15 noiembrie 2024

Agenția Bacău a BNR a împlinit 125 de ani

Agenția Bacău a Băncii Naționale a României (BNR) a împlinit, în luna ianuarie, 125 de ani de la începerea efectivă a activității ei bancare. Agenția a devenit funcțională la 1 ianuarie 1894, cu următorul statut de funcțiuni: agent, contabil, casier încasator și servitor. Iar primul director al Agenției a fost Nicolae Vișineanu. Localizarea Agenției Bacău a BNR este în prezent în aceeași zonă a orașului. Doar numele străzii a fost schimbat și poartă numele George Bacovia, peste drum de agenție fiind și casa în care a trăit scriitorul. Lângă bancă există, însă, pe același amplasament din anul 1896, Strada Banca Națională (numită inițial „Strada Băncii”), care din 1930 și până astăzi își păstrează denumirea, singura stradă din țară numită astfel. Iată o scurtă privire în istoria ei, cu ajutorul specialiștilor Agenției.

Consiliul General al BNR a decis înființarea agenției la 8 aprilie 1893, iar la 14 iunie a aceluiași an s-a încheiat actul de vânzare-cumpărare între Bancă și Ștefan Constandache (care vindea în numele său și al soției, Elena). BNR cumpăra „casele cu locul lor situate în orașul Bacău, strada Județeană nr.5”.
Documentele de arhivă păstrează adresa din 1 septembrie 1911 a Agenției BNR către Primărie privind construcția unui nou local pe locul cumpărat în anul 1893. În referatul întocmit de arhitectul Primăriei se consemna: „clădirea va fi cu totul masivă având fundația de beton, deasupra terenului se va pune un strat izolator de asfalt. Zidurile vor fi din cărămidă arsă și mortar de var alb. Acoperișul va fi de țigle. Clădirea este cu 2 etaje și ocupă o suprafață de 272.770 mp”.



O agenție pentru patru orașe și pentru vicisitudinile istoriei

Pe 2 decembrie 1897, Consiliul de Administrație al BNR a întocmit tabelul orașelor arondate sucursalelor și agențiilor sale. Astfel, Agenției Bacău îi erau arondate și orașele Târgu Ocna, Piatra Neamț și Adjud.
Conform recensământului efectuat pentru perioada 1890-1894, numai orașul Bacău număra 12.675 de locuitori, cu 669 de meseriași, 604 comercianți, 421 de muncitori și 5 fabrici. „Grație înființării agenției, a putut să prospere întreaga stare economică a regiunii noastre, prin încurajarea tuturor elementelor de producțiune” – scria, în 1933, Gr. Grigorovici în cartea sa „Bacăul din trecut și de azi”.

La 27 iunie 1912, Consiliul de Administrație aprobă a se comanda la casa Panzer din Berlin trei porți principale din beton armat sistem „Baionette” pentru tezaurele agențiilor Bacău, Huși și Caracal și patru porți mici de rezervă, care vor servi ca uși secrete, în valoare totală de 21.900 de lei. „Dintre acestea, trei sunt pentru agențiile sus amintite și una pentru Administrația centrală, spre a fi așezată în zidul despărțitor al compartimentelor rezervate biletelor anulate.”

În perioada 30 iunie-11 iulie 1940, au fost găzduite, fie în sediul Agenției Bacău, fie acasă la salariați, atât personalul băncilor (26 la număr) cât și valorile Agențiilor BNR Soroca și Bălți, care au sosit cu trenul de la Iași, cu ocazia evacuării care a avut loc în timpul celui de-al II-lea Război Mondial. Ei au beneficiat de toate condițiile, copiilor punându-li-se la dispoziție și grădina băncii „ca să le treacă timpul mai ușor” – cum se arăta în scrisoarea Agenției Bacău adresată secretarului general Marinescu, la 3 august 1940.

Marea divizare, altă arondare

La 1 decembrie 1990 a avut loc divizarea Sucursalei BNR din Bacău. Astfel, în sediul ei a început să funcționeze și Sucursala Bacău a Băncii Comerciale Române, până în iunie 1993, când sucursala BCR s-a mutat în sediul din strada 9 Mai.
De la 1 septembrie 2003, activitatea agenției se desfășoară pe aria județelor Bacău și Vaslui, sub directoratul domnului Ștefan Sâmbotin.

Pion al educației financiare a elevilor și studenților

Începând cu anul 2011, Agenția Bacău desfășoară și activități de sprijinire a educației financiare, în baza acordurilor de colaborare cu Ministerul Educației Naționale, având ca scop creșterea nivelului de educație financiară a publicului, contribuind la o mai bună înțelegere și la o evaluare corectă a unor aspecte economice și financiare.

Proiectele de sprijinire a educației financiare se adresează elevilor („Să vorbim despre bani și bănci”), studenților și cadrelor didactice („BNR – Zilele porților deschise pentru studenții economiști” și „Academica BNR”) și constau în expuneri și proiecții video referitoare la activitatea, funcțiile și istoria băncii centrale, istoria banilor și a monedei naționale, explicarea unor noțiuni de bază economico-financiare (credit, depozit, inflație), UE, moneda euro, precum și în vizionarea unor filme educaționale, cu accent pe monedele și bancnotele aflate în circulație și elementele de siguranță ale acestora.

În total, la proiectele educaționale au participat, fie la sediul agenției fie la sediul unităților de învățământ, peste 9.300 de elevi și studenți (din care în jur de 1.500 în anul 2018) de la școlile și universitățile din județele Bacău și Vaslui.

În prezent, există amenajat la sediul agenției un spațiu care cuprinde informații despre istoria BNR, istoria agenției Bacău, istoria leului, UE și SEBC. De asemenea, în acest spațiu vor fi montate ecrane și tablete pe care elevii care vor vizita agenția vor avea posibilitatea de a urmări imagini legate de istoria și activitatea BNR și a Agenției Bacău și vor putea încerca să joace anumite jocuri de politică monetară, care se regăsesc pe site-ul BNR, www.bnro.ro.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014