Elevii CNVA au desfășurat, pe parcursul primului semestru al anului școlar în curs, o bogată activitate competițională sportivă, atât în cadrul echipelor colegiului, cât și individual sau în cadrul cluburilor sportive la care, unii, sunt legitimați.
Prof. Ionela Tuduriu este coordonatorul echipelor de baschet – fete și băieţi, volei – fete și băieţi, a echipei de şah și a majoretelor. Până în acest moment, echipa de baschet fete gimnaziu s-a clasat pe Locul III la etapa județeană, iar echipa similară a băieților, pe Locul II, ambele venind de pe Locul I la etapa municipală. Cele două echipe de baschet de la liceu au obținut Locul III la etapa județeană, iar echipa de volei fete liceu s-a calificat la faza județeană, obținând Locul I la cea municipală.
CNVA a fost, de asemenea, gazda etapelor pe municipiu a Olimpiadei Gimnaziilor la baschet fete şi baschet baieți, desfășurată în perioada 16-17 ianuarie 2019, și ale competițiilor de tenis de masă și de fotbal fete.
Echipele de fotbal și de handbal băieți, coordonate de prof. Remus Pozinărea, au înregistrat următoarele rezultate până acum, la faza municipală: Locul II obținut de echipa de fotbal băieți liceu, Locul III – echipa de fotbal băieți gimnaziu și Locul III la handbal băieți liceu.
Prof. Ionuț Danțiș coordonează echipele de fotbal fete liceu și de tenis de masă – fete și băieți liceu. Echipa de fotbal fete liceu s-a clasat pe Locul I la etapa pe municipiu și s-a calificat la faza județeană, iar elevii Ciobîcă Teodora (XI F) și Văleanu Vlad (XII B) au obținut, fiecare, Locul I la tenis de masă, faza municipală, calificându-se la cea județeană.
Portrete de performeri
Yuna Maekawa este elevă în clasa a X-a E, face parte din echipele de baschet și de volei fete liceu ale colegiului, dar este totodată legitimată ca sportivă la CSȘ Bacău. Domeniul său de performanță este atletismul.
Născută în Japonia, Yuna a venit în România la 7 ani și tot atunci a început să practice atletism de performanță: „Odată cu venirea în România, viața mea a luat o întorsătură drastică, mi-a fost foarte greu să mă adaptez unui nou stil de viață, dar sportul a fost elementul care m-a făcut să mă simt confortabil în această lume nouă. La început, cel mai greu lucru de realizat era să comunic. Vorbeam numai prin semne, dar odată cu învățarea limbii române acestă treaptă a fost depășită. Am apreciat foarte mult sprijinul antrenoarei mele pe tot parcursul acestui proces, mai ales că, din cauza necunoașterii limbii, simțeam că am un mare handicap.”
La Alecsandri, Yuna se pregătește pentru a urma o viitoare carieră de medic, dar, în ciuda orarului foarte încărcat și a volumului foarte mare de cunoștințe pe care trebuie să le acumuleze pe parcursul liceului, pentru a-și atinge scopul profesional, ea nu renunță la sportul de performanță: „De ce nu am renunțat? Pentru că sportul m-a educat și m-a format în toți acești ani, m-a învățat să lupt pentru ceea ce vreau și să nu mă intereseze ce este în jur, ci doar ce este pe «culoarul» meu. Antrenamentele te învăță să lupți pentru dorințele tale, te fac să ții cont de persoanele din jurul tău și, cel mai important, te ajută să îți organizezi timpul mult mai bine, mai ales că nu este ușor ca, în calitate de elev, să îți împarți timpul între școală și sport, ambele necesitând efort prelungit pentru a obține performanța.”
Performanțe în anul școlar 2018-2019:
– Cupa 1 Decembrie – locul II (60m) și locul III (200m)
– Cupa Bistriței și Memorialul „N.Mihalache” – locul I (60mg) și locul III (60m)
– Concursul Interjudețean Juniori I, II, III – locul I (60mg) și locul II (60m)
– Memorialul „Prof. Dorin Melinte” – locul I (60m), locul I (60mg) și locul I (200m)
Mădălina-Andreea Airoaie este elevă tot în clasa a X-a E, face parte din echipele de baschet și de volei fete liceu ale colegiului, dar este totodată legitimată ca sportivă la CS Știința Bacău și la CSȘ Bacău. Domeniul său de performanță este voleiul. Deși în anul școlar precedent a suferit o accidentare gravă la picior, a trecut cu mult curaj peste suferință și nu a renunțat la visul ei, muncind din greu pentru a se recupera medical, dar și pentru a reveni la nivelul superior de performanță. „Consider că sportul, în general, și cel de echipă, în special, ajută la formarea caracterului oricărei persoane. Aici înveți că rolul fiecărui membru al echipei este important și că, pentru a reuși, este nevoie de multă muncă și de perseverență. Sportul ajută, totodată, și la dezvoltarea unei bune coordonări și a atenției distributive. Sportul de performanță aduce numeroase satisfacții, dar atrage și multe responsabilități. În ceea ce mă privește, beneficiile sale nu se limitează doar la sănătate, ci se extind și în planul dezvoltării personale a sportivului. Mă bucur nespus că, la Alecsandri, profesorii înțeleg că ceea ce fac eu și mulți alți colegi de-ai mei nu este o pierdere de timp și că această pasiune a noastră, sportul, a devenit un mod de viață care poate fi în armonie cu școala, acestea fiind interdependente pentru persoane ca mine.”
Performanțe cu echipele de club, în anul școlar 2018-2019:
– calificarea în semifinalele Campionatului European de Volei (CEV)
– calificarea în semifinalele Campionatului Național de Volei (categoria juniori)
Precum Yuna și Mădălina, în cadrul CNVA sunt numeroși elevi care performează în domeniul sportiv, dintre care îi amintim pe Flavius Cojocaru (VI) – înot, Lorena Chifane (X E) – haltere și pe Bogdan Manole (XI C) – tenis de câmp.
Amalia Păduraru (XI C)
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.