Interviu cu prefectul judetului Bacau, Constantin Scripat
– Maine, in calendarul crestin, se praznuiesc Sfintii Constantin si Elena. Constantin vine din latinescul “constans”, care se traduce prin statornicie, constanta, fermitate. Care din aceste atribute va caracterizeaza cel mai bine?
– Toate sunt importante, insa consider ca fermitatea ma caracterizeaza cel mai bine.
– La constanta nu stati prea bine…
– Recunosc. Profesional am avut o cariera normala, insa politic sunt de acord cu dumneavoastra. De-a lungul anilor au avut loc “devieri”, insa unele le-am facut in cunostinta de cauza, altele au depins de factori exteriori vointei mele, mai exact a trebuit sa respect notiunea de echipa. Concret, trecerea mea de la PUR la PNL.
– Sunteti in zodia LEU, nascut pe 24 iulie 1956. Culorile zodiei sunt galben auriu, rosu si portocaliu. Au vreo legatura cu partidele unde ati activat?
– Nu. La PSD nu am fost inscris niciodata, am avut insa simpatii inca de dupa 1990. Am avut un dialog constructiv cu cei de la PSD. Cel mai bine m-am simtit la PUR, acolo m-am lansat, acolo am considerat ca am facut politica in totala cunostinta de cauza. Trecerea mea la PNL a fost hotarata de echipa din care faceam parte, eram consilier local si asa s-a stabilit atunci. Uneori viata te pune sa alegi. Faceam parte din echipa, eram bine cotat, eram consilier local, castigasem primaria. La PDL nu sunt membru, dar trebuie sa recunosc ca astazi sunt prefect ca urmare a sustinerii organizatiei PDL Bacau. Cine afirma ca nu are nevoie de sustinere politica face poezie. Nu se poate.
Romeo Stavarache nu si-a respectat cuvantul
– Cred ca este important pentru bacauani sa cunoasca si activitatea profesionala a prefectului de Bacau.
– Dupa 1990 am lucrat in administratia publica locala, in Primaria Bacau. Am prins mandatul Liciu si aproape doua mandate in administratia Sechelariu. Din 2002 pana in 2004 am facut o pauza, iar din acel an am devenit consilier local, director al Administratiei Pietelor si apoi viceprimar, cu o perioada de suspendare, ca urmare a unei acuzatii de incompatibilitate. A urmat o perioada foarte grea pentru mine. Am revenit viceprimar pana la sfarsitul mandatului, perioada in care am avut cele mai bune rezultate, astfel ca la alegerile din 2008 am fost primul pe lista de consilieri, aveam postul de viceprimar in mana, insa peste noapte cartile au fost masluite.
– Este interesant cum o petrecere pentru o noua investire s-a transformat in parastas. Ce s-a intamplat?
– Nu chiar asa, dar pe aproape. Din toate discutiile care au avut loc cu o zi inainte, in timpul noptii, urma ca a doua zi, propunerea ca eu sa fiu in continuare viceprimar sa fie supusa votului consilierilor. La ora doua noaptea eram prima propunere, comandasem chiar si o masa pentru consilieri, pentru prieteni. Dimineata, la 9.30, primarul ales Stavarache mi-a comunicat ca a aparut o problema, ca exista pericolul de scindare a partidului si nu mai pot fi viceprimar. A fost un soc, nu stiu la cat s-a ridicat tensiunea sau glicemia, nici nu stiam daca este o gluma sau n-am inteles eu bine. Alte detalii nu am primit, primarul a disparut, iar consilierii au fost luati prin surprindere, nu stiau nimic. Nici astazi nu stiu motivele pentru care s-ar fi scindat partidul odata cu numirea mea ca viceprimar. Normal ca mi-am dat demisia din functia de consilier. Nu puteam sa mai lucrez in asemenea conditii, cand un cuvant dat nu mai valoreaza nimic la unele persoane. Restul se stie, am fost numit subprefect, apoi prefect. Sunt un om bataios, am invatat multe de la minerii mei, cu care am lucrat mai multi ani, poate si numele pe care il port m-a ajutat.
Port cu mine cei sapte ani de acasa
– Care sunt principiile dupa care va ghidati in viata?
– In viata am trei lucruri sfinte: credinta, familia si cinstea. Mostenite, invatate de la parinti. Eu provin dintr-o familie modesta, din satul Fundeni, comuna Secuieni. Suntem trei frati, eu fiind cel mai mic. Am avut o copilarie fericita, ani care mi-au marcat intreaga viata. Parintii nu ne-au lasat avere, ne-au daruit cei sapte ani de acasa, pe care ii port mereu cu mine. La randul meu am incercat si cred ca am reusit sa am o relatie foarte buna cu copiii mei. Nu le-am cerut, i-am facut sa inteleaga ca fara carte, studiu, nu poti sa razbati in viata. Baiatul a terminat Facultatea de Energetica in Iasi, lucreaza in Bacau, are o societate de transport. Munceste, invata sa traiasca pe picioarele lui. Fiica noastra a terminat facultatea la Iasi, a plecat in Cipru cu o bursa si a ramas acolo.
– Sunteti un om de actiune, am retinut drept calitati siguranta, generozitatea, ambitia. Va place sa fiti mereu “vioara intai”. Cum se impaca toate acestea cu functia de prefect care are principala menire de a supraveghea munca altora?
– Peste 50 la suta din activitatea mea este alocata, indreptata, impreuna cu colaboratorii mei, in directia verificarii legalitatii documentelor emise de primari, consiliile locale si alte institutii cu putere de decizie. Veghem la respectarea legalitatii in teritoriu. De aici anumite dispute, de aici anumite controverse, insa institutia prefectului este investita cu acest atribut, chiar daca place sau nu place unora. Eu sunt prin pregatire inginer, insa ma bazez in activitate pe corpul nostru de juristi, de specialisti pe domenii, foarte bine pregatiti, din pacate pentru altii, din fericire pentru noi, pentru institutie. Este o responsabilitate asumata.
– Domnule prefect, ce am pierdut, ce am castigat in ultimii 20 de ani?
– Suntem al cincilea judet ca numar al populatiei din tara. Am fost pe acelasi loc si ca nivel de dezvoltare, insa in ultimii ani am pierdut o mare parte din industrie, punctul forte al judetului nostru, industrie care a disparut, unele unitati motivat, altele ca urmare a unor interese ce depasesc competentele noastre sa ne pronuntam, situatii care au creat mult disconfort prin disparitia a mii de locuri de munca cu urmarile ce decurg, somaj, scaderea nivelului de trai, multe, foarte multe probleme sociale. Ce am castigat? Este prea devreme sa dam raspunsul. Avem inca un mare potential uman, material, de inteligenta pentru a ne reproiecta pe harta economica a tarii.
Mizez pe agricultura
– Industrie nu, agricultura nu, constructii nu, cum se vede judetul Bacau de la inaltimea scaunului pe care il ocupati?
– Am mari sperante in renasterea agriculturii noastre. Circul mult prin judet, stau de vorba cu oamenii, vad, constat, am pe masa situatii de la institutiile de specialitate. Nu vreau sa va arat ca sunt optimist, sunt doar un om informat si realist. Cred in refacerea si renasterea muncii agricultorilor. De la un an la altul, se micsoreaza suprafetele nelucrate, micii fermieri au inceput sa atraga fonduri europene, se dezvolta ferme zootehnice, sunt fonduri guvernamenale care pot fi atrase. Este nevoie de o mai buna informare, de atragere a taranilor spre formele asociative. Eu cred, sper ca agricultura ne va scoate din situatia in care ne aflam. Din consumatori din marketuri, sigur vom deveni producatori, cu un cuvant mare de spus pe pietele europene. Trebuie sa incurajam produsele fabricate in Bacau.
– Aud lozinca asta de ceva ani. Spuneti-mi un produs cu marca Bacau.
– Laptele, ouale, carnea de porc, mieii, fructele, salamurile cu traditie si piata, carnea de vita, cas, telemea, branza de burduf, in coaja de brad, pestele, mierea de albine, avem ceva posibilitati pentru turism, pentru agroturism, insa facut cu dragoste si profesionalism, nu sa ne aflam in treaba. As putea sa va vorbesc o zi numai despre posibilitatile Bacaului de a intra in circuitul economic al tarii, si nu numai. Avem multe supermarketuri in Bacau, de ce nu s-ar putea negocia ca fiecare sa ofere spatii pentru producatorii autohtoni. Nu putem impune, insa putem sa negociem si nu cred ca autoritatile locale nu vor gasi intelegere la aceste mari magazine. Eu mizez pe agricultura.
– Va mai suna premierul pe firul rosu? Cand v-a sunat ultima oara si ce ati pus la cale?
– Ultima data m-a sunat sa ma anunte ca vine in Bacau. Mai inainte am vorbit cand a avut loc accidentul de pe Martir Horia. L-am informat cu ceea ce s-a intamplat si de ce am avea nevoie. Am cerut un ajutor pentru persoanele sinistrate, mi-a aprobat zece miliarde de lei pentru lucrarile de evaluare si expertiza a blocului. Banii au fost transferati in bugetul Consiliului Local si pana acum nu s-a facut nimic, nimic vizibil. Trebuia sa se ia o decizie, dupa ce parchetul si-a finalizat ancheta. Este in continuare o stare de incertitudine, in conditiile in care Primaria trebuia sa ia o decizie, ori e demolare, ori e reconsolidare. Vine iarna.
Nu negociez legile
– Domnule prefect, dar de varianta ocolitoare a Bacaului v-a mai spus ceva premierul?
– Mi-a spus DA, investitia a fost preluata de Ministerul Transporturilor, nu mai este problema premierului. Cand a fost in Bacau, acum trei saptamani, ministrul mi-a spus ca in trei luni vor fi demarate lucrarile. Vor incepe cu etapele premergatoare, exproprierile, finalizarea proiectului. Important este ca lucrarea este prinsa in programul de investitii din acest an.
– Citesc prin presa ca nu prea il aveti la suflet pe actualul primar al Bacaului. Care sunt motivele?
– Nu stiu ce ziare cititi, insa nu Constatin Scripat are ceva cu primarul Romeo Stavarache, ci prefectul judetului Bacau, Institutia Prefectului. Dumnealui are destula experienta in administratie si consider ca si el, la fel ca toti primarii si consiliile locale din judet, trebuie sa respecte legile in vigoare. De aici pornesc diferendele dintre institutiile noastre. Domnul primar al Bacaului intelege mai greu ca institutia prefectului are rolul de a verifica si exercita controlul asupra modului cum se folosesc banii publici, banii de la guvern sau banii care vin din fonduri europene. Daca aici suntem in regula, putem fi buni colaboratori si chiar prieteni.
– Revin la situatia judetului Bacau, la perspectivele de dezvoltare. Care sunt primele trei obiective pe care le doriti a fi indeplinite, aplicate in regim de urgenta?
– La zi? Soseaua de centura, apa curata in Bacau, rezolvarea problemei cainilor comunitari in judet, iluminatul public in toate localitatile, investitii autohtone si straine, continuarea lucrarilor de infrastructura, program pe care il vom urmari permanent si ne vom bate pentru propunerile noastre, dialogul social, sprijinirea initiativei private. Nu sunt numai trei, sunt mai multe, fiecare cu importanta lui, insa soseaua de centura si apa sunt prioritatile primordiale.
Respectul indeamna la respect
– Raspundeti si de Serviciul de eliberare a permiselor de conducere auto. Se mai da spaga pentru a intra in posesia unui carnet?
– Doresc sa nu se mai dea spaga. Fac tot ce tine de mine pentru a fi ordine acolo. Nu pot sa spun, nu am curajul sa afirm ca anumite practici au fost eliminate in totalitate.
– Ce calitati apreciati la colaboratorii dumneavoastra, la oameni in general?
– Profesionalismul, curajul de a-si sustine opiniile cu argumente (nu-mi plac lingaii) si respectul reciproc. Eu te respect, consider ca si celalalt ar trebui sa raspunda cu aceeasi moneda. Respectul indeamna la respect. Urasc, nu-mi plac oamenii care din start spun ca nu se poate. Ma dezarmeaza efectiv. In loc sa vina cu solutii, prefera din comoditate, sau din lipsa de respect de care vorbeam, sa zica ca nu se poate. Cu asemenea oameni prefer sa intrerup colaborarea, relatiile de munca.
– Cu premierul mi-ati spus ca vorbiti mai des, care sunt relatiile cu presedintele tarii?
– Bune, foarte bune. Ne-am intalnit de vreo doua-trei ori. Ultima data era sa ma coste functia, insa mi-am spus punctul de vedere. A fost la inundatii, la Saucesti, si am insistat ca noi nu avem nevoie de case, de ajutoare, de vizite, avem nevoie de finantare pentru construirea unui dig. S-a suparat in prima faza, insa ne-a dat bani, fonduri, sprijin pentru 20 de kilometri de dig, care acum este gata. Eu zic ca am procedat bine si ma bucur ca am fost inteles. Este un om cu o mare capacitate de analiza, accepta interventia cu argumente. Ii place o gluma, te lasa sa te intinzi cu explicatiile, insa ti-o taie scurt daca bati campii.
– Ati avut o cariera destul de zbuciumata. Ce urmeaza, unde va pozitionati pentru anul 2012?
– Mai este pana atunci. Vreau sa-mi inchei mandatul de prefect, sa-mi indeplinesc tot ceea ce mi-am propus. Vedeti ce se intampla in politica actuala, exista o anume nervozitate, nu ne mai ajunge timpul, unii au intrat deja in febra alegerilor, in campanie electorala. Ce mi-as dori? Va spun ce nu mi-as dori: nu-mi doresc sa ma duc in Parlament, nu voi candida pentru un post de parlamentar. Vreau sa lucrez in continuare tot in administratie.
Pe cine supara prefectul?
– De ceva vreme sunteti acuzat ca va amestecati in treburile altora, ca va depasiti competentele.
– Este o intelegere gresita a misiunii unui prefect. Printre alte atributiuni, obligatii sunt si cele care privesc imaginea oraselor, soarta unor comunitati, dar si a modului cum sunt cheltuiti banii publici. Mi se reproseaza si cand ma duc in piete, si cand ma duc in Izvoare, dar si cand le arat ca Bacaul nu are apa potabila. Am auzit ca nici pe drumurile judetene nu ar trebui sa ma duc, sa vad cum se lucreaza, unde si in ce conditii. Mai nou sunt acuzat ca urmaresc in mod expres santierele deschise in municipiul Bacau. M-as simti obligat sa raspund unor acuzatii de genul ca am trucat vreo licitatie, ca am o societate si lucrez pe bani publici, ca am promis ceva si nu am facut, nu la acuzatii de genul pe care le-am amintit la inceput. Eu ies in fata oamenilor, sunt reprezentantul Guvernului in teritoriu, accept critici, reprosuri, mai fac si bine, primesc laude, aprecieri, cu toate ca atunci cand am fost laudat am avut numai de pierdut. In limita timpului disponibil ma deplasez in multe localitati din judet. Ma consider un om normal si o sa ma duc si in continuare. Supar pe cineva?
– Este posibil, cum am vazut ca l-ati suparat si pe Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean. Ce aveti de impartit, niciunul nu scapa ocazia sa mai aduca o critica la adresa celuilalt.
– Asa se vede din exterior? Nu, nu avem nimic de impartit, doar ca domnul Benea a intrat in campanie electorala, se lupta pentru post, au trecut sapte ani de cand e pe functie si nu prea are ce arata alegatorilor. Acuza peste tot ca el are multe proiecte si nu le poate duce la capat din cauza prefectului, ceea ce mi se pare o aberatie.
– Duminica a fost oficial declarata zi libera printr-un edict al imparatului Constantin cel Mare. In zodia Leu se spune ca aceasta zi va este cea mai favorabila. Se leaga de ziua de duminica un eveniment important din viata dumneavoastra?
– Nu, in ultimul timp nu prea am mai avut zi libera, insa duminica este o zi de reculegere, de odihna, o zi in care sunt impreuna cu familia mea sau cu cea largita, cu prietenii. Ma mai duc la pescuit (eu sunt pe balta de la 10 ani), cand am timp mai particip la o partida de vanatoare, insa foarte rar. Cand ai o functie publica, duminica poate fi o zi ca oricare alta. Ma bucur insa atunci cand este… libera.
– Va multumesc si va urez „La multi ani!”, sanatate, bucurii, cu ocazia zilei onomastice.
– Si eu va multumesc.
Gheorghe Baltatescu