nu-mi plac consilierii pasivi

– As vrea sa va exprimati opinia asupra unei probleme pe care vreau de mult timp sa o pun unui primar: activitatea unui consilier este stabilita prin lege, insa nu mi se pare normal ca munca lui sa se limiteze doar la a participa la sedintele CL?
– Nu. Din experienta de trei ani va pot spune ca lucrez cu un consiliu format din 17 membri, fiecare cu orientarile lor politice, cu partidul care i-a sutinut, avantajul meu este ca majoritatea fac parte din acelasi partid ca si mine. Nu sunt de acord nici eu ca un consilier ales pe lista unui partid sa participe doar o sedinta pe luna, ridica mâna si primeste “solda”. Consilierii nu au putere financiara, ordonatorul de credite este primarul, insa un consilier poate fi initiator de proiecte, poate face loby pentru un proiect din satul de unde provine, poate sustine alaturi de alti colegi un proiect sau altul. Ei trebuie sa fie activi si nu pasivi. In acesti ani niciun consilier nu a venit cu un proiect. Va vine sa credeti? Cei zece consilieri alesi pe lista PDL nu au viata usoara cu mine. Am câte un consilier sau doi in fiecare sat. Acum balastam toate drumurile si ulitele din toate satele, le-am spus sa vina cu referate semnate de cetatenii care cer asemenea lucrare, acel referat va sta la baza hotarârii de consiliu prin care se aloca bani. Ce am realizat? Consilierul se aproie mai mult de oameni si, in acelasi timp ma sprijina in executarea lucrarilor. Este pacat ca anumiti consilieri din opozitie nu au disponibilitatea de a fi alaturi de noi. Este o chestiune de vointa, de respect pentru alegatori. Cum se duc ei anul viitor in fata electoratului?

Bogatia comunei vine de la oameni

– Spuneti-mi una dintre bucuriile, satisfactiile din acest mandat?
– Este greu sa fac un clasament. O sa va spun una, care are lânga ea o poveste. Sunt cetatean al satului Larga, insa parintii mei se trag din satul Cucuieti, la fel si sotia, normal ca mostenirea, pamântul vin din satul Cucuieti. Am vrut sa fac ceva si pentru satul parintilor mei, am tras apa la 500 m inaltime, am asfaltat drumul pâna acolo sus, am introdus lumina electrica, am pus un microbuz si tranportam copii la scoala. Ca sa inchei, am mai construit o troita la sfintirea careia au participat peste 700 de persoane. Am o multumire sufleteasca si ma bucur ca oamenii, care ma cunosc de când eram copil, ma saluta si isi ridica palaria. Drumul asfaltat trece si pe la poarta unor consilieri din Opozitie, pe la poarta parintilor lor. Am asfaltat si la Stefan Voda 1,8 km, am asfaltat aici mai sus de Primarie 700 de metri, pâna la cimitir, dar si la Biserica catolica pe Seaca 400 de m, am tras iluminat si in cimitir. In toate satele am facut câte ceva, chiar si in satele unde am avut mai putine voturi. Am facut o casa parohiala in satul Bogata, am distribuit materiale de constructii si vom reabilita in totalitate biserica catolica din sat. Vreau sa nu fac deosebire, nu-i corect, deoarece la instalare am spus ca le multumesc tuturor celor care m-au votat si celor care nu m-au votat. Programele mele viitoate, si nu sunt putine, vizeaza in continuare imbunatatirea vietii cetatenilor. Suntem o comuna binecuvântata, inobilata cu munca oamenilor de aici, oameni harnici, care isi iubesc locurile in care s-au nascut, au invatat, muncesc si traiesc.
Gheorghe Baltatescu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img