Arhitectul Alexandru-Șerban Bălan va propune edililor municipiului Bacău un model original de panouri stradale, hărți de buzunar, broșuri de prezentare și altele asemenea pentru promovarea turistică a urbei.
Proiectul este supervizat de asist. univ. dr. Silviu Teodor-Stanciu, de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, președintele Asociației TRAMCLUB. Tânărul arhitect nu este la prima inițiativă de acest gen. Alte propuneri, prezentate deja de ziarul nostru, vizau idei de sistematizare arhitectonică a Bacăului, proiecte pentru reabilitarea unor clădiri de patrimoniu sau instalarea de mobilier stradal modern.
În primă fază, Alexandru-Șerban Bălan recomandă montarea unor panouri stradale pe care să fie afișată harta turistică a Bacăului, dar și tipărirea, respectiv distribuirea hărților de buzunar în unitățile de cazare, în restaurante, cafenele, instituții publice și în punctele de informare turistică. Panourile stradale – spune arhitectul – ar trebui să fie montate în principalele „porți de acces” în oraș: aeroport, gară, autogări, la intrarea în clădirile cu un public numeros: Ateneu, Teatrul de Vară, Centrul de Afaceri, Casa de Cultură, Teatrul „G. Bacovia”, dar și în zonele centrale din oraș – lângă Hotelul Decebal, în fostul Parc al Catedralei, la intrarea pe Insula de agrement, lângă Policlinica Veche. În etapa a doua ar trebui montate panouri de informare pentru fiecare monument sau obiectiv de interes turistic.
Harta orașului arată monumentele și obiectivele turistice ale urbei, clasificate pe categorii: cultural-religios (culoare mov), cultural-științific (albastru), cultural-istoric (roșu), agrement și sport (galben), parcuri (verde), monumente de interes local (gri). Totodată sunt notate și restaurantele, cafenelele, stațiile de autobuz, parcările pentru mașini mici, dar și pentru autocare, benzinăriile, toaletele publice, farmaciile etc.
Traseul recomandat, marcat pe hartă, cuprinde 54 de monumente și puncte de atracție turistică, câteva dintre acestea mai puțin cunoscute chiar de băcăuani.
„Când am început să schițez traseul turistic nu credeam că voi primi ajutor. Dar, am apelat la domnul Silviu Teodor-Stanciu, pentru îndrumare în realizarea unei grafici corespunzătoare, astfel încât să satisfacă și cele mai exigente cerințe. În timpul facultății am făcut parte din echipa coordonată de domnia sa în proiectul «Iași – Orașul tramvaielor pictate».”
Arh. Alexandru-Șerban Bălan
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.