29 noiembrie 2024

Simpozion Numismatic dedicat lui Mihai Eminescu

Complexul Muzeal "Iulian Antonescu" gazduieste, in premiera, Simpozionul National de Numismatica. Municipiul Bacau nu a fost ales intâmplator, ci datorita colectiilor de monede pe care le detine. Evenimentul este organizat in colaborare cu Societatea Numismatica Româna (SNR) si cuprinde comunicari stiintifice, dezbateri, o expozitie de medalii si o excursie documentara la Mânastirea Bogdana.

Bacaul gazduieste, in premiera, Simpozionul National de Numismatica. Manifestarea a adus, in municipiul de pe Bistrita, colectionari si istorici importanti din tara si din afara granitelor. Evenimentul este organizat de Complexul Muzeal "Iulian Antonescu" in parteneriat cu Societatea Numismatica Româna (SNR) si cuprinde comunicari stiintifice, dezbateri, o expozitie de medalii si o excursie documentara. "Avem onoarea ca institutia noastra sa gazduiasca primul simpozion de numismatica. Suntem fericiti sa-l organizam si ne consideram indreptatiti, datorita patrimoniului nostru. Judetul Bacau a fost amplasat geografic foarte bine. Siretul a fost navigalbil si acest lucru a generat comert, care, dupa ce s-a inventat moneda, s-a facut pe baza monedei. Nu este intâmplator, deci, ca muzeul detine un patrimoniu important. Avem peste 7000 de piese din argint si aur din acest domeniu, e vorba de moneda descoperita in secolul IV I.H. pâna astazi", a declarat Elena-Lacramioara Istina, directorul Complexului Muzeal "Iulian Antonescu". In deschidere, organizatorii au vorbit despre importanta evenimentului, a numismaticii, in general, dar si despre cei care au contribuit la adunarea acestor dovezi istorice, aflate, azi, in patrimoniului institutiei: Iulian Antonescu, fondatorul muzeului, Viorel Capitanu, un istoric care a cercertat judetul, arheologul Ioan Mitrea, fost director al muzeului, Alexandru Artimon, "medievalul" judetului Bacau.

Expozitie de colectii pentru "impatimiti"



Comunicarile stiintifice au inceput vineri, la ora 16, fiind organizate in doua sectiuni: "Numismatica antica, bizantina, medievala" si "Numismatica moderna si contemporana, medalistica, insignografie". Simpozionul mai cuprinde un târg al colectionarilor si expozitia de medalistica „Domnitori români in poezia eminesciana”. "Este 15 iunie, ziua in care Eminescu a prins aripi si a plecat in eternitate. Noi il omagiem ca pe cel mai ilustru reprezentant al literaturii române. Eminescu abordeaza si teme istorice, cei cinci domnitori pe care gasim in poezia sa fiind Vlad Tepes, Stefan cel Mare, Mircea cel Batrân, Mihai Viteazul si Alexandru Ioan Cuza", a explicat Vilica Munteanu, directorul Directiei Judetene Bacau a Arhivelor Nationale. Comunicarile stiintifice se refera la descoperirile de tezaure premonetare sau monetare din Dobrogea, Caras-Severin, Teleorman, Olt, Husi, Hunedoara, Sibiu si Bacau. Simpozionul se va incheia cu o excursie documentara la Manastirea Bogdana, prilej cu care va fi vizitata Colectia de Arta Religioasa. Intre personalitatile invitate la eveniment se numara Ana Boldureanu, presedintele Societatii Numismatice din Republica Moldova, Emanuel Petac, presedintele Societatii Numismatice Române, Adrian Popescu, de la Fitzwilliam Museum Cambridge, P.S. Galaction Stânga, Episcop de Alexandria, un impatimit al medalisticii si posesor al celei mai importante colectii de medalii "Stefan cel Mare" din tara, reprezentanti ai Monetariei Statului, intre care, artistul Constantin Dumitrescu, cel care a realizat mii de medalii din 1964 pâna in prezent.
Silvia Patrascanu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014