O amintire luminoasă
Cu certitudine este echivalenţa fiinţei lui Yin Yuguo (15.03.2002, Kunming, China – 26.01.2019, Roman, jud. Neamţ), adolescentul mânat de visul întâlnirii cu Eminescu în ţara poetului, unde „amăgite visuri i-au răpit lumina” (Dan Sandu). S-a înveşmântat în tricolorul nostru, ne-a învăţat limba, s-a cufundat în cultura şi istoria noastră şi chiar ne-a lăsat un început de jurnal. Nu mai ştiu dacă am apucat să-i transmit dalbului de pribeag lauda lui Eminescu la adresa Chinei: este „cea mai instruită ţară din lume”. Ştiu însă că mereu avea asupră-i volumul bilingv chinezo-român al poeziilor lui. A rămas astfel ca o pitorească figură a Bacăului hibernal. Artişti, profesori, studenţi, ziarişti, scriitori, iubitori ai culturii şi-l asumă, pe drept, ca prieten. Veţi vedea că Yuguo e mai viu decât ne-am putea imagina.
Conf. univ. dr. Ioan Dănilă
(„Ateneu”, ianuarie 2019)
Era unic!
Îmi amintesc că intrând în sala de curs, am stat lângă un băiat din China. De la început a fost serviabil şi mereu zâmbea. Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult la el a fost că îi trata pe oameni în mod egal, indiferent de unde sunt aceştia sau de religia lor. Eu am ajuns mai târziu la aceste cursuri, iar el m-a ajutat fără să-i cer asta. Ştia foarte multă istorie, mai ales istorie românească. Era pur şi simplu prietenul, unul bun, cu care nu te mai întâlneşti vreodată. Era unic! A luat loc în amintirea mea pentru totdeauna.
Marouane Benaddou (Maroc), anul pregătitor
Test dificil
Cu mare tristeţe am aflat despre dispariţia tragică a colegului nostru Yuguo Yin. Doresc să-mi exprim afecţiunea faţă de familia lui şi de cei dragi. Era un băiat luminos, zâmbitor, gata de ajutor şi foarte atent. Avea multă ambiţie şi planuri mari. Chiar dacă a fost scurt timpul petrecut împreună, a reuşit să fie un coleg foarte îndrăgit. Îi doresc familiei lui putere şi curaj ca să treacă acest test dificil. Nu te vom uita, Yuguo!
Lina Ben Salem (Franţa), anul pregătitor pentru cetăţeni străini,
Facultatea de Litere a Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău
După dispariția tristă a lui Yuguo Yin, colegul nostru de clasă, îi trimit familiei sincerele mele condoleanțe și cuvinte de îmbărbătare pentru a depăşi această greutate.
Élodie Mussard (Franţa), anul pregătitor
Un suflet mare
Am rămas profund impresionată de faptul că un tânăr de o altă naționalitate vorbea cu atâta dragoste despre țara noastră, România. M-a marcat faptul că a reușit să acumuleze într-un timp atât de scurt informații istorice, să fie atras de tot ceea ce s-a întâmplat cândva în țara noastră. Pot spune că în secolul în care ne aflăm puțini sunt tinerii care mai apreciază adevărata valoare a țării. Este trist acest lucru, deoarece tânărul acesta, în ciuda faptului că era de o altă cetățenie, ne-a demonstrat că România poate fi privită și admirativ.
Stud. Iulia-Andreea Groza, Filologie
O emblemă băcăuană
Yin Yuguo a fost studentul care a iubit cel mai mult România şi Bacăul, de care s-a simţit ataşat într-un mod profund. Prin activitatea sa a devenit un element emblematic pentru Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău şi pentru comunitatea locală, fiind mândru să se identifice cu valorile şi tradiţiile româneşti.
Conf. univ. dr. Cristina Cîrtiţă-Buzoianu, prorector al Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău
Un simbol al Bacăului
E greu de locuit în limba și cultura română, român fiind! Pentru a pătrunde în esența lor și a le transforma în casa ființei tale ai nevoie de iubire, de aplecare, de pasiune și de căutare neostoită. Cu atât mai greu trebuie să fie pentru aparținătorii altor culturi, cu cât mai îndepărtate, cu atât mai diferite ca paradigmă și formă de expresie spirituală. Câți dintre adolescenții români poartă în rucsac un volum de poezii scrise de Mihai Eminescu și câți dintre noi ne înfășurăm în jurul gâtului drapelul național, ca protecție și sursă de energie autentică pentru inima noastră, atât de fragilă? Dacă a sugera românilor astfel de gesturi pare nepotrivit, dacă a spera asemenea conduite manifeste în mod spontan la conaționalii noștri pare relativ utopic și demodat, iată că a venit cineva, dintr-o îndepărtată, extrem de diferită și minunată cultură pentru a ne uimi… Cine este el? Îi spunem acum chinezul nostru și vorbim despre el la timpul trecut. A fost Yin Yuguo, cursant chinez, în anul pregătitor, la Facultatea de Litere a Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău. Este semnul că avem nevoie de oameni adevărați, deschiși și curioși, de iubire, de respect, de cultură ca să rămânem ce am fost… și poate mai mult de atât. Este, deja, un simbol. Al Bacăului, cu siguranță!
Prof. univ. dr. Venera-Mihaela Cojocariu, Departamentul de consiliere profesională al Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău
Literele (mai) au un reper
Pentru profesorii, studenţii şi masteranzii Literelor băcăuane, Yuguo Yin a devenit, prin forţa lucrurilor, un model de conştiinciozitate, devotament şi conduită exemplară în raport cu statutul unui cursant străin. Facultatea noastră l-a înscris încă din noiembrie 2018 ca pe un reper la care ne vom raporta vreme îndelungată.
Conf. univ. dr. Brînduşa-Mariana Amălăncei, decanul Facultăţii de Litere
Spărgătorul de tipare
Yuguo Yin… tipul de om pe care doar dacă eşti norocos poţi să-l întâlneşti în viaţa ta… Eu l-aş numi „OMUL care a spart tipare”: al rasei – prin aspectul fizic (înălţimea); al studentului – prin vârstă şi prin aplecarea şi seriozitatea faţă de studiu; al adolescentului – prin maturitatea faţă de problemele vieţii şi politeţea manifestată faţă de cei din jurul său; al studentului străin – prin identificarea sa cu tot ce însemna român, România, a simţi şi a trăi româneşte. Yuguo Yin – adolescentul care ne-a amintit că trebuie să-l iubim necondiţionat pe Eminescu, pentru că ne-a binecuvântat cu prezenţa sa cultura şi ţara, ducându-i faima pe întreg globul şi cuibărind-o, pentru totdeauna, în inima unui chinez. Yuguo Yin – cel care a lăsat urme de lacrimi în sufletele a zeci de oameni în Universitate, în Bacău, în ţară…
Prof. univ. dr. Elena Bonta
Ambasada Chinei, în Bacău
Studentul Yin Yuguo a fost cel mai bun ambasador al Chinei în urbea lui Alecsandri şi Bacovia, iar prin dragostea manifestată faţă de ţara noastră, ne-a determinat pe fiecare dintre noi să iubim poporul chinez, valorile şi cultura acestuia. A fost un om prietenos, însetat de cunoaștere, dedicat şi pasionat în tot ceea ce făcea.
Adrian-Laurenţiu Apăvăloaiei, secretarul-şef al Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău
Un chinez la Bacău
Cea mai importantă lecție pe care am primit-o eu de la el a fost aceea despre patriotism. Abia venit în România, Yuguo a mers la Alba Iulia pentru a participa la celebrarea celor 100 de ani de România. Câți dintre noi au renunțat la confortul personal pentru o călătorie lungă și istovitoare? Spirit de aventură, veți crede… Nu! Sete de a cunoaște. De aceea mă tot întreb cu regret ce ar mai fi putut face dacă firul vieții nu i-ar fi fost atât de scurt? De ce venise în România? Pentru Eminescu. Noi suntem în România și nu mai simțim Eminescu. Mare mi-a fost mirarea când mi-a spus că vrea să afle mai multe despre poetul nostru național. Poemul său preferat era „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”. Ne-am dori mai mulți tineri asemenea acestui copil cu o inteligență peste limitele normalității, cu o inimă cât România mare, pe care el a iubit-o necondiționat.
Conf. univ. dr. Luminița Drugă, Director al Departamentului de limba și literatura română și științe ale comunicării
Yuguo, atât cât l-am putut cunoaşte…
Ţintea sus şi vedea departe, dar s-a încurcat într-un pas mic, într-o zi care putea fi una oarecare. N-a fost aşa… N-a vrut să plece dincolo înainte de a ajunge în România. Şi a plecat de lângă noi, nu departe de Bacău. A făcut saltul în gol, lăsând în urmă cea mai mişcătoare dovadă de ataşament față de cultura română, aşa cum se vede ea dinspre adolescență şi dinspre Extremul Orient. Fie şi numai pentru atât, românii ar fi datori să-şi prețuiască mai mult Centenarul şi să-şi încurajeze mai mult viitorul. În amintirea lui Yuguo Yin, vreau să cred în colegii lui de generație, născuți aici în România…
Conf. univ. dr. Nicoleta Popa-Blanariu
Despre studentul altfel, Yuguo Yin
Studentul nostru Yuguo Yin, venit de trei luni în România, vorbea românește. Simțea românește încă din China. În primul curs de limba română la universitatea noastră, pe 7 noiembrie 2018, ne-a povestit despre Eminescu, Eliade, Bacovia, despre destinul Basarabiei, nedrept despărțită de România. În ultimul curs împreună, pe 15 ianuarie 2019, a fost studentul care ne-a refuzat cu blândețe orice explicație suplimentară în engleză referitoare la cuvintele românești. A cerut explicații doar în română. A fost primul student care a abandonat limba de sprijin, engleza, atât de repede și cu atâta convingere. Și cred, nu doar din considerente didactice, ci și din convingerea că, în sfârșit, se exprimă în limba și în cultura pe care el le-a simțit încă de acasă, din China, ca fiind și ale lui. Se pare că Yuguo ne vorbește încă în românește…
Lect. univ. dr. Petronela Savin
Un tânăr pentru care „timpul nu a mai avut răbdare”
A venit la Bacău pentru că Universitatea „Vasile Alecsandri” a fost prima, din multe alte universități din țară, care i-a acceptat cererea de înscriere. Avea un scop bine definit: să urmeze cursurile Facultății de Litere, specializarea limba și literatura română – limba și literatura engleză din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău. Dorea enorm de mult să traducă, gratuit, opera lui Mihai Eminescu în limba chineză. A fost un student eminent, modest în comportament și foarte respectuos: de fiecare dată când vorbeai cu el, își împreuna mâinile în fața pieptului, în semn de respect față de persoana cu care vorbea, şi își apleca ușor capul în față prin înclinarea posturii. Cu fiecare an ce va trece, cu fiecare zi de 15 ianuarie, în care îl vom sărbători pe Mihai Eminescu, vom avea oportunitatea de a ni-l reaminti și pe Yuguo Yin, tânărul, studentul, adultul în formare care de acolo, de Sus, va continua să-l aducă în prezent pe poet.
Lect. univ. dr. Mihaela Hriban
Colaj realizat de studenții de la programul pregătitor de limba română pentru cetățenii străini sub coordonarea profesorilor de la Facultatea de Litere
• Pe 15 martie, Yuguo Yin va fi făcut Cetățean de Onoare al Bacăului
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.