Echipa managerială și de profesori a Colegiului Național „Vasile Alecsandri” se pregătește pentu o nouă generație de elevi gimnaziști, acțiune pentru care s-a obținut acreditarea a două clase de început de ciclu gimnazial a câte 28 de elevi fiecare. În fiecare an, numărul de elevi care doresc să studieze în acest colegiu este foarte mare.
„Gimnaziul de la Colegiul Naţional «Vasile Alecsandri» se recomandă singur, prin rezultatele obţinute de elevi atât la examenele naţionale, cât şi la diverse olimpiade şi concursuri, în anii trecuţi fiind obţinute rezultate bune la toate fazele, inclusiv la cele naţionale. Apoi, mulţi dintre cei care studiază aici în clasele V – VIII aleg să rămână la noi şi la liceu, ceea ce ne bucură. Profesorii îi implică pe aceşti elevi în nenumărate activităţi, în funcţie de abilităţile şi dorinţele lor, astfel încât să se menţină un echilibru între formativ şi informativ. Grija noastră este să le stimulăm creativitatea, exprimarea sinelui şi să îi ajutăm să îşi formeze o atitudine pozitivă faţă de educaţie, în spiritul societăţii globale.”
prof. Călin Boambă, directorul colegiului băcăuan
Totodată, pentru ciclul gimnazial Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” are profesori abilitaţi să predea la clasele mici. Elevii ce vor intra în clasa a V-a în această toamnă vor fi selectați pe baza unei testări ce se va desfășura spre finalul semestrului al II-lea, iar profesorii care predau disciplinele Limba şi literatura română şi Matematică și-au propus să îi ajute pe elevii încă aflați în ciclul primar să se pregătească pentru testare. În acest sens, şcoala va lansa în curând un material electronic cuprinzând modele de subiecte de testare.
În cazul disciplinei Limba şi literatura română, evaluarea ţine cont de schimbarea de programă aprobată de minister. „Elevilor li se cere, mai nou, să facă tot felul de corelații pornind de la un text și o imagine prin care textul este ilustrat. De aceea, de doi ani, și noi ne-am schimbat optica de evaluare, introducând și interpretarea unei imagini în sarcina de lucru. În CD-ul pe care îl publicăm în aceste zile, majoritatea subiectelor propuse pentru exercițiu acasă sunt concepute astfel.
Am ales texte copilărești, distractive, ce imaginează lumi care să placă copilului de astăzi, deci foarte actuale, semnate mai ales de autori români, din noul val de scriitori de literatură pentru copii. Iar prin sarcinile de lucru ne-am propus să încercăm puterile creative și imaginative ale elevului, dar și cunoștințele de gramatică, de vocabular și de ortografie”, ne-a declarat prof. Ramona Jitaru, coordonatoarea auxiliarului.
CD-ul educațional pregătit de colegiul băcăuan va cuprinde câte 20 de variante de teste pentru disciplinele Limba și literatura română și Matematică. Materialele se vor distribui gratuit celor interesați și vor putea fi consultate de orice doritor. „Oricine poate primi acest CD de la secretariatul colegiului, începând cu finalul lunii februarie. Ne gândim să punem documentul și pe site-ul școlii, ca să facilităm accesul elevilor”, a completat prof. Călin Boambă, directorul colegiului. (Theodora Ladaru, clasa a XI-a G)