23 septembrie 2024
ActualitateBancnota de 500 de euro nu se mai tipărește

Bancnota de 500 de euro nu se mai tipărește

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că 17 dintre cele 19 bănci centrale naționale din zona euro nu mai emit bancnote de 500 EUR. Pentru a asigura, însă, o tranziție lină și din motive logistice, Deutsche Bundesbank și Oesterreichische Nationalbank vor emite astfel de bancnote până la 26 aprilie 2019 (inclusiv). Europa a încetat să mai tipărească bancnote de 500 de euro de teamă că sunt utilizate de infractori.

Bancnotele aflate în circulație vor continua să fie mijlocul legal de plată. Bancnota de 500 EUR își va păstra întotdeauna valoarea și poate fi schimbată la o bancă centrală națională a zonei euro în orice moment.



Bancnota de 500 de euro este numită popular „Bin Laden”, o aluzie la fostul șef al grupării teroriste Al-Qaida, deoarece permite grupărilor infracționale să transporte sume mari într-un spațiu compact. Sub această formă, o sumă de un milion de euro are o greutate de 2,2 kilograme și poate fi ascunsă într-un rucsac de laptop. Aceeași sumă în bancnote de 100 de dolari are o greutate de aproape șase ori mai mare și necesită un mijloc de transport mult mai vizibil.

Potrivit estimărilor BCE, în prezent sunt aproximativ 52 de milioane de bancnote de 500 de euro în circulație, ceea ce reprezintă 20% din valoarea totală a bancnotelor euro.



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img