Dupa atâtea evenimente, campanie, politichie, agitatie, emotii legate de cursul valutar, ploi, furtuni, inundatii, parca vara si-a mai intrat, cât de cât, in drepturi, si putem sa mai rasuflam usurati, si sa ne gândim la chestiuni mai placute, intâlniri cu prietenii, drumetii, concedii, vacanta. Mai stam relaxati pe o terasa, discutam, schimbam impresii despre ce-am vazut, ce se mai aude, despre ce-am mai citit. O lectura de vacanta, savuroasa in sensul cel mai exact al cuvântului este cartea „Intelectuali la cratita”, aparuta la „Humanitas” in coordonarea editoriala a Ioanei Pârvulescu, ei apartinându-i ideea acestui original volum, care e un adevarat banchet, festin literar si gastronomic in acelasi timp.Talentata eseista si romanciera a invitat câtiva dintre intelectualii nostri de vaza sa-si depene amintirile culinare si sa furnizeze ei insisi niste retete de bunataturi, spre deliciul cititorilor. A rezultat ceva absolut incântator, povesti de viata presarate cu amintiri despre fel de fel de mâncaruri, ce se prefac in melodie, visare, melancolie. Pentru ca suntem si ce mâncam, si pentru ca „pântecul civilizat poate deveni un organ subtil al gândirii”. Merg pe firul mâncarii, amintindu-si lucruri esentiale din viata lor, gratie si memoriei afective, douazeci de distinsi intelectuali umanisti, dintre care-i numesc pe Ana Blandiana, Neagu Djuvara, Emil Brumaru, Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, Mircea Cartarescu, Oana Pellea, Dan C. Mihailescu, Livius Ciocârlie, Radu Paraschivescu. Povestile lor au haz, miez, si multe arome, cucerindu-te neconditionat. M-am amuzat copios la lectura si mi-am simtit rasfatate simturile, imaginându-ma la un ospat cu minunatii convivi. Sigur ca am retinut si câteva retete, odata si odata voi gasi eu timp sa le incerc, pentru ca sunt din cale-afara de imbietoare. Daca veti apuca sa rasfoiti aceasta carte, unde la masa sta deseori si istoria (chiar ca oaspete nepoftit), ceea ce e mai mult decât interesant si folositor ca invatatura, va veti convinge ca am dreptate. Si mai are „Intelectuali la cratita” un element atractiv si care-ti destupa mintea, aforismele celebrului marchiz Brillat-Savarin, care prefateaza fiecare povestire. O sa notez doua dintre acestea: ”Cei care se imbuiba sau se imbata nu stiu nici sa mânânce, nici sa bea”; „Animalele se hranesc, omul manânca, numai omul de spirit stie sa se ospateze”.
Carmen Mihalache