23 decembrie 2024

„Prietenii Muzicii” aniverseaza 20 de ani de existenta

Nascut din pasiunea unui profesor de educatie muzicala, Vintila Dabija, grupul vocal “Prietenii Muzicii” a ajuns la un moment aniversar. De 20 de ani, elevii Scolii “Alexandru Ioan Cuza” cânta si ii incânta pe oamenii de pretutindeni, in festivalurile de muzica cele mai cunoscute pentru copii.

“Acest cor a fost gândit ca o alternativa de petrecere a timpului liber. Am dorit sa ii sensibilizez pe copii, sa ii umanizez. Imi doresc totodata ca ei sa isi faca prieteni”, a marturisit profesorul Dabija. Corul a numarat, inca de la infiintare – in anul 1990, in jur de 40-50 de copii, in formula de scena. Rândurile s-au reimprospatat insa mereu. “Copiii sunt selectati pe baza calitatilor muzicale si umane”, a clarificat profesorul.



Primii ani – „basarabeni”

Daca in 1993 are loc primul turneu, in Germania, la invitatia episcopului catolic de Paderborn, anii 1994 si 1995 sunt ani dedicati vizitelor in Basarabia. “Imi amintesc ca am dus la Cernauti carte româneasca la singura scoala in care predarea se facea in limba româna”, marturiseste dascalul. Primul mare turneu a fost organizat in 1996 si a cuprins Franta si Spania. Corul a cântat in biserici si amfiteatre impresionante. “Plângeau cei care ne-au ascultat. Mi-am dat seama ca sentimentul românesc este unul profund pentru cei plecati din tara”. A urmat Scotia in 1997, prilej cu care elevii au cântat cadetilor Academiei de Politie din Ashford, Kent, unde, de altfel, au fost cazati pe tot parcursul sederii. Fiecare copil a primit in dar caschete de la cadeti. Timp de doua saptamâni, corul a cutreierat nordul Scotiei, profitând de fiecare ocazie pentru a cânta oaspetilor.

Scotia, Anglia, Spania au rasunat de „Brâul amestecat”

In anii 1998, 1999, 2000 si 2001 copiii au strabatut in lung si-n lat Scotia, Anglia si Spania. Cea mai frumoasa amintire din acea perioada este trecerea in noul mileniu. Copiii au cântat pe stadionul din Wolverhampton, in prezenta a mii de oameni si oficialitati. “S-a auzit atunci Brâul amestecat. Oamenii au fost impresionati de portul traditional si de engleza impecabila a copiilor. Imi amintesc ca la sfârsit am asistat la un foc de artificii impresionant. Copiii au ramas muti de uimire”, marturiseste profesorul. In 2001, copii au cântat chiar pe stadioanele marilor echipe de fotbal, Manchester United si Liverpool. Nici de la Muzeul Beatles nu au plecat fara a intona câteva note “românesti”. In 2002, in schimb, corul a fost pentru prima data invitat sa cânte in Parlamentul României. Cu aceasta ocazie, i-a cântat chiar presedintelui Ion Iliescu.

Cea mai importanta realizare: festivalul de la Llangollen

De departe, cea mai importanta participare a “Prietenilor Muzicii” a fost cea la de a 60-a editie a celui mai mare festival pentru copii de la Llangollen, Tara Galilor (foto). Experienta s-a derulat in vara lui 2006. “Un singur cuvânt descrie aceasta experienta: coplesitor”, conchide profesorul Dabija. Din pacate, din 2007, corul nu a mai facut nici o iesire in strainatate. Criza si-a pus puternic amprenta si in acest domeniu. In plus, dupa cum sustine si dascalul, niciodata nu a existat un sprijin financiar pentru acesti copii talentati din partea autoritatilor locale: “Am fost pretuiti mai mult in strainatate”.
Cu ocazia celor 20 de ani de existenta, a fost editata o brosura ce cuprinde partituri scrise special pentru corul “Prietenii muzicii” de catre compozitori faimosi a caror viata s-a intretaiat, la un moment dat, cu cea a corului. Prefata este semnata de directorul onorific al Filarmonicii din Bacau, dirijorul Ovidiu Balan: “Fiecare cântec reprezinta o mica poveste din viata corului cu toate zonele geografice, cu amintiri care vor dainui in memoria copiilor pentru tot restul vietii. Daca profesorii de muzica s-ar implica in dezvoltarea calitatilor muzicale ale copiilor, precum domnul Vintila Dabija, România ar avea cele mai frumoase generatii de tineri”.

Andreea Lupascu


spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img