Din subterane a început să circule o idee care încântă o anumită parte a eșicherului politic și, mai ales, acea parte a așa-zisei „societăți civile” aflate în revoluție permanentă: scoaterea PSD în afară legii.
Motivele sunt neimportante, se vor găși pe parcurs, important este să fie eliminat cel mai mare partid din țară, care nu-i lasă pe ei să ajungă la Putere. De doi ani de zile ideea este vânturata prin rețelele sociale, pe la mitingurile #rezist, pe site-uri. La câteva zile după ce fiul lui Ion Caramitru, intrat rapid în politică, ieșea cu declarații de mare angajament („o să le dăm foc”, „transformăm Belina în Guantanamo”, „dăm ordonanță de urgență să-i arestăm pe toți”), președintele țării atacă PSD, pe care-l etichetează „nazist”, o declarație destul de hazardată având în vedere trecutul primului om în stat.
Unii consideră că această ieșire a președintelui este un prim semnal al intenției de a merge pe calea scoaterii PSD în afară legii. Cine îl ghidoneaza, nu știm. Cert este că această strategie a funcționat în alte țări și ultimul exemplu este cel al Braziliei, unde candidatul cu cele mai mari șanse la fotoliul prezidențial a fost băgat rapid la închisoare și, deși nu fusese condamnat definitiv, nu i s-a permis să participe la scrutin.
Cât de hazardată ar fi o asemenea idee? Depinde unde ne poziționăm. Pentru tabăra #rezist este cât se poate de logică. Atunci când cineva este prelucrat informațional, când primește sute de mesaje în care i se spune același lucru de dimineață până seară – și anume că PSD este răul de pe lume, lucrul care stă în calea fericirii țării – cum credeți că va evolua acea persoană? Ce decizii va lua? Cum credeți că au funcționat Batalioanele de Asalt sau comandourile legionare?
Și nu folosesc termenul de „legionar” degeaba, pentru că declarațiile unor lideri #rezist sau ale unor politicieni din „generația nouă” par inspirate din doctrina extremei drepte interbelice. Cum procedau legionarii cu dușmanii politici? Îi eliminau fizic. Legionarii au fost cei care au introdus asasinatul că argument în politică românească, să nu uităm acest lucru. Și să nu uităm nici faptul că această metodă a fost admirată și aprobată de o parte a electoratului.
Prin urmare, nimic nou sub soare. Dacă se va decide eliminarea PSD, se va găși o masă critică necesară pentru a se demara procedura. Problema este ce se va întâmpla după. Chiar și în ipostaza în care un asemenea demers ar fi luat în calcul doar din motive electorale, fără a fi și finalizat, efectele asupra țării ar fi devastatoare. Pentru că orice acțiune are si o reacțiune. Iar orice idee poate fi imitată.