23 decembrie 2024

„Medicul legist face lumina din intunericul mortii”

Interviu cu dr. Marcel Badara, medic primar, sef Serviciu Medico-Legal Bacau

– Domnule doctor, mergem la medic atunci cand avem o problema de sanatate. Sunt situatii cand aceasta interventie nu mai foloseste la nimic, pacientul fiind declarat decedat. In alte cazuri, decesul intervine in urma unor accidente sau agresiuni din partea altor persoane. La ce mai foloseste interventia medicului legist?
– Munca medicului legist este extrem de importanta mai ales in cazul deceselor suspecte. Orice moarte suspecta in spital sau in alte conditii este supusa necropsiei in primele 24 de ore de la declararea decesului. Noi stabilim clar care sunt cauzele: violente sau nonviolente. Sunt cazuri in care, la prima vedere pare nonviolenta, iar la necropsie sa descoperi fracturi, rupturi de organe, hematoame cerebrale, care duc la concluzia unei morti violente. De asemenea, pot fi inecuri accidentale, suicidale sau criminale. Misiunea noastra este sa ajutam politia si justitia in indepartarea suspiciunilor in cazul mortilor violente si aflarea adevarului. Repet, numai mortile suspecte, fara diagnostic, in primele 24 de ore, sunt supuse necropsiei. Mai trebuie sa facem o precizare, necropsia nu se face numai de Medicina legala, se pot efectua si de Serviciul de Anatomie Patologica. Nu toate corpurile sunt supuse necropsiei, chiar daca decesul a avut loc in spital. Sunt insa si cazuri cand familia poate cere necropsia sau medicul curant.
– De ce trebuie sa stea un decedat 24 de ore la prosectura?
– Au fost cazuri de moarte aparenta, un stop cardiac etc., dupa care omul si-a revenit in acest interval, ori pe drum ori la morga. Pentru mai multa siguranta, s-a stabilit acest termen. In Bacau, dupa informatiile mele nu au fost asemenea cazuri, insa literatura de specialitate a consemnat si situatii de acest gen, unele celebre.

Privesc in corpul uman ca intr-o oglinda



– Domnule doctor, am vazut familii nemultumite deoarece nu au putut sa ridice corpul de la morga decat dupa trei zile, decesul a intervenit vineri si el poate fi ridicat abia luni. Care sunt cauzele?
– Nu noi stabilim acest termen. Serviciul nostru lucreaza in fiecare zi, fie vineri, sambata sau duminica, insa, probabil, acolo nu se lucreaza in acele zile. Sunt situatii cand corpul poate fi retinut mai multe zile pentru finalizarea tuturor cercetarilor necesare stabilirii unui diagnostic clar, fara niciun dubiu. Serviciul de Medicina Legala lucreaza 24 de ore din 24, pentru a raspunde imediat oricarei cereri venite din partea Politiei sau Parchetului, deoarece au nevoie de stabilirea cauzelor decesului in cel mai scurt timp.
– Ce mai vede medicul Badara in corpul uman supus necropsiei?
– Trebuie sa va spun ca noi procedam la o necropsie completa nu numai in partile suspicionate a fi fost supuse unei agresiuni. De multe ori nu vezi leziunile cu ochiul liber si atunci trebuie sa recoltezi probe histopatologice, urmeaza examene microscopice in urma carora aduni probe indubitabile. Un infarct nu se vede decat dupa ce trec 24 de ore, nu se vad leziunile pe corp, dar la microscopie vezi tot. Vad si va pot spune daca a avut o alimentatie normala, daca nu, ca era subnutrit, ca a fost bautor, fumator, ca i-au placut mancarurile grase si efectele lor. Pe pachetele de tigari sunt acum tot felul de desene care ne avertizeaza asupra pericolelor fumatului. Eram si eu fumator in tinerete, dar dupa ce am deschis mai multe corpuri si am vazut cum arata un bolnav de TBC pulmonar, cum arata un plaman de fumator, cu neoplasme, de frica m-am lasat, n-am mai pus tigara in gura. Sunt tot felul de tratamente pentru a te lasa de fumat, dar cel mai bun este sa vezi un asemenea plaman, o inima sau anumite vase de sange. Dintr-un foc s-ar lasa de fumat. Se poate observa de asemenea ca nu prea avem grija de corpul nostru cand suntem in viata, nu ne iubim indeajuns, uitand ca nu traim o vesnicie.
Satisfactia medicului legist este aflarea adevarului

– Munca unui medic legist nu este dintre cele mai ravnite, daca adaugam si faptul ca trebuie sa procedati la necropsie pe unele corpuri descoperite dupa luni si chiar ani.
– Ne-am obisnuit cu toate. Un medic legist nu poate ignora nici cea mai mica proba, nici cel mai mic indiciu care ar putea sa duca la un diagnostic corect. Avem, si nu de putine ori, cadavre pe masa care au stat in apa mai mult timp, au fost desoperite prin paduri. In orice situatii trebuie sa intervenim, pentru a oferi organelor de cercetari penale indiciile necesare pentru a putea lua o decizie corecta.
– Lucreaza si medici femei in aceasta specialitate?
– Sigur. Avem doua colege, doctorita Iftimie, un medic cu o bogata experienta, si o colega mai tanara, dr. Mateiciuc. In toata medicina legala din tara lucreaza si medici femei. Multe servicii judetene sunt conduse de medici femei. Este o meserie extrem de interesanta, care, dincolo de inconvenientele specifice, aduce si satisfactii.
– Vroiam sa va intreb despre satisfactii. Daca un medic care lucreaza cu pacienti vii are bucuria, satisfactia salvarii unei vieti, ce satisfactii poate avea un medic legist?
– Una foarte mare: aflarea adevarului si repunerea, prin adevar, a ordinii firesti a vietii. Daca aparatura, metodele de investigare s-au diversificat, au evoluat, acelasi lucru s-a intamplat si cu modalitatile de comitere a unor infractiuni, sau invers, cum vreti sa o luati. In aceste conditii, este cu atat mai mare satisfactia atunci cand poti oferi anchetatorilor, dupa examene minutioase, rezultatele necropsiei, ale altor genuri de examene necesare si obligatorii.
– In cei peste 30 de ani de medicina legala ati avut si cazuri deosebite, extrem de grele. Spuneti-mi unul la care a fost nevoie de multa munca, de situatii inedite.
– Am avut foarte multe in cariera mea. La Valea lui Ion, comuna Blagesti, a ars o casa, pompierii descoperind cadavrul unui barbat. La prima vedere parea o moarte prin axfisiere, prin ardere. La autopsie am descoperit mai multe fracturi craniene, hematoame. Verdictul noastru afost crima. Am anuntat imediat politia, care a descoperit faptasii. Erau doi. Unul a fugit si s-a inecat, celalalt a fost prins. Un caz banal, daca nu se facea autopsia, nu stia nimeni ca respectivul a fost omorat. Cu multi ani in urma, la patru dimineata suna telefonul. Doctore, avem patru crime, spune repede colonelul Schiopu, comandantul Politiei judetene. Ne vedem acolo. Ajung la Magura, soseste si procurorul, gasim un cadavru sub un maldar de rufe, unul sub pat, altul intr-o magazie, si, culmea, ultimul la baia comunala. Ce se intamplase? Un tip, venit din alta localitate, venetic cum ii spuneau ei, a avut o discutie in casa, i-a omorat pe cei trei, s-a dus cu un ciocan la Baia comunala si l-a omorat pe cel de-al patrulea, dupa care s-a predat la politie. Eu am facut patru crime, le-a zis politistilor. Du-te domnule acasa, ca nu avem chef de glume, insa l-au retinut si au pornit cercetarile. Nu este suficienta recunoasterea, ea trebuie dublata de probe, cercetari, necropsii, declaratii ale martorilor. Individul a fost, in final, executat.

Sunt pentru reintroducerea pedepsei cu moartea

– Era in vigoare pedeapsa cu moartea…
– Da, o sa mai vorbim despre asta. Am mai avut un caz greu la Brusturoasa, cu o fetita. A fost violata, omorata si dusa in padure, pe la Sugura. Am inceput ancheta, politisti, procuror, caini, medici legisti. Se aduna grupul de suspecti, cum se face si acum. Cainele s-a dus direct la unu dintre ei. I s-a cerut sa spuna unde este arma crimei. Nu a putut, insa a recunoscut ca el este autorul. Am terminat, insa ceva nu era in regula, urma sa finalizam si analizele, politistii mai aveau de cautat arma crimei. A venit seful de post si ne-a spus ca a venit criminalul. Ce se intamplase? Cel care a recunoscut a fost asa de beat in intervalul in care presupuneam noi ca s-a comis crima si violul, incat nu mai stia nimic. Cainele se luase dupa mirosul unei batiste, urma care se oprea la poarta individului, insa autorul era vecin cu fetita. Nevasta era gravida, a urmarit fetita, a violat-o si cand si-a dat seama ca putea fi recunoscut, a ucis-o. Mi se pare ca si el a fost condamnat la moarte.
– Spuneati ceva de pedeapsa cu moartea.
– A fost abrogata dupa 1990, insa ca om, ca medic, consider ca trebuie reintrodusa. Daca cei care judeca ar trece macar o data pe la Morga, sa vada ce grozavii se intampla, poate ar analiza si din alte unghiuri atunci cand pronunta o pedeapsa. Este doar o idee. Va amintiti cazul celor doua fete de la Brasov, omorate de un tanar, descoperit intr-o casa din Bacau. Ce pedeapsa merita? Pana la urma s-a facut justitie ca a fost si el omorat de un coleg de celula. Insa nu aceea a fost justitie. De ce la americani, in multe state este valabila pedeapsa cu moartea? Si este un stat democratic, nu? Mai este si varianta inchisorii pe viata. Pentru anumite infractiuni, pedepsele, la noi, sunt foarte usoare. Omoara trei – patru persoane si primeste cinci ani, violeaza minori, ucide femei insarcinate si primeste trei ani. Unde-i dreptatea? Va mai pot da si alte exemple, cand un criminal a fost eliberat dupa o perioada scurta de detentie si a comis alte crime. Unde-i logica?
– Ca o gluma, exista malpraxis in aceasta meserie?
– Nu-i o gluma. Nu poti sa spui ca nu exista. Nu poti afirma ca esti perfect in meserie. In medicina se poate gresi, insa sa nu fie intentionat sau legat de exercitarea profesiei.

Creierul ascunde cele mai multe enigme

– Aveti un organ preferat la care doriti sa lucrati, asa cum sunt medicii umani, unul este specializat pe inima, unul pe plamani, altul pe creier.
– Nu, insa este fabulos cand intri pe creier. Este dificil, extraordinar de complicat. Puteti sa va inchipuiti ce simte un medic cand are in mana creierul uman. Urmeaza inima, insa ea poate fi inlocuita si parca nu mai ai acelasi interes, glumind acum. Creierul este primul organ care moare, in cinci minute isi inceteaza orice functie, daca nu mai este alimentat. Creierul este singurul organ care nu poate fi transplantat.
– Vorbim de investitii in spitale, in laboratoare, in saloane, de dotare cu aparatura moderna. Sunt conditii la Prosectura din Bacau pentru un “act medical” corespunzator?
– Vorbim de o morga igenizata, dupa standarde, pardoseala data cu vopsea epoxilica, la fel mesele de lucru, faianta, aer conditionat, frigidere de ultima generatie, congelator necesar pentru cadavrele cu identitate necunoscuta (CIN). Un rol important l-a avut managerul Spitalului Dan Stoica, la care am gasit intelegerea necesara pentru modernizarea Prosecturii. Avem dotarea necesara pentru a ne face meseria, recent am primit si un gazcromatograf pentru depistarea celor care consuma sau au consumat droguri tari, insa nu putem depista pe cei care consuma etnobotanice. Practic nu exista asemenea aparatura, in conditiile in care numarul acestora a crescut ingrijorator. Ceva trebuie facut urgent pentru scoaterea lor de pe piata, altfel plaja consumatorilor se largeste si nu mai este decat un pas mic pana la drogul cu efecte letale. Se scriu povesti frumoase despre activitatea criminalistului, a politistului, a procurorului, insa despre meseria noastra se scrie mai putin. Ea se desfasoara in intimitatea de la morga, in laboratoare, asta nu inseamna ca este mai putin importanta. As vrea sa va spun ca alaturi de medicul legist lucreaza asistente, autopsieri, oameni care isi cunosc meseria, chiar si-o iubesc, fara de care munca noastra nu ar fi posibila. Ii apreciez foarte mult pentru ceea ce fac, nu-i la indemana oricui sa stea zilnic in acel loc, alaturi de cadavrele din frigidere, de cele de pe masa, sa reziste o viata pe acel loc de munca.

Un medic legist este bine platit

– Ce v-a facut sa alegeti aceasta specialitate?
– In 1973 am absolvit facultatea la Cluj, in 1979 am terminat medicina legala la Bucuresti. A fost o decizie calculata, mi-a placut, nu am stat eu atunci sa analizez toate avantajele si dezavantajele, am zis ca pot sa fac aceasta meserie. Am beneficiat, in functie de medie, de repartitie in Bacau. Sotia era medic la Racaciuni, de loc fiind din Cluj, iar eu din Ploiesti. Ne-am stabilit in acest oras pe care nu l-am mai parasit.
Am doi baieti, unul este stomatolog, altul “bancher”. Sunt bunic, am o nepoata si voi mai avea o nepoata. Avem o familie normala, incercam sa ne traim viata si dincolo de profesia fiecaruia. Mai merg la pescuit, rar ma duc la vanatoare, ma duc sa ma plimb, sa iau aer, nu-mi place sa impusc animale. Imi plac caii, am un calut pe care il cresc pentru agrement, atunci cand vor fi nepoatele mele mai mari. In ultimii 15 ani ma ocup de construirea unei case, pe care nu mai reusesc sa o finalizez, dar sunt optimist.
– Sunt acum probleme cu salariile medicilor, a personalului medical. Ma gandesc ca este foarte importanta munca unui medic uman, dar nici cea de medic legist nu este chiar la indemana oricui.
– In ultimii ani este bataie pe medicina legala, tot mai multi medici la rezidentiat aleg aceasta specialitate. Salariul pleaca de la 1000 de euro, in care sunt incluse sporurile, este un spor de suta la suta, plus altele. Un medic cu vechime poate ajunge la 1500 – 1800 de euro. Este munca, sunt conditii grele, dar ai si aceasta satisfactie. Alti medici au si alte posibilitati, lucreaza in cabinete private, medicii de familie sunt platiti dupa numarul pacientilor. Noi nu putem lucra in alta parte, nu sunt prosecturi private.

Imi tratez pacientii cu mult respect

– Atentii, spaga se mai obisnuieste? Se vorbeste in diferite medii ca pentru un “diagnostic bun” se dau bani frumosi.
– Doamne pazeste! Pentru ce, domnule? Cine ar indrazni un asemenea lucru. Folclor, minciuni. Pleci din meserie urgent. Daca cu viata te mai poti juca, cu moarte este exclus. Nu am auzit de asemenea cazuri. Sunt zilnic cu bisturiul prin corpul uman. Chiar daca este decedat, pentru mine este un pacient, il tratez cu respectul necesar, nu-i mai pot reda viata, dar pot sa stabilesc adevarul, pentru stiinta, pentru institutiile care se ocupa de finalizarea cazului, dar si pentru familie. Este dureros pentru familii sa nu stie adevarul despre conditiile in care a decedat o ruda, cineva apropiat.

Medicul legist nu abandoneaza niciodata

– Au fost si in Bacau criminali in serie?
– Am fost chemat intr-o noapte ca s-a descoperit un sac cu un cadavru dezmembrat, la un bloc de nefamilsti. Au fost identificate apoi si celelalte parti ale corpului si, dupa zile si nopti de cercetari a fost gasit si vinovatul. Este un caz celebru. S-a spus atunci ca e vorba de un criminal in serie. In Bacau au fost si sunt criminalisti foarte buni profesionisti, fie ei politisti sau procurori. Cu ei am lucrat la un alt caz devenit celebru: “Omul negru”, care pana la urma s-a dovedit ca a fost vorba de certuri intre homosexuali, insa “omul negru” a tinut opinia publica in alerta mai multe saptamani. Un caz extrem de complicat. Povesti incredibile la acesti oameni.
– Ce nu va place in aceasta meserie?
– In meserie nu am preferinte, nu conteaza daca este pe masa un barbat sau o femeie, insa nu-mi plac autopsiile la copii. Ma impresioneaza copiii. Ma gandesc ca acel copil putea sa ajunga cineva, sa fie un excelent profesor, un eminent cercetator, un tata si sot apreciat, dar i s-a curmat viata prea repede.
– Aveti o viata si o meserie extrem de interesante, sunteti o enciclopedie de intamplari, cazuri, drame, reusite. Nu v-ati gandit sa le puneti pe hartie?
– Poate cand voi iesi la pensie, acum nu am timp. Imi iubesc meseria, iar pentru mine este important, extrem de important ca echipa de cercetare, politist, procuror, medic legist sa fie profesionista, oameni cu dragoste de meserie, minutiosi, cu o logica de fier, pasionati, care nu abandoneaza niciodata un caz pana nu afla adevarul. Crezul nostru a fost, este si va fi aflarea adevarului.
Gheorghe Baltatescu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img