O echipă comună formată din specialiști ai Asociației pentru Conservarea Diversității Biologice (ACDB) și ai Direcției Silvice Bacău din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva a activat cinci cuști capcană în zonele unde a fost confirmată recent prezența râsului.
Specialiștii au finalizat operațiunea după patru zile de acțiuni în teren, în condiții grele, cu temperaturi scăzute și strat gros de zăpadă.
Acțiunea s-a desfășurat în cadrul proiectului internațional LIFE Lynx prin care se urmărește salvarea populației de râs din Slovenia, Croația și Italia.
Proiectul este coordonat de Serviciul Forestier Sloven și este susținut de Ministerul Mediului din România, facilitând implementarea activităților din proiectul european în țara noastră.
Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice – ACDB – este organizația responsabilă de proiect din România, iar Regia Națională a Pădurilor – Romsilva colaborează în acest proiect, în baza unui protocol semnat la începutul lunii decembrie a anului trecut.
Râșii sau lincșii (Lynx) sunt un grup al celor patru specii de feline sălbatice de mărime medie. Toate sunt considerate ca făcând parte din genul Lynx, dar unele autorități le clasifică să facă parte din genul Felis, căruia îi aparține pisica sălbatică și pisica de casă.
Râșii au mărimea asemănătoare cu cea a câinelui. Au între 70 și 150 cm lungime, cu coadă relativ scurtă — de 5–25 cm. Vârful cozii la toate speciile este de obicei negru, iar în vârful urechilor sunt smocurile de peri negri, ceea ce deosebește lincșii de alte felide.
Culoarea perilor este diversificată și depinzând de specia și condițiile climatice, variază între castaniu și bej sau chiar alb. De asemenea, toți râșii au perii albi la piept, pântece și partea interioară a gambelor.
Greutățile maxime raportate se găsesc între 50 kg și 58 kg, dar în mod normal reprezentanții niciunei specii nu depășesc greutatea de 30 kg. Ca toate felidele, râșii au gheare ascuțite și retractile care ajung lungimea de 4–6 cm. Lincșii trăiesc aproximativ 20 ani.
Cei mai mari sunt lincșii carpatini, având 80–150 cm lungime și o greutate de 18–30 kg. Urmează cei iberici, cu 85–120 cm și 13–25 kg și ambele specii americane care au aceleași valori de lungime (70–120 cm) și de greutate (9–15 kg).