Proiectul „Intâlniri admirabile” are de acum un produs finit, de o calitate exceptionala. Este vorba de albumul „Limbajele culorii albastre in Europa” („Langages du bleu en Europe”), realizat in parteneriat de patru tari, cu finantare obtinuta in baza unui proiect european. Acesta a fost lansat ieri.
"Albumul «Limbajele culorii albastre in Europa» este un album pe care noi l-am elaborat in doi ani, impreuna cu partenerii din Italia, Franta si Portugalia si care prezinta o farâma din patrimoniul fiecarei tari, pe albastru. România nu putea sa iasa fara albastru de Voronet. Când vorbim de albastru ne gândim la albastru de Voronet si apoi albastrul lui Sabin Balasa si albastrul din literatura româna", a explicat prof. Angela Sterpu, coautorul volumului. Albumul, aparut in Italia, este dotat cu un supliment si un DVD si reprezinta doar unul dintre produsele finale ale proiectului Grundtvig "Intâlniri admirabile", finantat de Comisia Europeana in perioada 2009-2011. Proiectul "Intâlniri admirabile" a inceput in 2002 si "s-a vrut a fi o iesire a Inspectoratului Scolar din sfera invatamântului si intrarea sa in sfera culturala. Am inteles inca de atunci ca intâlnirile trebuie sa uneasca invatamântul de o foarte importanta componenta a sa: cultura spiritului. Acesta este primul proiect pe care il lansam, iar rezultatul este o carte superba. Este realmente o reusita tinând cont ca este facut de profesori, dar cu un profesionalism iesit din comun", a explicat prof. Ghiorghi Iorga, coordonator al proiectului "Intâlniri admirabile".
Practic, cele patru tari au inclus in album fragmente de cultura care sunt legate de simbolistica albastrului, care devine astfel un reper cultural si social. "Ideea este exceptionala: ideea de albastru – simbolul si culoarea preferata a europenilor, dupa cum a aratat un sondaj de opinie. Albumul se remarca printr-un istoric al evolutiei albastrului ca simbol", a mai spus prof. Ghiorghi Iorga.
Albumul se va gasi in librarii si va putea fi achizitionat de iubitorii artelor. Evenimentul a fost gazduit de Centrul de Cultura "George Apostu".
Andreea Gavrila