Persoanele implicate în apariția focarului de Pestă Porcină Africană la Oituz sunt, în prezent, cercetate penal pentru săvârșirea de infracțiuni care includ răspândirea bolilor la animale. În acest sens – ne-a informai directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bacău, dr. Niky Liviu Vrabie -, instituțiile abilitate desfășoară o anchetă de evidențiere a modului în care a pătruns și a fost difuzată Pesta Porcină Africană în localitate. În această cauză, persoana care a vândut porci din județul Covasna a fost identificată.
Pentru a evita astfel de situații, crescătorii de porci trebuie să respecte următoarele reguli:
⦁ NU CUMPĂRAŢI PURCEI DIN LOCURI NECUNOSCUTE, DE LA INTERMEDIARI SAU MIJLOCITORI DE ANIMALE, FĂRĂ A FI IDENTIFICAŢI (CU CROTALIE) ŞI FĂRĂ CERTIFICAT SANITAR VETERINAR DE SĂNĂTATE ELIBERAT DE MEDICUL VETERINAR, PENTRU CĂ EXISTĂ PERICOLUL SĂ INTRODUCEȚI ÎN GOSPODĂRIE PORCI BOLNAVI, ȘI ASTFEL SĂ DIFUZAȚI PPA!
⦁ Porcii nu pot părăsi exploatația în care sunt ținuți până la stingerea focarelor de PPA și ridicarea măsurilor de restricții;
⦁ Orice persoană care intră sau iese din exploatațiile de porcine trebuie să respecte măsurile de igiena adecvate, necesare pentru a reduce riscul de propagare a virusului PPA;
⦁ Nici o altă specie de animal domestic nu poate pătrunde în exploatație, nici nu poate ieși din aceasta fără autorizarea DSVSA;
⦁ Creșteți porcii în spații împrejmuite, în adăposturi închise, cu respectarea condițiilor de igienă, microclimat și bunăstare, izolate de gropile de gunoi sau zonele populate cu alte porcine sau cu porci mistreți;
⦁ Se interzice creșterea liberă a porcinelor domestice în vecinătatea pădurilor precum și pe suprafața gropilor de gunoi și în raza acestora, în scopul evitării contactului cu populația de porci mistreți;
⦁ Toți porcii morți sau bolnavi dintr-o exploatație trebuie imediat declarați medicului veterinar și la DSVSA Bacău, care procedează la investigațiile corespunzătoare;
⦁ colaborați cu medicul veterinar arondat pentru efectuarea examenelor clinice si recoltarea probelor pentru examene de laborator;
⦁ nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii cu încălțămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă; este recomandat, pentru dezinfecție, la intrarea în adăpost să puneți o tăviță cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică;
⦁ nu hrăniți animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreț, sub nicio formă nu dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
⦁ Se interzice cu desăvârșire sacrificarea porcilor fără avizul DSVSA (sacrificarea se poate face doar în prezența medicului veterinar, pentru efectuarea examenului ante și post mortem. În cazul în care porcii trebuie sacrificați sau uciși, să se preleveze un număr suficient de probe de la animale, în conformitate cu manualul de diagnostic, pentru a confirma sau infirma prezența virusului PPA în aceste exploatații )
⦁ Nu comercializați carnea proaspătă și produsele din carne de porc rezultate din tăierea porcilor în exploatația proprie (consumul acestor produse se face numai în exploatația respectivă, după examenul de specialitate asigurat de medicul veterinar arondat); CARNEA VÂNDUTĂ, DATĂ RUDELOR SAU PRIETENILOR, TRANSMITE BOALA LA PORCII DIN ALTE LOCALITĂȚI.
Nerespectarea acestor măsuri poate atrage sancțiuni contravenționale sau penale după caz. Pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici și mistreții.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.