Interviu cu pr. Lucian Simon, director al Asociatiei „Caritas”, responsabil al Centrului de Spiritualitate si Tratament Balnear „Fericitul Ieremia Valahul” Sarata, judetul Bacau
La numai sapte kilometri de Bacau, intr-un cadru natural extraordinar, inconjurata de padure, se afla o statiune de care putini bacauani stiu. Proprietatile curative ale izvoarelor minerale de la Sarata Bai sunt cunoscute inca din vechime pentru proprietatile terapeutice si rivalizeaza cu cele de la Sovata, Caciulata, Baile Felix sau Herculane. Din pacate, statiunea a fost uitata timp de zeci de ani, apa din izvoarele Rapa lui Voda, Coasta Mosului, La Oglinzi, Izvorul Puturos au fost folosite doar de locuitorii din satele dimprejur, acestia improvizand la marginea drumului cazi din lemn unde se tratau dupa metode empirice. In 1929, Episcopia Romano-Catolica din Iasi a cumparat terenul si o parte din izvoare, amenajand aici o mica statiune, ea functionand pana dupa razboi, cand a fost nationalizata, iar mai tarziu a fost sediul CAP din localitate. Episcopia Romano-Catolica din Iasi a cumparat imediat dupa Revolutie asezamantul, in urma unei licitatii, si a inceput reamenajarea si amenajarea, cu toate dotarile, a unei baze de tratament. Valoarea statiunii este deocamdata una locala si este unul dintre acele locuri, extrem de putine in zona Bacaului, in care poti face o baie cu apa sarata cu scop terapeutic in bazine cu apa rece sau, la cada, cu apa calda, numai dupa recomandarea medicului, care se afla la dispozitia doritorilor de diminata si pana seara. Se poate imbina, dupa preferinte, utilul cu placutut.
Cu alte cuvinte, toate facilitatile pentru a te bucura de o zi sau chiar mai multe de tratament, relaxare si de binefacere, luand in calcul ca exista si posibilitati de cazare, in conditii excelente.
– Parinte, prezentarea noastra ar putea fi acuzata de publicitate, insa am plecat de la faptul ca avem aproape de noi o oaza de sanatate de care putina lume stie si ca persoane cu posibilitati materiale reduse dar cu grave afectiuni pot sa benefecieze de tratament cu apele de la izvoarele de la Sarata. Care este, pe scurt, istoria acestei mici statiuni?
– Centrul de Spiritualitate si Tratament Balnear “Fericitul Ieremia” este proprietatea Episcopiei de Iasi, obtinuta din 1929, luata abuziv in timpul colectivizarii, fiind recuperata in 1991, prin participarea la o licitatie, fiind asadar recumparata. Dintotdeauna a functionat aici o baza de tratament cu apa sarata. In prezent izvoarele cu apa sulfuroasa, clorurata, iodurata, calcica si bromurata concentrata, mineralizata este folosita pentru multe afectiuni, recomandate pentru fiecare pacient de medicii specialisti din statiune. De precizat ca apa este doar pentru tratamente externe. Sunt cateva izvoare pentru cura interna, undeva mai sus, in padure, la care noi nu avem acces, insa sunt pe proprietate publica.
– Poate veni oricine, iti trebuie trimitere de la medic?
– Pentru tratament in Casa, pacientul fie vine cu o trimitere de la medicul de specialitate, fie primeste recomandare de la medicii din Centru. Sunt permanent doi medici care acopera programul de luni pana sambata, insa sunt situatii cand pot veni si duminica. I se face consult, iar in urma istoricului afectiunii se recomanda tratamentul specific: bai la cada, masaje, tratament kinetoterapeutic, jacuzzi sau proceduri diadinamice. Este o mare raspundere pentru medic, in interiorul casei nu poate intra nimeni fara recomandarea medicului, pentru piscine exista un Regulament in care se specifica ca orice expunere sau cura de apa se face pe propria raspundere. La intrare sunt afisate indicatiile si contraindicatiile, asa ca le recomand tuturor sa le consulte inainte. Regulamentul mai contine si alte restrictii care tin de ordine, disciplina, comportament. Aici sunt piscine de tratament.
Cura de bai de la Sarata are efecte benefice in cazul inflamatiilor cronice degenerative ale sistemului osteo-articular, recuperare dupa accidente cerebrale minore cu sechele de tipul paraliziilor, dureri cronice ale muschilor, recuperare dupa accidente osteo-articulare, fracturi osoase care se recupereaza cu dificultate stimuland aparitia calusului, afectiuni locomotorii, ale pielii (eczeme, psoriasis, prurit cronic), boli ale sistemului nervos periferic, limfaritism, boli ganglionare periferice.
– Am retinut ca acestea sunt tratamentele din interiorul Centrului, asupra caruia vom reveni. Exista si posibilitati de tratament si in exterior, despre ce este vorba?
– Tot pe baza recomandarii sau pe proprie raspundere, cum am spus, pacientii sau vizitatorii de ocazie, mai ales in weekend, atunci cand vremea permite, beneficiaza de doua piscine cu aceeasi apa, cu aceleasi calitati si doua cazi tip jacuzi. In interior, repet, apa este calda, iar in exterior la temperatura mediului. Avem amenajata o terasa-restaurant, unde pacientii sau vizitatorii au posibilitatea de a cumpara diferite produse (sucuri, bere fara alcool, gratar, mici), astfel ca nu mai sunt nevoiti, ca in alti ani, sa se deplaseze in sat sau sa vina cu produse de acasa. Pentru un concediu sau in weekend avem posibilitati de cazare, sunt 18 locuri in camere cu doua paturi (in viitorul apropiat vom amenaja si alte camere la mansarda), dar si 10 locuri in casute. Preturile sunt accesibile pentru toate buzunarele, cum se spune, singura rugaminte fiind aceea de a retine din timp locuri.
– Cum este stabilit programul: poti veni pentru o zi, pentru 10 zile sau doar in weekend?
– Fiecare cum doreste si are recomandare. Pentru un tratament de la care astepti rezultate este nevoie de cel putin 10 zile. Majoritatea vine sa faca si un tratament nu doar pentru agrement, plaja sau odihna.
– Noi stim doar de marile statiuni, alergam dupa recomandari, ne ducem pe cont propriu. Cu ce alte statiuni se poate compara Sarata in ceea ce priveste proprietatile terapeutice ale apei?
– Avem buletine de analize, eliberate de institutii specializate din Romania si chiar din Franta. Salinitatea, concentratia sarii este mult mai mare decat la Sovata sau Tusnad, unii fac comparatie si cu Caciulata, evident in avantajul apei de la noi. Toti indicii pot fi consultati la Baza de tratament. Vedeti, asadar, care sunt argumentele pentru a veni la Sarata.
– Am ajuns la un punct critic: Statiunea Sarata este in nomenclatorul statiunilor balneo-terapeutice, medicii stiu, cunosc toate acestea, pot face recomandari, doritorii pot beneficia de bilete prin Ministerul Muncii?
– In viitorul apropiat statiunea noastra va fi inscrisa in circuitul statiunilor traditionale, a celor de stat, cum sunt ele cunoscute. Ea nu figureaza acum, deoarece multi ani noi am fost in litigiu cu diferite institutii si persoane si nu am avut o garantie sigura. Astfel ca in anii din urma ne-am axat pe investitii in amenajari si dotari, pe care le-ati vazut. Acum urmeaza sa incheiem contracte fie cu Casa de Sanatate, fie cu Casa de Pensii, astfel ca toti pacientii, repet pacientii, sa beneficieze de reducerile corespunzatoare, iar adresabilitatea si accesabilitatea sa fie mult mai mari. Acum serviciile se achita de fiecare si, cum v-am spus, preturile sunt aproape modice. In prezent, elibereaza recomandari doar medicii care stiu, care au auzit de ea, din spitale sau medici de familie. Noi mai facem cunoscuta statiunea prin parohii, preoti, presa si site-ul statiunii.
Contraindicatii: afectiuni inflamatorii acute, cancer sau tumori maligne, afectiuni circulatorii, tenisune arteriala ridicata, tuberculoza, afectiuni grave ale sistemului nervos central, boli epidemice, sarcina.
– Stiu ca debitul izvoarelor este mai mic, este suficienta apa pentru a asigura o permanenta reimprospatare?
– Am mai auzit aceasta remarca. Debitul este de 10 l/s, suficient pentru tratamentele din interior, dar si in bazine, se vede si de la supraplin, apa este permanent in miscare, in curgere, nu ca la strandurile din oras.
– Ce alte facilitati mai sunt la care pot apela pacientii, vizitatorii?
– Cabinetul medical este permanent deschis, cum v-am spus, se pot face electrocardiograme la cerere, ecografii, biorezonanta magnetica – testare si terapie energetica (aici este nevoie de programare) -, toate contracost, insa sunt nevoit sa ma repet, preturile sunt mult mai mici decat la oricare alt cabinet din oras.
– Vorbiti mereu de preturi, de marimea lor, sunt persoane care beneficiaza de reduceri?
– Avem contracte cu diferite asociatii, cum este cea de la Ungureni, cu scoli unde sunt copii cu dizabilitati, care vin aici pentru tratament sau agrement in fiecare an, mai ales in perioadele cand nu este aglomerat, toamna, iarna. Toate serviciile pentru aceste persoane sunt gratis. Trebuie sa stiti ca sunt si persoane adulte care beneficiaza de gratuitate sau reduceri, daca se constata ca nu au posibilitati financiare suficiente, insa au nevoie de un tratament. Nu putem acorda gratuitate la toata lumea, efortul finanaciar ar fi foarte mare, insa, in masura posibilitatilor facem si acte de caritate. Diferenta de pret, de costuri este suportata de Asociatia Caritas din venituri proprii. Sa ne intelegem, nu este pentru noi o afacere, nici nu s-ar putea, sumele incasate la Sarata Bai, atatea cate sunt, sunt distribuite si redistribuite catre proiectele sociale pe care le avem in derulare.
– Statiunea nu are bucatarie proprie, nu se poate servi masa aici?
– Nu, ea functioneaza in regim de hostel. Avem o bucatarie unde pacientii pot sa-si pregateasca masa, au la dispozitie tot ce le trebuie.
Amatorii de sport beneficiaza de o sala de popice, masa pentru biliard, mese de tenis, biciclete ergometrice. Pacientii beneficiaza de masaje medicale in asociere cu plaja si sedinte de kinetoterapie.
– Care este capacitatea maxima a statiunii?
– Despre cazare am vorbit. In exterior, intr-o zi cu soare, in weekend, pot veni 200-300 de persoane, insa in mod normal 80-90 de persoane, fiecare beneficiind de sezlog, dupa achitarea taxei de intrare. Lumea care face baie in piscina sau numai plaja poate solicita masaj, reflexoterapie, fizioterapie, pot juca tenis de masa, biliard, popice sau pot folosi bicicletele de pe holuri. Programul incepe la 8.30 si se termina la ora 18, in interior, dand posibilitatea si celor care lucreaza sa vina la tratament dupa amiaza. In exterior programul este in functie de vreme. Sa stiti ca multi bacauani vin aici, isi fac tramentul recomandat, se duc acasa si revin a doua zi. Altii vin doar pentru plaja si bai la piscine.
– Cum ajung in statiune cei care nu au masina proprie?
– Sunt multe posibilitati, diferite societati au curse cu microbuze din Autogara, de la Narcisa, dinspre Luizi Calugara, curse care vin pana aici. Este si un afisaj la intrare, dar doritorii se pot interesa si la receptia Bazei (tel. 0234-214.702).
– La Sarata Bai este si un centru de spiritualitate. Ce inseamna si ce se petrece aici?
– De la infiintare a fost si a ramas o Baza de spiritualitate si tratament. Aici se organizeaza si zile de reculegere, de exercitii spirituale, pot veni grupuri de copii, de tineri, de adulti insotiti de preot. Aceste activitati (sedinte, conferinte, cateheze) se organizeaza mai ales in perioadele cand Baza nu este solicitata de pacienti, adica in anotimpurile mai reci, cand este mai multa liniste si mai putin trafic.
– Sunteti si directorul Asociatiei CARITAS Bacau. Cu ce se ocupa aceasta?
– Este o asociatie de caritate, care functioneaza pe langa Centrul Diecezan al Episcopiei Romano-Catolice Iasi. Are sute de beneficiari integrati in diferite proiecte sociale, atat in asociatiile din Iasi, Roman, cat si in Bacau. In Bacau avem un Camin de batrani, activitate de ingrijire la domiciliu a persoanelor cu probleme medicale sau sociale, un cabinet de stomatologie. Selectia persoanelor si a familiilor se face pe baza unei anchete sociale, Asociatia Caritas fiind acreditata de Ministerul Muncii.
Gheorghe Baltatescu