14 noiembrie 2024

Cum să se scrie: "se aprobă schimbarea destinației" sau "se propune schimbarea destinației"?

Teste de limbă în Consiliul local

Primele 21 de puncte de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului local Bacău de joi au trecut relativ ușor, fără prea multe discuții. Aleșii s-au blocat la punctul 22, discutând mai bine de jumătate de oră ce expresie să se folosească într-o hotărâre.

Este vorba despre proiectul parcării supraterane prevăzute a fi construită în apropiere de Autogară. Inițiativa municipalității a intrat în impas din cauză că Ministerul Educației nu și-a dat încă acordul pentru schimbarea destinației terenului, în prezent ocupat cu ruinele fostelor ateliere ale Colegiului Tehnic Anghel Saligny.



Ultimul răspuns venit de la Minister recomandă Consiliului local să facă o modificare de nuanță în hotărârea de consiliu inițiată în 2017. Primul care a intervenit a fost consilierul independent Cristian Ghinghes, care a criticat administrația locală pentru că ar fi răspuns greu la adresele Ministerului.

„Avem o hotărâre din septembrie 2017 adusă la cunoștință Ministerului Educatiei în aprilie 2018. Ministerul cere completări și pentru că nu ați răspuns la această adresă trimite din nou o solicitare în decembrie 2018 iar acum suntem în februarie 2019. Constat că aveți o mare problema de management”. a spus el. „Dacă privești de pe margine, e simplu”, i-a replicat primarul Cosmin Necula.

„În primul rând trebuie întocmite planuri cadastrale, este mult de muncă. În al doilea rând, am fost personal la Minister împreună cu inspectorul școlar general pentru a explica lucrurile”. Primarul spune că multe dintre solicitările celor din Minister erau exagerate, expresie a unui birocrații duse la extrem de unii funcționari.

Se aprobă sau se propune?

Avocatul Daniel Miclaus (PNL) a cerut aprobarea unui amendament la proiectul de hotărâre. El a argumentat că avizul de conformitate al Ministerului Educației se poate da doar dacă solicitarea emiterii este însoțită de o hotărâre de consiliu prin care se propune schimbarea destinației terenului.

De aceea el a propus să se scrie în hotărâre în loc de „se aprobă” schimbarea destinației terenului, „se propune”, argumentând că schimbarea destinației se poate face numai după obținerea avizului conform. Primarul Necula nu s-a declarat împotrivă, dacă astfel se rezolva problema, însă secretarul Ovidiu Popovici și Ciprian Fantază, șeful Departamentului Juridic din Primăria Bacău, au insistat să nu se depășească solicitarea ministerului. „Dacă ei doar atât ne cer, să nu mai facem și alte modificări”, a spus Fantază.

„Obiecția ridicată de domnul Miclăuș este justificată”, a observat primarul Necula. „Pe de altă parte, riscăm o nouă interpretare din partea unui funcționar”, a mai spus primarul. „Prefer să supăr pe cineva de la Minister decât să încălcăm legea”, a replicat Miclăuș. Amendamenul a primit doar cinci voturi favorabile și a căzut. Proiectul de hotărâre a primit 15 voturi «pentru» și patru abțineri (ale liberalilor) și a fost aprobat.

Cu plată sau gratuit?

O altă ciocnire între consilierii Coaliției și cei ai Opoziției a avut loc la proiectul referitor la amplasarea panourilor de publicitate electorală. Inițial, Lucian Șova (PSD) a propus să se abroge punctul care prevedea taxele de publicitate, însă, a revenit după ce primarul Cosmin Necula a spus că, fiind amplasate pe domeniul public, ar trebui ca aceste panouri să „producă bani”.

Șova a revenit cu o modificare a amendamentului, propunând ca sumele ce vor fi percepute de municipalitate să se stabilească ulterior, cu respectarea prevederilor legale. Propunerea a nemulțumit anumiți consilieri, care l-au acuzat pe Șova că s-a răzgândit dupa ce a primit „indicații”.

Centru de expoziții sau centru administrativ?

Solicitarea Poliției locale de a închiria două camere de la Centrul de Afaceri și Expoziții (CAEx) a determinat un alt schimb de replici. Poliția locală vrea să instaleze la CAEx centrul de comandă și monitorizare de unde se va supraveghea traficul și zonele deschise publicului, prin intermediul camerelor video. La început vor fi supravegheate parcurile, eliminându-se personalul de pază.

Primarul Necula a anunțat că sensurile giratorii de la Șerbănești sunt deja supravegheate video și când Centrul de monitorizare va deveni operațional, imaginile vor fi redirecționate către acesta. Daniel Miclăuș a cerut administrației să se decidă dacă păstrează CAEx pentru afaceri sau îl transformă într-un centru administrativ, având în vedere că multe organisme publice au, acum, spații aici. Primarul Necula a explicat că, probabil, CAEx va deveni un centru «administrativ și de expoziții».

„Când am preluat administrația, societatea care administra CAEx avea datorii de 15 milioane de lei. Am adus Centrul în patrimoniul municipiului și a încheiat anul trecut cu un plus de 63.000 de lei”. Același lucru s-a întâmplat și la Teatru de Vara, care a încheiat 2018 cu un plus de 110.000 de lei iar în primele două luni din acest an are deja încasări de 160.000 de lei.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014